2024. augusztus 7., szerda

Sebzett ​lelkek



Sebzett ​lelkek
2023 legjobb történelmi novellái



                                                       








A Gold Book Könyvkiadó 2023-ban történelminovella-pályázatot hirdetett. A kötet a beérkezett pályaművekből válogatott legjobb írásokat tartalmazza. A három nyertes novella mellé még hét került a kötetbe. A történelem vérzivataros évszázadaiból olvashatunk életképeket, ahol több valós szereplő is felbukkan.


A merités széles, nem csak stílusukat, de témájukat tekintve is. Egy színes és változatos kötet született. Egy novellás kötet esetében elég ritkán egységes a tartalom, ha csak nem egy adott történelmi időszakot vagy eseményt dolgoznak fel az irások. Volt szerencsém már több ilyet olvasni, (TRT novellák vagy Bíró Szabi néhai kiadójától) sőt néhány pályázó neve is ismerős volt már más kötetekből. A zsűrinek nem lehetett könnyű dolga, 72 pályázat érkezett be. Tartalomban a honfoglalástól a XIX. század második feléig találunk történeteket. Ritka az olyan novellás kötet, amiben minden történet tetszik. A nyertes novellák tetszési indexe nálam nem egészen fedte le a zsűriét, de ez nem baj.


Nekem a második helyezett történet tetszett igazán. Nagyon élt a történet Koppány Tímeától.
Izgalmas, kalandos volt, jó fordulattal, terjedelmében és stilusában is hozta azt, amit szeretek. Az alföldi betyárvilág képeivel megtűzdelt történet találó, szó szerint berántott, vitt magával. Az alkotmány megmentése szereplője az ifjú kolozsvári orvos, Barra Imre, és segitője Bugáth Pál. Egy véletlen folytán keverednek az események sűrűjébe, ahol nem kevesebb múlik rajtuk, mint megmenteni Ferenc császár ifjú feleségét, Karolina Augusztát.


Néhány szó a nyertes és harmadik helyezettről. Háromszéki Nándor novellája alapos, szórakoztató és szerintem picit hosszú. A végén vártam a poént, de az már meg volt... Savoyai Jenő herceg kiűzetése a francia udvarból, ami nyereség lesz a habsburgoknak. Az abbé ajándéka kétségtelenül ötletes és humoros, egynek jó, de engem nem fogott meg a szereplő karaktere. 
A harmadik helyezett Osztrogonácz Miklós novella nem árul zsákbamacskát, az kapjuk, amit a komor cime is igér: Becsei Vesszős György pokoljárása. A 14. századi történet a lovag önsanyargató szenvedésével meglepő és hitelesen ábrázolt, átéreztem a szenvedését, a hangulata tökéletes, de nem lett a kedvencem. Volt még két novella, ami bár ötletes volt, korhű, nem talált meg. A kötet lezárása viszont megint jól sikerült.
Az arány nem rossz azért, hiszen tízből 4 kiváló 4 egészen jó, és 2 nem nyert nálam. Mindezek miatt a kötetben megjelent írások mindegyike értékes irodalmi alkotás, hiszen tehetséget és kreativitást mutatnak. A kötet címe is izgalmas és a kiválasztott novellák is jók. Kifejezetten hitelesek és szórakoztatóak is egyben.


Az én nyerteseim: Szőllősi-Kovács Péter Siralmas ének, a tatárjárás éveit idézi tökéletes hangulattal, egy remek történet. Nálam Ő a nyerő. Ráadásul mindezt a székelyek szemszögéből olvashatjuk. Tőle is már volt szerencsém olvasni más kisprózáját.
Nagy Adrienn A hegy mártírja esetében a cím szerintem adja magát, kiről szólhat. Szent Gellért püspök és két társának vértanúhaláláról olvashatuk. 1015-ben érkezett a királyi udvarba, sorsa a tragikus végkifejletig villan fel mozgalmas képekben. Imre herceg sorsa is megjelenik, előre vetítve a magyarok jövendőjét. Megkapó, informatív írás. 
Az én harmadik helyezettem Végvári Edina Szigeti vértek novellája. Szigetvár védelme, török haderő, hűség és kitartás a végvári vitézek élete adja a novella alapjait. Jó volt olvasni, belemerülni, ahogyan valósággal életre kel a szemünk előtt a múlt ezen szeglete. Miattuk négy csillagra értékelem a könyvet.
 
Összességében szórakoztató, jó kikapcsolódás volt a könyv. Nem is beszélve arról, mennyire jó lehetőség ez az alkotóknak a bemutatkozásra. Érdekes és színes összeállítás, különböző stílusú, hangvételű írásokból. Ajánlom a novellák és a történelem szerelmeseinek ezt az olvasmányos kalandozást. Igazán jó kezdeményezés, remélem lesz még folytatása.


A Mocsári Péter által összeállított, Békési József szerkesztette, Hegyi Péter borítójával ellátott Sebzett lelkek antológiát a kiadótól  ITT vásárolhatjátok meg kedvezménnyel! 
















Gold Book, Debrecen, 2024
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634267003

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése