2023. április 12., szerda

Római vér


Steven Saylor: Római vér




                                                     







Egy magával ragadó, igazi ókori bűnügyi történet került a kezembe, ami nem csak izgalmas, de szórakoztató és elgondolkodtató is. Látványos és mozgalmas, színes életképekkel elevenedik meg a korabeli Róma összes szennyes, mocskos titka. A szerző alapos tudása, felkészültsége vitathatatlan. A történelmi krimi másik érdekessége, hogy Saylor egy valós esetet dolgozott fel.


Időszámításunk ​előtt 80-ban járunk, a Római Köztársaság utolsó napjaiban játszódik a cselekmény. Az események középpontjában egy apagyilkosság áll. A krimiszál végig érdekes, fordulatos, még a végére is akad meglepő fordulat. A szövevényes családi kapcsolatok, a korrupció és az önös érdekek, haszonszerzés, akár további gyilkosságok árán is, sajnos nem új keletű. Ahogyan az ügy végkimenetele is eléggé meglepő. Cicero Gordianus segítségével bebizonyítja Sextus Roscius ártatlanságát, azonban ez pillanatok alatt mégis drámai fordulatot vesz a történet végére. Kemény idők voltak ezek, Rómában nem sokat ért az emberi élet, az apagyilkosság büntetése kíméletlen volt. 
Saylor nagy történelmi tudással idézi fel a korszakot. Olvasás közben remek hangulatú korrajzot kapunk. Teljesen belemerültem az ókori Róma világába. Afféle időutazás volt, hiszen 2012-ben már olvastam a regényt. A lebilincselő történetszövés ismét működött, ahogy megelevenedett előttem a krimi. Elejétől a végéig lekötött, örülök, hogy most új szöveggondozással, igényes borítóval tér vissza a sorozat az Agave Könyvek Kiadónak köszönhetően. Talán sikerül új rajongókkal megismertetni ezt a nagyszerű sorozatot.

Szeretem Saylor stílusát, igazán jó mesélő. Gördülékeny, olvasmányos a történet, sok háttéradalékkal, amit fogyaszthatóan tár az olvasó elé a szerző. Miközben az öregedő diktátor Sulla végig csak amolyan mellékszereplő, csupán a végén jelenik meg valójában, mégis egy remek életrajzot kapunk róla. Gordianus megfigyelései, kérdezősködő nyomozása mozgatja a szálakat. Ez nem csupán a kíváncsisága, de némi szerencse dolga is. Gordianus érző ember, aki veszélyekkel dacolva deríti fel az igazságot. Az ügy kimenetele kérdéses volt sokáig, érzésem szerint a mai valóság köszön vissza.

Gordianus, a Nyomozó, a védőügyvéd Cicero és Tiro, a rabszolga alakja kidolgozott, a mellékszereplők is életszerűek. Végig kiváló jellemzéseket kapunk. Megjelenik a regényben Eto és Bethesda is, akik a későbbiekben a családját alkotják majd Gordianusnak. Tetszett a néhol már költői leírásokba hajló metaforák sora, az események hangulata. Gordianus megjelenő álmai, a tisztánlátását segítették. Cicero valódi gondolatai az ügyről csak a sorok között olvasható ki a krimiben.

A családi kapcsolatok szövevényes hálója egy öregedő férfi érzelmeit hozzák a felszínre. Nem csak apa-fiú kapcsolat meséje ez. Minden egy nő miatt, az örökségért történik. Gyarló az ember, ez nem változott évszázadok óta. Szenvedély, gyűlölet, irigység a fő vezérmotívum. Kapzsiság, orgyilkosok, merénylők, szerelem áll a háttérben, ahol az áldozatok száma is egyre nő. Míg Gordianus a kezdő ügyvéd, Cicero segítségére siet, valakik a háttérben mindent megtesznek a valóság eltussolására. Nyolc nap áll a rendelkezésükre, hogy tisztázzák Sextus Roscius bűnös vagy ártatlan? Amolyan izgalmas versenyfutás ez az idővel, ahol Gordianus élete is többször veszélyben forog. Az emberi ész, a logika segít leginkább neki, ahol a végére minden más megvilágításba kerül. Az igazság elképesztő és meglepő, amit a vádló, majd Cicero védőbeszéde koronáz meg. Ez a tárgyalótermi védőbeszéd a regény egyik csúcspontja. A végső lezárás drámája meglepő. Kifejezetten érdemes a szerzői utószó elolvasása.





      
Steven Saylor: (Port Lavaca, Texas, 1956. március 23. –) amerikai író. A legismertebb munkái az ókori Róma életébe bevezető, Gordianus, a Nyomozó életútját és ügyeit feldolgozó Róma Sub Rosa sorozata.

A történelmi regények amerikai bestsellerszerzője 1991-ben indította útjára kedvenc ókori nyomozója azóta másfél tucat kötetet számláló fordulatos történetét, melynek első darabját, az idehaza is nagy népszerűségnek örvendő Római vért most újraszerkesztett kiadásban tartja kezében az olvasó.

Eredeti megjelenés: 1991
Agave Könyvek, Budapest, 2023
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635981113 · Fordította: Heinisch Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése