2023. április 5., szerda

Túl a varázslaton



Tom Felton: Túl a varázslaton

Egy mardekáros vallomásai





                                                        




Nagy érdeklődéssel vettem kézbe a könyvet, hiszen Tom Feltonról csupán annyit tudtam, hogy a Harry Potter filmek főgonosza, Harry ellenfele. Első meglepetésem az, hogy hihetetlen nyíltan, meglepő őszinteséggel vall életéről, annak minden eddigi szakaszáról, ami igen ritka. Felvállalja önmagát, hibáit, ballépéseit is. Nem villogni akar ezzel a vallomással, hanem a gyerekszínészettől vezető kanyargós, de sikeres életéről mesél. Tom Felton elmeséli a Harry Potter előtti-alatti és utáni életét.

     
Olyan az egész, mintha egy baráti beszélgetésen vennénk részt, Tom életéről kötetlenül laza, humorral megírt formában olvashatunk. Felton egy remek emlékiratot írt a felnőtté válásról, és ikonikus szerepéről, annak életére való hatásáról. Minden helyzetben vállalta tetteit, gondolatait, önmagát. Rögtön egy tinédzserkori baklövéssel kezdi a történetet. Ezt kevesen vállalták volna fel, azt gondolom.

Tomnak nem hétköznapi gyerekkora volt. Nem csupán a reklámfilmekben való gyerekszereplő élete nyílik meg, de a családi kapcsolatok is meghatározóak. Tom a negyedik fiú a családban, három idősebb bátyja van. A korkülönbségből is adódtak eltérések, de Tom igazi kölyökként áll elénk. Az első nagyfilmes szerepe idején alig tíz éves volt. A Csenőmanók 1997-es sikere után már Jodie Foster mellett szerepelhetett az Anna és a király című filmben, ami megnyitotta az utat az igazi nagyfilmek felé.

Természetesen senki, Tom sem tudta, nem fogta fel, hogy a Potter-széria mit is jelent a későbbiekben. Tom már tudja, hogy mit szeretnek a Harry Potter-rajongók, milyen kulisszatitkokra kíváncsiak. Ezek alkotják a könyv gerincét. A hajfestés rémségei, nagyapja segítsége a karakter megteremtésében, vagy arról, hogy eleinte igazán nem is ismerte a könyvet. Minden egyes története a Potter-éveikről színes és kalandos vallomás.


      
Felton mind a nyolc Harry Potter-filmben szerepelt, számtalan emléket, pillanatot idéz fel a forgatásokról, vagy már az előválogatásról is. Draco Malfoy negatív szerepe meghatározó volt a későbbiekben, bár Tom érdekes párhuzamot vont Harryval. Tom érezhetően jó színésszé fejlődött a Potter-filmek során. Talán nem meglepő, hogy a közönség mennyire azonosította a szerepével. Izgalmas barátságok, találkozások születtek. Ezek az anekdoták és történetek, amelyeket családjáról és az évek során megismert híres emberekről oszt meg, igazán szívmelengetőek. Tomnak szórakoztató személyisége és jó humorérzéke van, amely minden történetén érezhető. Jó volt olvasni milyennek látta gyerekként Alan Rickmant (tartott tőle), Sir Richard Harrist vagy Sir Michael Gambont. Elismeri Radcliffe felkészültségét, bár eleinte nem kedvelték egymást. Meglepő olvasni a színészlegendák és a gyerekek kapcsolatát. 

  Olyan érdekességet oszt meg az Emma Watsonhoz fűződő különleges barátságáról, mint egy elcsattanó pofon, amit Tom kapott. Bár úgy emlékszik, sosem volt szerelmes a színésznőbe, viszont emberként nagyra tarja. A kötethez nem véletlen, hogy Hermione azaz Emma írta az ajánlót. Rengeteg fénykép teszi teljessé az igényes kivitelű önvallomást.


     
Ami meglepett és mély érzelmet hagyott bennem, az az utolsó néhány nyers, őszinte fejezet volt. Fogalmam sem volt, min ment keresztül, és a mentális egészségügyi problémái és a terápiával kapcsolatos gondolatai szíven ütöttek. Megindító volt Tom mentális betegséggel küzdő, mélyen érző történeteit olvasni. Hiszen még csak harmincöt éves. Ezek a fejezetek teszik fel a koronát a vallomására. Tom Felton már a saját útját járja, bízom benne megtalálja helyét. Ehhez talán a könyv sikere is hozzájárulhat. Nem csak Potter-rajongóknak ajánlott!


ITT lehet a tiéd kedvezménnyel a kötet! 


HVG Könyvek, Budapest, 2023
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635653102 · Fordította: Pétersz Tamás







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése