2023. április 18., kedd

A holttestemen át

Jeffrey Archer: A holttestemen át

(William Warwick 4.)




                                                







Jeffrey Archer visszatért, hogy egy újabb izgalmas kalandra küldje William Warwick nyomozót.

A sorozat negyedik része fordulatos, számtalan művészettörténeti érdekességgel megspékelt, szórakoztató krimi. A kalandokban bővelkedő történet leköti az olvasó figyelmét, hiszen tengeren indul, majd a világ számos országában követhetjük a macska-egér játékot. A jó családból származó Warwick nyomozó eddig legmozgalmasabb-kalandosabb történetét olvashatjuk. Az ősellenségnek számító Miles Faulkner üldözése nem mindennapi helyzeteket, izgalmakat kínál.



A történet azzal kezdődik, hogy William és felesége, Beth első osztályon utazik egy tengerjárón New York felé. A fedélzeten van a Buchanan család is, akik a hajó tulajdonosai. Az idős családfő és egyben elnök Fraser Buchanan, egy este a vacsoraasztalnál váratlanul szívrohamot kap... Úgy tűnik, hogy a kapitány, az orvos és néhány családtag szívesen elfogadja a szívroham tényét, és Frasert boncolás nélkül eltemetik a tengerbe. Szerencsére William Warwick kéznél van, hogy megoldja a gyilkosságot, hozzá csatlakozik James Buchanan, Fraser unokája, aki valóban csodálta a nagyapját. James FBI-ügynök akar lenni, ravasz megfigyelői és elemzői képességeire támaszkodva, és kényelmesen biztosítja az összes hiányzó háttér-információt, amire Williamnek szüksége van a gyilkosság bizonyításához. Ez a rész mint egy önálló novella adja a regény elejét, számtalan izgalmas fordulatot kínálva, ami a családi belviszályra alapul. Lord Archer a jól bevált elemeket a megfelelő mennyiségben vegyíti, ami egy szórakoztató krimit eredményez. Nem körömrágós izgalmak, de remek olvasmányok minden korosztálynak. Akad bőven fordulat, izgalom, de elsősorban ahogyan az előző részeknél, a szórakoztatáson van a hangsúly. Jeffrey Archer jól ír, jól mesél, most is bemutatja képességeinek teljes skáláját. A címadó mondat két főszereplő szájából is elhangzik, két egészen más helyzetben.




Ezután egy újabb történetszál kezdődik, ahol William rájön, hogy műkincsgyűjtő mestertolvaj ellensége, Miles Faulkner, akit halottnak hitt, megváltoztatta a nevét és a külsejét (jelenleg Ralph Neville kapitány), és feleségül kíván venni valakit, aki közel áll Bethhez... A tévedések vígjátéka és a helyzetkomikum remekül viszi előre az eseményeket. Beth és a Waewick kapcsolata mellé a nyomozó újabb kihívásokat kap. A Sólyom olyan "döglött akták" ügyekkel bízza meg embereit, ahol bizonyítékok hiányában nem született ítélet. A négy ügy elég változatos kalanok sorát adja a regénynek. Miközben számtalan helyszín, menekülés-üldözés tanúi lehetünk ezek a régi ügyek színezik a történetet. Skóciától Párizsig, Barcelonán át üldözik egymást az ellenfelek. Afféle James Bond -szerű kalandok során át érünk el a végkifejletig. Ne feledjük, a nyolcvanas években járunk. Belecsöppenünk egy maffia-bérgyilkosságba is, ahol különösen sötét fordulatot vesznek az események. Kifejezetten  tetszettek a történelmi, kulturális vonatkozásai a regénynek.

Archer elegánsan könnyed humora és a laza történetszövés egy békebeli, romantikával átszőtt, de mégis szövevényes angol krimit ad az olvasónak. A csattanó sem marad el, ahol Warwick kitartó munkával, de eredményre jut. Az olvasó nem unatkozik, mesterien megkomponált események sorozata a regény. Jól szórakoztam végig, izgatottan várom, merre fordul a történet folyama.




Ide kattintva ITT megrendelhető, akár E-könyvben is!




            
Jeffrey Archer az egyik legismertebb angol író. 1940-ben született Londonban. Lord Archert híres íróként ismeri a világ, de az ő élete is kész regény: a konzervatív politikus még a börtönt is megjárta, ám írói pályáját ez sem törte meg. Archer 32 éves koráig egy sort sem írt. Első regénye 1975-ben jelent meg Se több, se kevesebb címmel. A népszerű Clifton-krónika sorozatot 2011-ben kezdte írni, 71 évesen.

Könyvei kétszázhetvenötmillió példányban keltek el világszerte.

www.jeffreyarcher.co.uk

Photo © Broosk Saib





Kiadó: General Press, 2023, ISBN: 9789634527374

kartonált, Oldalak száma: 320

fordító: Tóth Bálint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése