2024. augusztus 4., vasárnap

Sunset ​Park

 



Paul Auster: Sunset ​Park





                                                        






A 2008-as pénzügyi válság idején játszódó történetben Paul Auster a szokásosnál népesebb regényt alkotott. Auster világában nincsenek kisebb szereplők, mindegyik sorsa fontos és jellemző, itt mégis egy apa-fiú kapcsolat áll a középpontban. A múltbéli hibák, elkövetett bűnök, az újrakezdés regénye ez.


Az egyetemet otthagyó Miles Heller, már hét éve menekül múltja elől, New York-i családjával megszakította kapcsolatát. Floridában él, ahol most szintén a menekülés marad neki, kénytelen elhagyni imádott barátnőjét a tizenhét éves Pilart, és hazatérni New Yorkba. Miles-t bánat és bűntudat gyötri, próbál megküzdeni mostohabátyja, Bobby halálával, aki egy autóbalesetben halt meg. Miles azt hiszi, ennek ő volt az oka. A szülői háttér is színes, mozgalmas. Mint Paul Auster legtöbb regényében, itt is a felszín alatti történések mozgatják az eseményeket, ezek az igazán fontosak. Floridából való menekülésének oka, hogy Pilar még kiskorú. Miles akár börtönbe kerülhet a vele való kapcsolata miatt, mert Pilar kapzsi nővére zsarolni kezdi őket.


   
Tetszett, ahogy megismerjük a két fiatal életét, összefonodó sorsát, kibontakozó szerelmüket. Az apropó is megkapó: Miles felfigyelt egy lányra a parkban, ahol mindketten A Nagy Gatsbyt olvasták. Így indult el ez a kockázatos viszony. Miles édesapja mellesleg könyvkiadó, a fiú tőle kapta a regényt.
Ez egy intim történet, az élet okozta zsákutcákról, amit kikerülni sajnos nem lehet. 
A regény második fele sokkal szívhez szólóbb. 
Miles pontosan tudatában van annak, hogy újra fel kell vennie a kapcsolatot elidegenedett családjával, és szembe kell néznie a múltjával. Ám nem ő az egyetlen, akinek problémái vannak a múltban történt nyomasztó árnyakkal. Sok jó gondolat, érzelem bújik meg a sorok között. A narratíva váratlanul kiszélesedik, több új szereplő élete kerül fókuszba. Minden szereplő az újrakezdés előtt áll, a múlt démonaitól igyekszik szabadulni. Azonban ez a nyomasztó múlt is életük részévé válik, együtt kell élniük vele. Miles visszatérése a múltba és annak titkaiba a cselekmény mozgatórugója, egyféle lelki utazás. A Sunset Park melletti Green-Wood temető is egy érdekes, meglepő helyszín a regényben. Auster ismét olyan alakokat teremtett, akik esendően botladoznak az életben. Tipikusan austeri, a kisiklott emberi életek sora.


Amikor Miles édesanyja a sikeres színésznő is belép a történetbe, újabb lendületet kapnak a történések. Izgalmas Miles régi barátjával, Binggel való kapcsolata is, aki két nővel él egy elhagyatott házban Brooklynban, a Sunset Park negyedben. Mindenki sűrű, bonyolult belső élete van. Az író feltárja az itt élők problémáját, mindenki küzd a múlt sebeivel. Auster világa összetett és fordulatokban gazdag. Bár minden könyvében hasonló témákat és motívumokat találunk, megvan a maga állandó írói világa, mégis újszerű, meglepő végkifejletet kapunk. A történet jól felépített, sok momentuma ismerős lehet az olvasónak. Az amerikai valóság, mint háttér, az önsorsrontó főhősök, a boldogság keresése és a remény könyve ez.

ITT kiadói kedvezménnyel megvásárolható a regény. 


                         
Paul Benjamin Auster (Newark, New Jersey, 1947. február 3.– 2024. április 30.) amerikai író, költő, műfordító és forgatókönyvíró.

Paul Austert majd másfél tucat, a világ sok-sok nyelvére lefordított regénye, novellái és esszékötetei alapján bátran nevezhetjük az ezredfordulós amerikai szépirodalom egyik legnagyobb alakjának.

Egyedi írói stílus, sallangoktól mentes, mégis az emberi lélek mélyére hatoló történetmesélés jellemzi műveit, amelyek különleges, megismételhetetlen olvasói élményt nyújtanak. Ő volt a PEN (nemzetközi írószervezet) amerikai elnök-helyettese. Brooklynban élt, sokat utazott.Paul Auster 77 éves korában, április 30-án hunyt el, jelentős életművet hagyva maga után. Paul Auster könyveit a 21. Század Kiadó új, gyönyörű kivitelezésű életműsorozatban jelenteti meg.






Eredeti megjelenés éve: 2010
XXI. Század, Budapest, 2024
284 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635685073 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése