2024. augusztus 12., hétfő

Sapiens ​– Rajzolt történelem III.

 


Yuval Noah Harari, David Vandermeulen és Daniel Casanave
Sapiens ​– Rajzolt történelem III.






                                             






Ismét egy csodálatos kivitelű történelmi képregény. A történeten Yuval professzor vezet végig bennünket, folytatva az utazását az emberi faj történetén keresztül. Feltárja azokat a nagy mérföldköveket, amelyek fajunkat formálták, alakították, egységbe fogta illetve szétszakította.

Yuval professzor és két társa magával ragadó és vidám utazásra visz minket az emberi múlton keresztül. A képregény mai hangon, humorral átitatva, szórakoztatóan tárja elénk az emberiség történetének újabb fejezetét. Ismét tele van popkulturális utalásokkal, ami még fogyaszthatóbbá tette a sztorit. A stílusa informatív, olvasmányos, közérthető. A rajzok kimagaslóan jók, eleven, látványosan szép kivitelű az egész kötet. A karakterek igazán szimpatikusak és sokszínűek, jól összhangban vannak a tartalommal.


Meglepően kreatív és informatív kötet, pedig komoly, elvont fogalmak kerülnek terítékre. Beszélünk vallásról, kapitalizmusról, a történelem sorsfordító pillanatairól, a birodalmakról és azok örökségéről, no és a pénzről. A képregény ismét sok színes témát ölel fel, amelyek mindegyike meghatározó és izgalmas, esetenként megosztó.

Ez a harmadik kötet az emberiség sorsának mozgatórugójával foglalkozik: a birodalmak kora roppant érdekes téma, a pénz főleg meghatározó, a vallás mindig megosztó kérdés volt, jelen világunkban is. Ez egy nagyon okos képregény, meglepő és elgondolkoztató, nem csak nagyobb gyerekeknek, de felnőtt olvasóknak is. Külön tetszett, hogy maga az író is megjelenik és beszélget a könyv lapjain. A történelmi szuperhősök mellé kapunk egy tündéri "műsorvezetőt, Heróda Tusz személyében. Ms. Káosz és Mr. Véletlen mellé visszatérnek már olyan ismert arcok, mint Yuval, Zoé, Josita és Szaraszvatí professzor, Klüg atya, Bill és Cindy.

Cseppet nem száraz, rendkívül mozgalmas a történet, látványos a tálalása, ahogyan párhuzamot von jelen korunk emberével, eseményeivel. A birodalmak és a pénz története volt a kedvenc részem a kötetben, valóban a történelem színfalak mögötti világába kapunk bepillantást.

Bevallom ilyesfajta könyvet egyáltalán nem olvastam még. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Szerintem sokak számára jobban befogadhatóbb így a történelem. Nagyon emészthetően mesél Harari a társadalmunkról, történelmünk múltbéli meghatározó eseményeiről. Érdeklődve várom a sorozat lezárását, a negyedik részt.















Animus, Budapest, 2024
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636145347 · Fordította: Torma Péter · Illusztrálta: Daniel Casanave

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése