2024. augusztus 2., péntek

Beűzetés ​a Paradicsomba

 



Dobray ​Sarolta: Beűzetés ​a Paradicsomba
Igaz mesék







                                                  












Szívszorító történetek az élet árnyékos oldaláról.
Elképesztő mai magyar valóság ez, amiről így a 21. században sosem gondoltam volna, hogy ez az ország gazdaságilag, társadalmilag, erkölcsileg ilyen mélyre fog süllyedni. Nem szeretek politizálni, de egyszerűen ez napjainkban kikerülhetetlen. Ott megállt az élet, ezeknek az embereknek tényleg csak a remény maradt. A csodavárás. Hogy végre odafigyelnek, felfigyelnek rájuk, kapnak segítséget, törődést. Érthető, hogy innen (is) menekülnek a fiatalok.


Olyan kiszolgáltatott emberi sorsok valósága tárul elénk ebben a 25 igaz mesében, hogy fáj olvasni. Nehéz szavakba önteni az érzéseket, amiket a könyv generált bennem. Munkanélküliség, súlyos betegségek és a magány, elöregedés árnyékában keresik a jobb élet remémyét ezek az emberek. Nem, ez nem lehet, sóhajtottam fel olvasás közben több alkalommal... ilyen nincs. Sajnos a valóság letaglózóbb, súlyosabb és rendkívül nyomasztó. Lélekromboló, szívfacsaró ezeknek az embereknek az élete. Mennyit jelent egy falunapi ingyen ebéd a rászorulóknak, adománybolt vagy segélyosztás. A gyerekekről nem is beszélve. Sokszor azt éreztem a probléma annyira összetett, mint a saját farkába harapó kígyó esete. Szeretettel megírt, döbbenetes látleletet kapunk.

Nem tudom, hol itt a megoldás, van egyáltalán kiút? Vagy csak a tűzoltásra való segélyek, adományok táplálják az ott élők reményét a jobb emberi életre. Régen mitől tudott működni, létezni a falvakban is volt iskola, kisbolt, posta, orvosi ellátás... Mennyit bír el az ember, meddig tudja megőrizni az emberi méltóságát? Az élethez való jogát? Ezek a pillanatfelvételek sötét tónusúak, megdöbbentőek, elgondolkodtatóak, hogy igen, ez van, még mindig sok ember élete és sorsa csak a semmi felett lebeg.

"Nincs két Magyarország", írja Tóth Krisztina az ajánlójában. Mégis ég és föld a távolság itt és a Neres hazug valóság között. Fájón szívszorító történetek, mindegyik egy-egy önálló dráma. Borzasztó sorsok és életek vannak előttünk a maga szomorú valóságában. Figyeljünk rájuk, segítsünk. Hol lehet, mi a megoldás ez azonban nagy kérdés. Vajon a szociálisan hátrányos helyzetűek élete mindig így marad? A civil szervezetek szinte minden történetben felbukkannak, ráirányítja a figyelmünket, mekkora hatalmas szükség van rájuk.

Hatalmas elismerés Dobray Saroltának, hogy érzékeny látásmódjával és bátorsággal mindezeket a történeteket megosztotta velünk. Fontosak és sajnos aktuálisak ezek a témák. A látásmód, a hangnem teszi emberivé ezeket az írásokat. A méltósággal viselt „hétköznapi nyomorúság” bújik meg ezekben az életmesékben. Ez a hétköznapi pokol, amiben kénytelenek élni ezek az emberek. Mások életébe pillantunk be, de ezek a mások is mi vagyunk. Sajnos ez is Magyarország.


ITT rendelhető a kiadótól kedvezménnyel a kötet. 



    
Dobray Sarolta újságíró, író, 2004 óta jelennek meg cikkei, publicisztikái, emberközpontú irodalmi riportjai a Nők Lapja hasábjain. 2011-ben publikált riportkötetében (Őrült világ) az olaszországi magyar prostituáltak életét tárta fel úgy, hogy titokban beépült közéjük. 2020-ban folytatásokban kezdte megjelentetni Üvegfal című írását a Nők Lapjában, melynek szerkesztett, bővített változata 2021-ben jelent meg a Scolar Kiadónál, s a debütáló regény az év egyik irodalmi bestsellere lett, amelyből színdarab is készült Gryllus Dorka és Simon Kornél előadásában.

További információ: facebook.com/dobraysaroltaujsagiro



Scolar, Budapest, 2022
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635096213

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése