2023. április 26., szerda

Leosztott lapok



Bordás Róbert: Leosztott lapok







                                               






Remek és aprólékosan gondos írás. Kifejezően tiszta nyelvezetével magával ragadtak az események. A regény nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, az elbeszélés dinamikája végig egyenletes. Bordás Róbert természetes egyszerűséggel meséli el a család történetét.

A valós háttér, a kiszolgáltatottság, a remény és a túlélés a fő motívum. Egy kevéssé ismert helyszín és korszak kel életre a lapokon. Belemerültem a család történetébe, közöttük éltem, aggódtam és reméltem. Olvasmányos családregény, ahol a történelem sodra adja a keretet. Tetszett, ahogy a korabeli képek színes és mozgalmas lendületet adtak a cselekménynek. Valójában erről az időszakról elég keveset tudunk, így kifejezetten jó volt megismerni a család sorsán át a valóságot. A szerző egyszerűen ír, klisémentesen, kerülve a hatásvadász elemeket. Azt mondják, hogy az élet írja a legjobb történeteket, nos ezt most is igazolódni éreztem. A szokások, hagyományok meghatározóak, a múlt erősen hat a jelenre is.

Remek korrajzot is kapunk a regényben. A regény Kárpátalján és Észak-Magyarországon játszódik 1938-46 között.
A történelmi háttér kidolgozott, ahol a kisemberek kiszolgáltatottsága és fájdalma, az identitáskeresés elevenedik meg. A női sorsok különösen elgondolkodtatóak, az élet a mindennapokban a túlélésről szólt. Különleges hangulatú regény, amely magával sodorja az olvasót. Elismerést érdemlő, sok esetben példát adó emberi sorsokról olvashatunk. Valóban az élet osztja a lapokat, ám az egyén mit tud, mire képes ezekből kijátszani az már egy másik sorskérdés. Sajnos a háború kegyetlenségei nem csak Kárpátalján voltak mindennaposak.

A történései valósak, ahogyan a szereplők is. Bordás Róbert édesanyja naplóját felhasználva írta meg a cselekményt. Egy fiatal lány útkeresése, akit a szerelem és vágy hajt, azonban ebbe az élet alaposan közbe szól. A fájón valós történelem, a határok tologatása, a politika, a zsidóüldözés és a pénz elértéktelenedése komoly megpróbáltatások elé állították az embereket.

Mondjuk a korabeli gondolkodás, viselkedésminták néhol talán meglepőek a ma emberének. Apuka és főleg anyuka elég megosztóak voltak számomra. A lányuk, Anna, eleven, kissé naiv, de józan gondolkodású, agilis teremtés. Mégis a szülői elnyomás árnyékában él. Jó volt anyuka múltját is megismerni. Anna élete, aki mindig is magyarnak vallotta magát, a házassággal sem lesz könnyebb, inkább további problémákat hoznak, hiába anyuka mesterkedései. Anna erőn felül teljesít, végig erős karakter. Anyaként is igyekszik, egyetlen reménye, támasza a kislánya. A végén érezhető ahogyan végre saját útjára lép, megváltozik a világszemlélete. Anna története egy erős és határozott nőt mutat, pedig eleinte csak egy fiatal és naiv, 16 éves lányka volt. A jellemfejlődése látványos. A regényben az életszerű környezet és a mellékszereplők is hatásosak.

Nem csak azoknak érdemes végigolvasni, akik szeretik a családregényeket. Az egyén sorsa a történelem viharaiban, kiszolgáltatottsága ismét letaglózó és elgondolkodtató. A regény nemcsak egy család története: lehetne bárkié, hiszen akkoriban mindannyiunk elé hasonló próbatételeket hozott a sors. Valamennyien magunkban hordozzuk a közös történelmünket, a túlélés reményét. Jó szívvel ajánlom.
A regény már a hazai boltokban is kapható.   

ITT rendelhető kedvezménnyel! 







Robert Bordas, Brno, 2023
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788090867550 · Fordította: Bordás Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése