2020. július 12., vasárnap

Bloginterjú - Animus Kiadó

Bloginterjú - Animus Kiadó 



                                                                     







Havi bloginterjú kérdéseimmel bekopogtattam egyik kedvenc kiadómhoz az Animushoz. A skandináv krimik és Harry Potter révén közismert és népszerű kiadó életébe leshetünk most be.
Az elmúlt hónapok őrülete, az elmaradt könyvfesztivál és Jo Nesbo-látogatás után mi várható nyárra és az év további részére, hogyan alakul egy új szerző bevezetése, könyves érdekességek és információk, játékkal. Kérdéseimre Fekete Judit az Animus és Centrál könyvek PR és marketing vezetője válaszolt.
1: Kérlek mutasd be nekünk néhány mondattal az Animus Kiadót!


Az Animus Kiadót Gábor Anikó és Balázs István alapította 1991-ben. Ha jól emlékszem a történetre, a Kisokos zsebnyelvkönyv sorozattal és a humoros ajándék kiskönyvekkel indultak, és ami elképesztő, hogy a zsebkönyvek még a mai napig jól fogynak. Aztán jöttek Dean R. Koontz krimijei és aztán 1999-ben pedig a világhírű Harry Potter sorozat. Ez utóbbi óriási erőt adott a kiadónak, ami egy egészen különleges siker, sokkal több, mint divat vagy bestseller, a mai napig óriási hatású ifjúsági történet, azóta is rengeteg figyelmet követel Rowling műve és a brand ápolása.

Anikónak és Istvánnak köszönhető a Skandináv krimik sorozat is, Nesbo, és persze a világhírű Millennium-sorozat Stieg Larssontól, de a zseniális Yuval Noah Harari is. Fantasztikus orruk volt a nagy címek megtalálásához és borzasztóan sajnáltuk, amikor kiszálltak a kiadóból, ugyanakkor persze megértjük, és nagyon hálásak vagyunk, amiért egy ilyen értékes kiadót kaptunk.

A kiadó azóta a Central Kiadói Csoport része, ahol már korábban is működött könyvkiadó, mégpedig a Central Könyvek, és itt olyan szerzők műveit gondozhatjuk, mint a Nők Lapja népszerű írói, Schäffer Erzsébet, vagy V. Kulcsár Ildikó, emellett számtalan női regény és ismeretterjesztő könyv kiadásával is foglalkozunk. Így aztán szépen lassan kialakult a profil, a szépirodalom, az ismeretterjesztés, a női irodalom a Central Könyvek portfóliójában, az Animus alatt pedig továbbra is a fikció, a krimik, és némi non-fiction.

2: Hogyan érintette a kiadót a vírushelyzet, és amire még nem volt példa a Könyvfesztivál elmaradása?

Az egyik nehézség leginkább a kiszámíthatatlanság volt. A könyvkiadás, maga a könyv készítése egy lassabb folyamat, nem egy online termék, ami gyorsan és rugalmasan tud alkalmazkodni a megváltozott időszakhoz. Gyors döntéseket kellett hozni, szinte csukott szemmel, mely könyvek azok, amelyekkel kijöhetünk, a könyvesboltok bezárása ellenére, és mely könyveket kell eltolnunk, akár a jövő évre elhalasztanunk. Mi az, aminek elég az online kommunikáció és mi az, ami biztosan nem fogja bírni a boltok bezárásból adódó visszafogottabb kereskedelmi tevékenységet. Aztán örömmel láttuk, hogy a könyv és az olvasás, mint tevékenység lett nagyjából a sütés-főzés mellett a nagy győztes, az emberek élesztőt és könyvet vettek.
Ettől függetlenül elég nagy kiesés és veszteség ért minden kiadót azzal, hogy a könyvterveinket ennyire vissza kellett fogni, sajnos ezt mind megérezzük.
A Könyvfesztivál elmaradása is elég rosszul érintett minket, nem csak az újdonságok bemutatása, és az eladások miatt, de ilyenkor tudunk veletek, olvasókkal is találkozni, nekünk ez mindig nagy élmény és szörnyen sajnáltuk, hogy a legnagyobb eseményeink elmaradtak.


3: Gondolom Jo Nesbo-val egyeztetni hosszú hónapokat vett igénybe, ő hogy reagálta ezt le? Várható ennek valamiféle pótlása?

Jo Nesbø miatt különösen fájó volt a Könyvfesztivál elmaradása, rengeteg munkát öltünk az eseménybe, nagyjából három hónapnyi munka fekszik egy ilyen szupersztár fogadásának előkészítésében. Több ismerősömnek is meséltem, hogy vannak sztárszerzők, akiknek a fogadása már olyan volumenű munkát jelent, mint amikor valami rocksztárt hív meg az ember. Rengeteg egyeztetés, pontos forgatókönyvek, feszes időbeosztás, figyelni a szerző igényeire, a sajtó igényeire, és legfőképp szeretnénk élményt adni a rajongóknak. Nesbø és az ügynöksége egyébként vérprofi csapat, nyilván mindenki nagyon sajnálta, és ők egy kicsit talán nyugodtabban is kezelték ezt az egészet, szóval abszolút értette mindenki és nem is volt kérdés, hogy ezt el kell halasztanunk.
Természetesen továbbra is nagyon szeretnénk őt vendégül látni és már beszéltünk is erről velük, nagy örömmel jön, amint lesz lehetőség, remélhetőleg jövőre összehozzuk, bízunk benne, hogy addigra már a járvány is lecseng.

4: Hogyan, mi alapján választjátok ki az új szerzőket, hogyan vezetitek be az olvasóknak? Ki lesz a legújabb író, aki az Animus csapatot erősíti? Van olyan, akit elhalásztak előletek?

Inkább azt mondanám, új és jó történeteket keresünk, azt gondolom a legfontosabb maga az olvasás élmény, ami természetesen együtt jár azzal, hogy fel kell építeni a szerzőt is. Ez vagy nagyon könnyű és a szerzőt az isten is nagybetűs sztárírónak teremtette, vagy a szerző személyiségéből adódóan inkább a könyvek vannak előtérbe helyezve. Az újdonságokat egyébként számtalan módon találhatjuk meg, egyrészt az ügynökségektől is kapjuk az ajánlatokat, másrészt folyamatosan nyitva van a szemünk, figyeljük a nemzetközi eladási és sikerlistákat, a külföldi blogokat, és természetesen a hazai kéziratokat is bőszen olvasgatjuk. Szerintem minden kiadó életében van olyan szerző, akit elhalásztak előle, a legnagyobb címeknél nagyon komoly licitek zajlanak már, és óriási verseny folyik egy-egy szerzőért, így persze előfordul, hogy valaki gyorsabb volt, vagy többet tudott áldozni a jogok megvételére. Egy-egy szerző bevezetése pedig ugyancsak több dolog függvénye, van, hogy a történet annyira különleges, vagy az írói stílus, hogy inkább erre helyezzük a hangsúlyt és menet közben alakul ki a szerző körül valamiféle érdeklődés és az is előfordul, hogy a történet mellett a szerző személyisége is van annyira érdekes és jól eladható, hogy hangsúlyozni kell. Ha a szerző aktív a közösségi médiában és szívesen „szerepel”, szívesen kommunikál, mindig sokkal könnyebb foglalkozni vele, mintha megközelíthetetlen és rejtőzködő lenne. Bár ennek is lehet egy bája, romantikája.

Konkrétumokat pont ezért nem tudok írni, szerzője válogatja, hogy érdemes őt bevezetni. Egy picit már beszéltünk nektek az új finn szerzőnkről, Max Seeckről, a hamarosan megjelenő új skandináv krimi szerzőnkről. Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk, egyrészt mert egy nagyon stabil, jó íróról beszélünk, másrészt mert egy picit talán új vonalat hoz be, amolyan új hullámos skandináv krimi írónak szoktam emlegetni. A feszültségekkel teli és letehetetlen történet mellett a különböző kapcsolatokat, emberi tényezőket is nagyon jól írja meg, olyan témákat boncolgatva, ami már nem csak az északi országok sajátossága, hanem nagyon forró témákat feszegetve írja meg a történeteit. Ami Kepleréknél a filmszerű, pörgős sztori mesélés, az Maxnél az érzelmi oldal hangsúlyozása. Nagyon bízunk benne, reméljük az olvasók is ennyire lelkesednek majd tőle.





5: Mivel készül a kiadó a nyárra? Milyen újdonságok várhatók?


Eléggé felborultak a terveink, de amit mindenképp ki kell emelnünk, az Fredrik Backman épp a napokban megjelent újdonsága, a Hétköznapi szorongások. Nagyon vártuk már az új regényt és jó látni az olvasók lelkesedését, Backman egy igazán különleges írói hanggal megáldott szerzőnk.


A most megjelent új Jussi könyv is nagyot durrant, egyelőre csak lelkes visszajelzéseket olvastunk A 2117. áldozat című újdonságáról. Jussi egyébként épp most lesz 70 éves, ezért egy kis meglepetéssel is készülünk neki, amihez tőletek olvasóktól várnánk a segítséget, a facebook profilunkon már kitettük a posztot, várjuk a rajongók fotóit, a kedvenc vagy akár az összes Jussi könyvükkel karöltve. További részletek ITT!



                                                                                                           

Augusztusban jövünk egy új Fabian Risk történettel is, Stefan Ahnhem tollából, nagyon várjuk, ő az a viszonylag friss szerzőnk még, akiben nagyon bízunk, remek szerző, remek skandináv krimikkel.
Ősszel érkezik Camilla Läckberg újdonsága is, az Aranykalitka folytatása, egy picit új vizekre evez a szerzőnk ezzel a sorozattal, aztán a hírek szerint folytatja a már jól ismert és nagy népszerűségnek örvendő Fjällbacka-sorozatot.
Szeptemberben érkezik a már emlegetett Max Seeck is, és aztán belecsapunk októbertől a karácsonyi újdonságokba, amit most még nem árulok el, de annyit mondhatok, lesz pár meglepetésünk, érdemes figyelni a facebook falunkat.

6: Jo Nesbo új könyve várható még idén? Mit tudtok erről?

Igen! Ősszel, októberben várható az új Nesbø- kötet, ami most egy önálló krimi lesz, Harry Hole picit pihen most (talán rá is fér szegény emberre). Mi már gőzerővel dolgozunk rajta, és ahogy a Fejvadászoknál vagy a Fiú című történetnél, most is egy önálló kötetre lehet számítani. Épp a borítónál járunk és a szöveggel foglalkozunk, és nagyon vakarjuk már a fejünket, mert az eredeti borító elképesztően jó lett, viszont kicsit sem illeszkedik a mi hazai sorozatunkba, ezért most nagy a dilemma, de remélhetőleg találunk majd olyan megoldást, ami minden szempontból megfelel majd.

7: Beszéljünk picit Backman új könyvéről: mit kell tudni róla, valami érdekesség, info az íróról vagy a Medveváros új része mikor várható?

Backman újdonsága remélhetőleg már sokak kezében ott van, ez most nem a Medvés történet, bár ott még azért várunk egy harmadik részt, ez most önálló történet. Nem titok, Backman is mesélt már egy interjúban egy nagyon nehéz időszakáról, amiből szerencsésen kilábalt és egy fantasztikus történettel írta ki magából azt az időszakot. Persze Backmanosan, a jól ismert humorával, szóval a rajongók nem lesznek csalódottak, hozza a formáját. Backman kapcsán még mindenképpen szeretném megemlíteni, amit már mi is kommunikáltunk, hogy ősszel jön az HBO-n a Mi vagyunk a medvék (Beartown) első része, egy mini sorozat, aminek a trailerét már meg is lehet nézni, nagyon nagy várakozás övezi, mi pedig nagyon drukkolunk, hogy jól sikerüljön.





8: Keplerék elképesztő sikerét miben látod? Őket nehéz volt megszerezni, hiszen előtte egy másik kiadónál jelentek meg itthon. Várható még, hogy idelátogatnak? Nehéz megszervezni egy ilyen felkérést?

Keplerékkel minden szempontból nagyon szerencsések vagyunk. Egyrészt az álnév mögött író házaspár profi, ami sok szempontból megkönnyíti a velük való munkát, másrészt a skandináv krimiknek egy picit új vonalát hozzák, úgy tálalják a történeteiket, amitől mi olvasók úgy érezzük, mintha filmet néznénk. Mintha a moziban ülnénk és egy filmet látnánk, pörgős, cselekményközpontú, feszes és egyetlen percre nem ereszti az olvasó figyelmét. Ez a fajta „filmes” történet mesélés nagyon elkapja az olvasót. Ezen kívül adott egy házaspár, akik elképesztően érzik egymást, erős dramaturgiai érzékkel rendelkeznek és amiről ritkán beszélünk, de ugyancsak fontos, remek személyiségek.

Igen, korábban nem mi kezdtük el a Kepler-könyveket gondozni, de úgy láttuk, óriási potenciál van bennük, de valahogy mégsem kaptak kellő figyelmet és az új kötetek jogai parlagon voltak. Nálunk viszont tökéletesen illik a már jól felépített skandináv krimik sorozatunkba és nagyon szerettük volna felépíteni őket, mert láttuk, hogy akik már ismerték a könyveiket, nagyon elismerően véleményezték.
Úgy döntöttünk, nagyon szeretnénk megpróbálni a könyvek gondozását és nem is ütköztünk különösebb akadályba azt leszámítva, hogy a jogok vásárlása miatt nem pont úgy tudunk kijönni a címekkel ahogy szeretnénk. Vannak kötetek, amelyeknek meg kellett várnunk, hogy lejárjanak a jogok, miközben az új könyvek jogai már nálunk voltak. Ezért szoktunk évi két kötettel kijönni, egy korábban megjelenttel és az új történettel, így a régi olvasók és az új olvasók is jól járnak.

Tavaly nagy örömmel fogadták el a meghívásunkat, de ott egy kicsit könnyebb volt a helyzetünk, mert épp a közelben voltak és így könnyedén rácsatlakozhattunk a Kepler-tourra. Mi mindig örömmel látjuk őket, de sajnos valóban nem könnyű megszervezni ezeket a közönségtalálkozókat, Keplerék is már nagy névnek számítanak kint, és rengeteg meghívást kapnak, és persze írni is kell valamikor, így valószínűleg továbbra is résen kell lennünk, mikor csaphatunk le rájuk legközelebb.

Igen, nehéz megszervezni ezeket a találkozókat, egyrészt mert ők tényleg már nagy névnek számítanak, másrészt sok mindent figyelembe kell vennünk, általában csak kevés időt tudnak eltölteni nálunk, ezért nagyon feszes és pontos programot kell összeállítanunk, alkalmazkodva sok mindenhez. De nagyon szeretjük ezeket az eseményeket, és bár rengeteg munkával jár, számunkra azért az mindig nagy öröm, amikor egy-egy nagy kedvencet elhozhatunk a haza olvasóknak és nekünk is nagy élmény velük találkozni személyesen.

9: Sárga könyvek kontra Skandináv krimik. Mi a lényegi különbség a két sorozat között?

A Sárga Könyvek sorozatunk úgy született meg, hogy a kiadóban már évek óta fejtörést okozott, hogy sok-sok jó krimire bukkantunk, de nem illettek a Skandináv krimik sorozatba. De ha csak úgy külön adjuk ki őket, kevésbé segítik egymást a kötetek, egy sorozat mindig többet segít az egyes részeken, mintha önállóan jelennének meg. És bár itt is vannak skandináv szerzők, de a történeteik nem passzoltak, általában ezek kevésbé durvák, nincsen bennük olyan jellegű társadalomkritika, mint a skandináv krimikben és alapvetően kevesebb az erőszak és a brutalitás, inkább a lelkiekre helyezi a történetek a hangsúlyt.

Köszönöm a válaszokat és a játékhoz biztosított nyereménykönyvet!


10: JÁTÉK!!
Megnyerheted Backman legfrissebb kötetét, ha helyesen válaszolsz az alábbi két kérdésre!
1: Mikor alakult az Animus Kiadó? 2: Idehaza eddig mennyi Backman kötet jelent meg?
A válaszokat a blog email címére várom, határidő: Július 20 éjfél!

1 megjegyzés:

  1. a játékot K. Júlia nyerte, neki postázom a könyvet.
    Megfejtések: 1991, és 9 könyve jelent meg eddig idehaza.
    Köszönöm a válaszokat!

    VálaszTörlés