2023. április 30., vasárnap

Vesztegzár a Grand Hotelben/ Tigrisvér


Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben/ Tigrisvér


                                             








Rejtő Jenő kamaszkorom egyik legolvasottabb írója volt, máig igazi klasszikus. Imádtam Piszkos Fred és a Három testőr (Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz) kalandjait, vagy a Tizennégy karátos autó történetét. Ha igazi szórakozásra vágyom, önfeledt nevetésre, akkor a régi sikereket olvasom újra, vagy pótolom, ami kimaradt még az egyébként gazdag életműből. Nagy örömömre a Libertine kiadó, Aranylétrás sorozatában megjelent új kötete két történetet is tartalmaz a Mestertől. Rejtőt a ponyva királyának is emlegetik. A Vesztegzár a Grand Hotelben az egyik klasszikus tőle, 1963-ban film is készült a regényből, Meztelen diplomata címmel. A kötet másik darabja a vadnyugaton játszódó, számomra is még ismeretlen Tigrisvér. A két eltérő stílusú történet cselekménye remek kikapcsolódást nyújt minden olvasónak. Rejtő Jenő mesteri mondatfűzése, egyedi, utánozhatatlan stílusa ezúttal is jó szórakozást biztosít.


A Vesztegzár a Grand Hotelben remek humorral átszőtt, több szálon futó, pergő, üresjáratok nélküli, helyzetkomikumok sorát adja. A képzeletbeli sziget szállodájában kitör a bubópestis...ami két ország diplomatáinak tárgyalását zavarja meg. A sokszereplős, krimiszerű cselekményben mindenki gyanús. A regény meghökkentő és váratlan helyzetekből építkezik, ahol a szerelem is felbukkan. A főszereplő Félix remek karaktere mellé a mellékszereplők is emlékezetes pillanatokat adnak Rejtő fergeteges humora mellé. Véleményem szerint a szóviccei és a korabeli humor miatt is nem mindegy, milyen életkorban kerül az olvasó kezébe egy Rejtő-kötet.

Az 1940-ben íródott Tigrisvér G. Lavery álnéven jelent meg először, nem a közismert P. Howard néven. Ez a kalandos mese a vadnyugatra viszi az olvasót, ami legalább olyan szokatlan helyszín, mint a Szahara. A közkedvelt és közismert légiós-történetek mellett ez üde színfolt az életműben. Az olvasó kap egy üdítő történetet, ahol lubickolhat a humorban, kalandban. A fanyar, groteszk humorához egzotikus környezet társul, ahol senki nem az, mint elsőre gondolnánk. Főhősünk, a kissé félénk, bátortalan ifjú cowboy, Robin élete gyökeresen megváltozik, amikor váratlanul fény derül származására. Ezzel elindul a lavina. 


Apja az egykor rettegett, de jó útra tért rabló, a Tigris. A családi kapcsolatok, apa-fiú történetet sejtetnek. Ám az élet és az emberi gonoszság miatt Tigris hosszú évek óta ismét börtönben van, Robin feltett szándéka, hogy kiszabadítsa apját és így a bosszú sem maradhat el. Félreértések és tévedések okozzák a bonyodalmakat, Robin jellemfejlődése látványos. A vér nem válik vízzé, megfelelni a családi mintának nem egyszerű. A szerelem itt sem maradhat el, ezzel is fokozva a kalandok sorát. A rejtői humor, szóviccek, és a romantika egy szórakoztató történetet ad az olvasónak. A meglepő befejezés váratlan feloldása az eseményeknek, ahol mindenre fény derül. 

   
Eddig még én sem ismertem ezt a kisregényt, pedig Rudolf Péter tolmácsolásában hangoskönyv formájában is megjelent. Az Aranylétrás Könyvek sorozat igényes kötete mellé most a színész személyes hangú levelét is megkapjuk. Ebben arról ír, miért érdemes megismerni  Rejtő Jenő köteteit, hiszen ezek a könyvek valóban a szórakoztató irodalom meghatározó alkotásai. Rejtő valóban megkerülhetetlen, minden korban sikeres és jeles képviselője a műfajnak. Az életművel most ismerkedő olvasóknak is jó választás lehet ez a kötet. A könyv kivitelezése gyönyörű lett, ami a belső tartalommal jól párosul. Öröm volt kézbe venni, olvasni. 


ITT megvásárolható a könyv a Libertin Kiadótól! 



      
Rejtő Jenő (született Reich Jenő, Budapest, 1905. március 29. - Szovjetunió, 1943. január 1.) (írói álnevei: P. Howard, Gibson Lavery) magyar író, akinek már az élete is legalább olyan izgalmas és színes volt, mint regényhőseié. A drámai vég oda nem illő módon, rendkívül fiatalon, idő előtt és méltatlanul zárta le életét. 37 éves korában munkaszolgálatosként halt meg (fagyott halálra) Oroszországban. Háttér: 1942-ben a nagykátai kórházból betegen viszik el a nyilasok, így kerül Jevdokovóba.







Libertine, Budapest, 2023
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156512055

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése