2023. április 24., hétfő

A köd városa


Carlos Ruiz Zafón: A köd városa
(Az Elfeledett Könyvek Temetője)


                                                      








Zafón különös világú, mágikus és misztikus történetei régóta elvarázsolnak. Könyveit kézbe venni számomra minden alkalommal ugyanazt jelenti: elveszni Barcelona sikátoraiban, sötét rejtélyeiben, megismerni nyomorúságos emberi sorsokat, mindezeket fájdalmasan szép mondatokban, afféle felnőtt mesékben tálalva. Naturális és realista minden leírás, képi világa azonnal megelevenedik az olvasó előtt. Ahogy haladunk a történetekben, egyre inkább azt érezzük, hogy ott járunk-kelünk a szereplőkkel Barcelona gótikus palotái előtt, csodás parkjaiban vagy ködös utcáin. Zafón irodalmi varázsa érezhetően erős, jelen van minden oldalon.


    
Ezúttal novellákat olvashattam, sajnálatos módon az utolsó írásai ezek. A túl korán és váratlanul lezárult életmű apró gyöngyszemei ezek a történetek. Hosszabbakat, rövidebbeket, és mindegyiktől ugyanazt kaptam, gyönyörű leírásokat, a ködös várost, néma paloták homlokzatai mögött élőket, zárt ajtókat, olyan életeket, melyeket megismerve, mintha a lelkemet taposnák. Komor, sötét és fájón szomorkás írások ezek. Döbbenetes volt megismerni Az Elfeledett könyvek temetőjének újabb titkait, két nem is akármilyen rejtélyről hullott le a lepel. Talán az egyik legmegrázóbb a Névtelenül novella. Két szempontból is a kezdetekkel ismerkedhettünk meg, amiken talán nem is gondolkodtunk el amikor annak idején David Martin történeteit olvastuk. Ismerős volt belecsöppenni a párbeszédekbe is, melyek sokat mondóak, és lényegre törőek, felesleges kitérők nélkül. Fenntartás nélkül olvasni és átélni minden sort, hangulatot, érezni a lázálmokat melyeket leír, fázni és reszketni a havas, dermesztő nagyvárosban. 


A Szürke embereket olvasva, Steinbeck Egerek és emberek című regénye jutott az eszembe, és Andersen is felidéződött a Kis gyufaáruslány sorsára gondolva. Az Elfeledett Könyvek Temetőjében bolyonghatunk vele. A Parnasszus hercege novellában Zafon igazán méltó helyen temette el Cervantest. Megható tiszteletadás ez a részéről. Talán minden elismert vagy elhanyagolt szerző és alkotó hasonló nyughelyet álmodna magának. Zafon is nemrégiben hunyt el, bízom benne, hogy hasonlóan megtisztelő helyet foglal el az élők szívében, mint az általa nagyrabecsült alkotók az ő életművében.


A Tűzrózsa írása az egyetlen, ami a válogatásból már egyszer megjelent. Izgalmas volt újraolvasni, átélni a mozgalmas történet titkos mélységeit. A szimbólumok minden Carlos Ruiz Zafón könyvben fontosak, itt is nagy hangsúlyt kapnak. A Gaudí Manhattanban kikacsintás és elismerő tisztelet, hiszen Zafón Barcelonában született, és a Gaudí által tervezett Sagrada Família árnyékában nőtt fel. A Pára-lány novellájának misztikus világa megragadó volt számomra, ez az egyik kedvencem a kötetből. A záró novella rövid és tömör, napjainkra reflektál. Az Apokalipszis két percben, ami egyszerre lehet félelmetes és elgondolkodtató is. 

"Észrevetted, hogy minél okosabbak a telefonok, annál ostobábbak az emberek?"

         
Zafont letenni most különösen furcsa érzés volt, bár azt kaptam amiért jöttem. Több lenni a sorai által, észrevenni a szépet, a fájdalmat, hinni a szememnek, szívemnek. Olvasás közben élmény volt ez a misztikummal teli utazás abba a szürreális, ködbe burkolózó nagyvárosba, ahová a valóságba is jó lenne elutazni. Itt csodák születnek, és halnak meg, de mintha az örökkévalóság élne a történetekben, talán éppen a megfoghatatlan világ miatt, amelyet felidéznek Zafón szavai. 
 A könyv borítója, a kötetben fellelhető néhány korabeli fénykép segít átélni a hangulatot, növeli a varázslatot. Elismerést érdemel a kiadvány, köszönet érte az Európa Kiadónak.


Kedvezménnyel ITT lehet a tiéd a könyv! 


   
Carlos Ruiz Zafón (1964. 09. 25. - Los Angeles, Kalifornia, USA, 2020. június 19.) spanyol író, forgatókönyvíró. Világszerte elismert, díjakkal elhalmozott, rendkívül népszerű spanyol író. Műveit több mint negyven nyelvre lefordították. A szél árnyéka 2001-ben jelent meg, ez tette nevét közismerté.Ettel indult a négy részes Elfeledett Könyvek Temetője sorozata.

Az iskolák befejezése után először egy barcelonai reklámügynökségnél dolgozott, de már 1994-ben Los Angelesbe költözött, és minden idejét az írásnak szentelte. A regényírás mellett forgatókönyvíróként is dolgozott. 55 éves korában Los Angelesben, rákos megbetegedésben hunyt el.










Európa, Budapest, 2023
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635047093 · Fordította: Berta Ádám, Kürthy Ádám András, Matolcsy Balázs, Mester Yvonne

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése