2019. augusztus 4., vasárnap

Holt lelkek

Angela Marsons: Holt lelkek 
(Kim Stone 6.)




                                                                                 












Angela és Kim már az Elfojtott sikoly krimivel kedvenceim lettek. Ez a "szerelem" azóta is töretlenül tart közöttünk. Egy sorozat esetében nehéz folyamatosan újat adni, ütős történettel elkápráztatni az olvasókat. Ez megint sikerült Angelának! A  karakterek most is hitelesek, emberiek. Nem okozott csalódást, sőt, meglepett mennyire komoly témát állított a középpontba.


A Kim Stone sorozat legújabb története a gyűlölet-bűncselekmények sötét és gonosz, ám aktuális témájával foglalkozik. Talán a sorozat egyik legfélelmetesebb, legsötétebb története ez.

Marsons rendkívül jó a történetet elmesélésében és felépítésében. Aprólékos és pontos hátteret ad ezúttal is. Igaz, úgy a kötet felénél kezd összeállni a kép, mi áll a háttérben, hogyan kapcsolódik egy elkeseredett tinédzser öngyilkossága az ásatás során talált több éves csontokkal össze. Innentől tapintható és fokozódó feszültség lesz úrrá az olvasón. Mire lassanként fény derül az egykori áldozatok kilétére, a birtok gazdáinak élete és a bérlők közti szövevényes viszonyra, addig számtalan fordulat, személyes esemény teszi izgalmassá a krimit. A gyilkosságok indítéka így elég borzasztó és kegyetlen. Külön tetszett, hogy nem csak felhívja a figyelmet és ráirányítja a figyelmet Angela a témára, de bizony bátran állást is foglal benne. 


A történet bonyolult, többrétegű, összetett. Komoly és aktuális, fontos társadalmi probléma áll a krimi hátterében. Kim Stone és csapata szembesül ezzel a gonoszsággal, ami valójában józan emberi ésszel érthetetlen. Annyira szembesülnek, hogy társuk élete is veszélybe kerül. Mi motiválja az embert, hogy gyűlöljön egy másik ártatlan embert bőrszíne, vallása, etnikai hovatartozása vagy nemi identitása miatt? Micsoda torz erő, gonoszság lakozik a lelkekben, és a fejekben, ha emiatt, akár ölni is képesek! Sajnálatosan aktuális, súlyos erkölcsi problémákat vet fel Angela ebben a történetben.
Az külön érdekessé teszi az ügyet, hogy egy összetett bűncselekmény helyszínévé válik a kutatási terület. A bérlő család és a tulajdonosok közötti viszony is ad izgalmat, meglepő fordulatot. Akad itt bőven titok és bűnös, több is, több okból is. A kirakós apró darabjait izgalmas követni, amint lassanként a helyükre kerülnek.


Ha ez nem lenne elég, Angela Marsons új kihívás elé állítja kedvenc nyomozónőmet. Kim társául kapja Travis felügyelőt, akivel öt éve haragban vannak... vele kell együtt nyomozzon, kettősük feladata az ügy megoldása. Kim Stone elég antiszociális ember volt eddig, most jelentősen kezelhetőbb, karaktere emberközelibbé vált. Kim karcos humora is visszafogottabb.
Travis életének szomorú titkaira is fény derül, ami elég megrázó családi hátteret ad.

Kim a megszokott csapata, a társai nélkül kell bizonyítson. Szeretem olvasni Kim és Bryant közötti munkakapcsolat részleteit, humoros évődéseiket, poénjaikat, hiszen ők jó párost alkotnak. Közben kiváló jellemrajzokat olvashatunk a szereplőkről. Angela ezúttal lehetőséget ad az olvasóknak, hogy Bryant, Dawson és különösen Stacey karakterét megismerjék. Dawson egyre kiábrándítóbban viselkedik, míg Stacey múltjából titkok derülnek ki. A fekete lány ügyes számítógépzseni, és némi magánnyomozásba kezd, ami igen veszélyesé válik. A végső lezárás pedig elgondolkodtató, napjaink súlyos kérdése ez, a közösségi média hátterével megspékelve.



Angela Marsons tehetséges író, a Holt lelkek kiváló olvasmány volt. Tartalommal megtöltött krimi. Összességében most is egy jó krimit kaptam Angela tollából. Nagyon várom a következő Kim Stone történetet.

Angela Marsons eddig megjelent könyvei a General Press Kiadónál: Elfojtott sikoly, Ördögi játszmák, Egy élet ára, Halálos játék, Vérvonal.

ITT tudod megrendelni ezt az új Kim Stone-krimit!



General Press, Budapest, 2019
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523024 · Fordította: Seregi Márton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése