2024. augusztus 26., hétfő

Totál

 



Rebecca Miller: Totál






                               





Igazán lebilincselő, erős válogatás ez a hét novella, élveztem ezt a kis gyűjteményt. A történetek főleg nőkről szólnak, a férfiakkal való és családon belüli kapcsolataik kerülnek górcső alá, kissé
más szemszögből megközelítve.


Annyira eleven, mai az írásmód, hogy bevonzott a történetekbe, velük éltem meg az eseményeket. A novellák főszereplőit olyan dilemmák, vágyak mozgatják, amelyekkel bárhol könnyen tudnak azonosulni a nők. Az ismerős élethelyzetek meghökkentő és sokszor roppant meglepő végkifejletbe torkollnak. Fanyar humorral, őszinteséggel fűszerezve ismerhetjük meg ezeket a valós helyzeteket. Egy-két történet különösen megérintett.

Egyedi novellagyűjtemény a filmrendező és írónő második novelláskötete, amelyben számomra az egyik legerősebb a címadó sztori volt. A "Totál" egy tudományos-fantasztikus elképzelésen alapuló világképet vizionál, egy jól sikerült spekulatív fikció keretein belül. Második kedvencem a kötetet záró "Csehovék" volt. A történetek általában megrendült kapcsolatok köré épülnek, némelyikük kissé romantikus, de legtöbbje a családi kapcsolatok mélyére enged bepillantást. Ide sorolnám a nyitó történetet, imádtam, ahogyan egyszerűségével elgondolkoztat. A szellemesség és a bölcs élettapasztalatok mellé az érzelmek is dominálnak. Itt az anyaság szorongató félelmeiről, gyereknevelés mindennapjairól, a családi kötelékekről, szexualitásról mesél. A legtöbb történetben közös ez a lefegyverzően tárgyilagos légkör. Néhány novella biztosan az olvasóval marad, hiszen a drámai helyzetek váratlan fordulatai filmszerű képeket vetítenek az olvasó elé. Rebecca Miller képes átadni a szereplők hátterét, kontextusát és környezetét, miközben mindegyikben sötét csavart hoz létre.

Élveztem, hogy egy rövid időre megmártózhattam annyi különböző világban és karakterben. Az egyetlen novella ahol egy férfi áll a középpontban a Megjelent előttem címet kapta. Itt egy idősödő regényíró a főhősünk, aki kétségbeesetten keres új történetet. Elismerésem az írónőnek, hogy sikerült egy olyan vékony, de erős történeteket tartalmazó könyvvel előrukkolnia, ami egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat.


ITT rendelhető a kötet kedvezménnyel! 









Park, 2024
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633559819 · Fordította: Csonka Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése