2024. augusztus 22., csütörtök

Történelem ​és romantika

 



Fábián Janka: Történelem ​és romantika
Szerelmek, hősök és kalandok a magyar históriából





                                                       









„A történelem legnagyobb varázsa azonban az, hogy gyakran az emberi fantázia sem képes túlszárnyalni a valóságot!”







Fábián Janka új könyve gazdagon illusztrált, kutatásokkal alátámasztott, informatív történelemkönyv. A tizenhat történetben felvillannak már közismert, vagy mára elfeledett személyiségek életének kiemelkedő állomásai, régvolt szerelmek, tragédiák. Az igényes kivitel tartalmas gondolatébresztő történeteket gyűjt egybe. Nem regény, de regényes életek kerülnek elénk a lapokon. A népszerű szerző neve garancia a minőségi tartalomra, az adott korszakot és szereplőit hitelesen mutatja be.

Elsőnek rögtön a népszerű és közkedvelt Erzsébet királyné, azaz Sisi és Andrássy Gyula gróf vélt vagy valós szerelmét idézi meg, ahol a két ember barátságáról olvashatunk. Nagyjaink is érző emberek voltak, jól példázza ezt is a történet. A könnyed, olvasmányos stílusban tálalt régmúlt emlékek, régi korok hősei elevenednek meg a lapokon. Izgalmas volt megismerni Bánky Vilma, az első hollywoodi magyar filmcsillag sorsát, aki a némafilmek sztárja volt.

A legnagyobb magyar, Széchenyi István élete is tartogatott meglepetéseket. Az élete nagyon is emberi, esendő és szenvedélyes szerelmekben gazdag volt. Egy lángoló szerelemnek köszönhető a Magyar Tudós Társaság létrejötte is. Számomra mozgalmas háttérrel bírt a Sándor-palota névadó hőse, Sándor Móric sorsa is. Az Ördöglovas néven elhíresült férfiúról film is készült a negyvenes években.

Az amerikai polgárháború hősével Számwald Gyulával való megismerkedés is új felfedezést adott számomra. Színes és különleges életútja bizonyítja, a magyarok valóban mindenütt ott vannak. A Kisfaludy-gőzös legendáját is jó ötlet volt beemelni a kötetbe, örömmel olvastam róla. A balatoni hajózás fontos pillanatának lehetünk tanúi. Olvashatunk még Napóleonról is, vagy az angol királyi család Erdélyhez fűződő kapcsolatáról.

Fábián Janka kézenfogja az olvasóit és a történelmünk kiemelkedő szereplőinek életébe vezet bennünket. Janka kiváló érzékkel vegyíti a romantikus és a történelmi szálakat. Az anekdoták, legendák jól keverednek a valósággal, tartalmas és szórakoztató, gördülékeny olvasmányt adnak. Tetszett, hogy nem megy el a bulvár felé egyik történet sem. A figyelemfelkeltő események a múlt hőseivel, a ma emberének üzennek. A szerelem mozgatórugója kortalanul fontos az ember életében. Jól illeszkednek a megidézett versek, korabeli levelek is a sztorikhoz.

A Nők Lapjában egy éven át futó sorozat összegyűjtése, könyvben való megjelentetése jó ötletnek bizonyult, néhány újabb sztorival megtoldva. A korabeli fotókkal, festményekkel gazdagon illusztrált kötet mindenki számára tartogat színes és meglepő információkat. A kötet végi forrásanyag a tényeket támasztja alá. Ezek akár további olvasásra, ismeretszerzésre ösztönözhetik a kíváncsi olvasót. Aki kedveli a történelmet, annak szereplőit, életük kulissztitkaiba kap bepillantást. A könyvhöz Bán Mór ajánlását olvashatjuk. Mindenkinek szívből ajánlom ezt a könyvet.







ITT kedvezménnyel rendelhető a kötet!



      
Fábián Janka:1973-ban született, írói álnevét nagymamája iránti tiszteletből vette fel. Az érettségi vizsgát követően a Miskolci Egyetem angol–történelem szakát végezte el, majd pár évvel később az Eötvös Lóránd Tudományegyetem francia szakán szerzett oklevelet.Könyveit eleinte saját kiadásban jelentette meg, így maga indította el írói karrierjét.

Fontosabb könyvei: Emma-trilógia, Lotti öröksége, Adél és Alíz, Koszorúfonat, Az angyalos ház, A német lány, A francia nő, Az utolsó boszorkány lánya, Könyváruslány, Cholera-napló, Árvízi napló, Az Anna-bál szerelmesei.






Central Könyvek, Budapest, 2024
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636145200

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése