2024. augusztus 10., szombat

Összetörve

 


Botos Claudia és Botos István:
Összetörve




                                        









A Botos testvérek bemutatkozó regénye, az Összetörve számomra az idei nyár egyik meglepetésolvasása volt. Az aktuális és kemény tartalom már meghozta a kíváncsiságom. Itt bizony belemerülünk a lélek bugyraiba.
A történet főhőse Krisztián, egy roma fiatalember, az ő merész álmait követhetjük nyomon. Beleszületett az adott közegbe, de szeretne kitörni, érvényesülni. Ehhez a sportban, a boksz világában talál lehetőséget. Krisztián végig egyszerű, de nagyon is szerethető, elszántan küzdő, kitartó karakter.


Sajnos a családja, környezete nem igazán támogatja, inkább nehezíti a dolgát. Apja különösen ellene van, szinte kárörömmel figyeli fia próbálkozásait. Szerinte a sorsuk kódolva van, ők nem tudnak kiemelkedni, sorsuk meghatározott, már bőrszínük miatt is. Nekik más lehetőség nem marad az életben, mint „egyszerű szakma, zene vagy börtön.” Valóban nehéz a cigányok élete, de ez esetben még nehezítik is a fiú lehetőségét a kiugrásra. Kiemelkedő karakter lesz az edzője, aki bízik a fiúban, lehetőséget ad a bizonyításra. A jól ismert sztereotípiák lehúzóan működnek a fiú életében. Krisztián nem is sejti, mennyire küzdelmes, nehéz út vár rá, hogy álma megvalósuljon. Van kiút, ezt bizonyítja ez az életmese is. A regény mondanivalója többrétegű. Krisztián keserű sorsában éles és jogos társadalomkritikát kapunk.
A regény egy látványos fejlődéstörténet a legkisebb fiúról, aki nekivág az életnek és szerencsét próbál. Meglepett a könyv merész témaválasztása, a történet felépítése.Végig azon gondolkoztam, hogy van-e kiút a megbélyegzettségből és az adott környezetből, ahová beleszülettünk. Hogyan, mit lehet tenni az előítéletek leküzdésére? A regény cselekménye felkavaró, nem könnyű olvasmány. Tele szenvedéssel, elkeseredett dühvel, szomorúsággal és a jobb élet vágyával. Átérezhető, és minden kemény vagy szomorúan aktuális téma ellenére is szerintem életigenlő. A két szerző tehetséges, tudnak hatni az olvasóra.


A történet azonnal beránt, megfog, magával ragadóan olvasmányos. Filmszerűen pörgő képeivel, stílusával és nyelvezetével jól illik a cselekményhez. Váltott szemszögből bontakozik ki a sztori. Kemény, férfias világ tárul fel a lapokon. A nők itt csak áldozatok lehetnek, fájón komor valóság ez.


A testvérpár ügyesen szövi a történetet, végig izgalmas, mozgalmas a cselekmény. Talán ismerősek lehetnek a történések, de nem lesz sablon a regény. Mozgalmas, gyors tempóban váltakoznak a képek. Az alvilág és a drogok, az emberi irigység miatt sajnos Krisztián bukása borítékolható. Az igazság pillanata azonban eljön a végére, megkapja az áhított nagy lehetőséget, bár lelke összetörve, megtaposva várja az áhított sikert. Színes és jellegzetes karakterek bukkannak fel a mellékszerepekben is. A regény atmoszférája működik, hatásos. A szereplők élnek, igazi hús-vér, valós figurák népesítik be a történetet.
Külön érdemes a remek nyelvezetre is figyelni. A maga nyersességében is tökéletes, nem billen el a hatásvadász, zsargon felé a nyelv. Látom, hol lehetett volna bővebb a regény, de így is egy kerek történetet olvashattam. Vetekedik a valóság egy krimi borzongató világával.
Első regénynek határozottan jó, biztatónak látom. A regény mondanivalója elgondolkodtató. A kitűzött cél elérhető, megvalósítható, ám nem árt, ha van családi, baráti biztató segítség ebben az igazságtalan világban.
Kíváncsi lettem volna a későbbi Krisztiánra, a siker hogyan alakítja, változtatja meg életét, kicsit hirtelen lett vége. A több szempontból különleges regényt minden nyitott gondolkodású, érdeklődő olvasónak ajánlom. Nagy szükség van a ilyen történetekre.




ITT megvásárolható kedvezménnyel, avagy beleolvashatsz a regénybe!











Publio, Budapest, 2024
188 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634439653

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése