2023. április 14., péntek

Kakukkfióka


Camilla Läckberg: Kakukkfióka

(Fjällbacka 11.)




                                                




Camilla Läckberg húsz év alatt a skandináv krimi királynője lett. 2003-ban jelent meg a Fjällbacka-sorozat első része, a Jéghercegnő. Amikor tíz rész után, A boszorkány kötettel pihenőre küldte a sorozatot 2017-ben, reméltem, lesz még folytatás. Hiányzott a sorozat és az ottani szereplők, karakterek. Úgy érzem, hogy Camilla Läckberg is jól érezte magát, amikor most visszatért Fjällbackába.


                
Ahogy az lenni szokott, Camillának azonnal sikerül rabul ejteni az olvasót, és zseniálisan összefűzni a történetet, amivel egy kicsit meg is dolgoztatja az olvasó agyát. 
Borzongató a két szálon futó történet, csak úgy sodor magával, ahogy a legjobb krimik teszik. Nem gondoltam volna, hogy ennyire szövevényes és meglepő lesz. Camilla a már bevált receptet használja: egy egyszerűnek látszó gyilkosság, sötét, aljas családi titkok, és egy múltbéli szerelem mellé a festői Fjällbacka ad remek hátteret. Most csupán negyven évre utazunk vissza az időben. A hetvenes-nyolcvanas évek Stockholmja egy furcsa és különleges háttér előtt elevenedik meg. Megismerjük a szimpatikus Lolát és kislányát, akik sajátságos életet élnek. Lola érzékeny és odaadó anya, írói ambíciókat dédelget. Családja (és a világ) mégis kirekesztette. Az ok elég különleges, akkoriban még szokatlan. Életük egy durva tragédiába torkollik. Ez a háttérszál adja a krimi magvát, valóban izgalmas és elképesztő, mégis sajnálatosan valós.


Szeretem, amikor a történet szálai a múlt és jelen között váltakoznak, és ahogy az olvasó nyomokat kap a válaszhoz, hogy minden hogyan kapcsolódik egymáshoz. Érdemes figyelmesen olvasni, hiszen nem csak a cím árulkodó, de minden apró részletnek súlya van. Izgalmas és megrendítő krimi egyszerre. A szálakat a bosszú mozgatja. Egy galádul megtervezett gyilkosságsorozat bontakozik ki előttünk. Megismerjük a zavarodott lelkű elkövető gondolatait, hullámzó lelkivilágát. Ahogyan a cím sugallja, valaki nagyon nem az, mint akinek mutatja magát. A háttér pedig szörnyű és ahogy előre sejtettem többszörösen összefügg.


Az indítás a jelenben történő gyilkossággal talán lassan indul, hiszen jó negyven oldalt kell várni az első áldozatra. A népszerű fotós kiállítását rendezgeti, amikor megölik. Másnap a szigeten lakó ismert író, az irodalmi Nobel-díj várományosának családjában történik borzalmas tragédia. A régi barátok közös múltja sokféle titkot és hazugságot hordoz. Hogyan függ össze a múlt tragédiája és a jelen borzalma? A rendőrségi nyomozás szokás szerint egy helyben topog, míg Erica egy elejtett félmondatból beindítja az eseményeket. Mellberg is visszatér, aki egészen emberi oldalát mutatja az élet megpróbáltatásában. Némi spoiler: most kifejezetten tetszett, jókat nevettem, hogy Camilla beveti egyik kedvenc "fordulatát", Erica és Patrik családja ismét gyermekáldás elé néz. Erica anyósa pedig üde színt hoz a történetbe, sajátságos akciójával. Jók ezek az életszagú kikacsintások. Erica karaktere most visszafogottabb, íróvá lett rendőrfeleség, akinek élete a család.

Szerintem határozottan Läckberg egyik legjobbja ez a krimi. Lényegre törően rövid, (alig fele A boszorkánynak) és a brutalitása mellett, ami nem áll távol a szerzőtől, talán a legaljasabb és egyben legjobban felépített krimije is. Furcsa ezt írni, de olvasás után érthető lesz, ahogyan az elsőre ronda borító is kifejező. Akik szeretik a meglepő lelki drámákat, váratlan végkifejleteket, nem fognak unatkozni. Nekem tetszett, hiszen Camilla Läckberg jól ír, A doboz óta ismét brillírozik a hölgy.
A sok szereplőt mozgató események hihetőek. Számtalan erkölcsi és társadalmi kérdés is felmerül a krimiben. Gyakorlatilag egy ültő helyemben olvastam végig.

Az elkövető személyisége, a tudatosan felépített kegyetlen bosszúhadjárat a végén is több meglepő fordulattal zárul. Amikor azt gondoljuk, minden részlet a helyén van, Camilla lazán csavar egyet az eseményeken. Rég olvastam ennyire jó és megdöbbentő befejezést.
Itt a baráti társaságból mindenki őriz valami nyomasztó titkot, ami most előtör és az igazságért kiállt. Megrázó családi dráma bontakozik ki, minden szál értelmet nyer az összetett történetben. Még az is, amit az elején bosszantóan aprólékosnak találtam. Ügyesen és jól megírt történet, valóban meglepő fordulatokkal. Rutinos olvasóként néhányat sikerült megfejtenem olvasás közben, de a végére teljesen lenyűgözött Camilla. A magyarázatok sora hihető, a karakterek és az események is életszerűek. A pénz nem boldogít, egy furcsa szerelem hatása életre szól. A sikerért egyesek ölni is képesek, tehetség hiányában is. A szereplők aranykalitkában élnek összezárva, ami a megoldás után még szörnyűbbé válik. Kíváncsian várom, hogyan tovább, lesz még újabb bűntény Fjällbackán? 


ITT kiadói kedvezménnyel lehet tiéd a krimi! Akár e-könyvben is. 


      
Camilla Läckberg: 1974-ben, Fjällbackában született és nőtt fel, de jelenleg Stockholmban él. 2003-ban debütált a Jéghercegnő című krimivel, amelyet a kritikusok és az olvasók is remekül fogadtak. Läckberg ma Európa egyik legolvasottabb szerzője, könyveiből több mint 30 millió példány kelt el a világ 60 országban. 2019-ben új mérföldkőhöz érkezett, és megírta az Aranykalitka című krimit, amely az üzletasszony Faye-ről szóló duológia első része. Az Aranykalitka lett a legtöbbet eladott könyv Svédországban 2019-ben. Tavaly először közös krimit alkotott Henrik Fexeus-al (A doboz) ezzel elindítva a Mina & Vincent-sorozatot.




Animus, Budapest, 2023
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636141790 · Fordította: Dobosi Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése