2019. augusztus 17., szombat

A pontlövész

Izolde Johannsen: A pontlövész
(La Fayette 2.)





                                                                                                 












A Megölni a királyt! frappáns lezárása magában hordozta a folytatást, ami íme, megérkezett a Könyvhétre.
A La Fayette-sorozat második kötetében is egy korrekt, hiteles korrajzot kapunk az adott időszakról, bár talán most inkább csak keret a történelem. Franciaország egyik legzavarosabb időszakát ismerhetjük meg közelebbről a számtalan váratlan, sok esetben meglepő fordulatot hozó kaland során.

Üdítő olvasmány lehet a könyvtengerben az ilyen történelmi kalandregény, különösen az ifjabb olvasóknak. 1792-ben indul a regény, azaz ott folytatódik, ahol az előző véget ért. Legfőbb erénye, hogy a fiatalabb korosztályt veszi célba, kedved adva az olvasáshoz. A csipetnyi romantikával átszőtt cselekmény olvastatja magát, leköti a figyelmet. A történelmi tények és események háttere, az emberi motivációk jól nyomon követhetőek a regényben. Rendkívül sok akció és kaland követi egymást, mégis az első rész néhol nekem kissé darabos volt.
A elveszett gyerek rejtélye sok titkot hordoz. Ő áll a regény cselekményének középpontjában, az ő sorsát követhetjük nyomon. A gyermekkora és a fiatal felnőtt évek, a katonai szolgálat és az életének megalapozása a család keresésével rejtélyek sort is adja.
Az izgalom és hangulat fokozásnak Napóleon színre lépése is egy jó mozzanat vagy Nelson admirális alakja is kiemelkedő. XVI. Lajos király és Marie Antoinette sorsa, a velük történtek hatásai szépen kirajzolódnak, a cselekmény sodró lendületét adják.


Kifejezetten tetszettek a hajós részek leírásai, a kötélverő mesterség bemutatása. Azoknak ajánlom, akik olvasták az előző részt és szeretik az olyan történelmi regényeket, amelyek pontos képet adnak az egykori eseményekről. Mellé kitekintünk a politikai és társadalmi következményekre, és még mindezt szórakoztató formában kapjuk. A La Fayette sorozat első kötetében megismert hősök mellé újabbak is feltűnnek. Fontos szerepet kap Adrienne, a feleség. A történet két barát, La Fayette márki (Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier de La Fayette) és Szalma Jason a mesterlövész (Jason Faulkner Paille) életének kalandjait követi tovább. Érdekes, hogy Amerika már ott és akkor is a lehetőségek a szabadság országa volt. A történelmi tények a bajtársiasság, hősiesség, önfeláldozás, szerelem és bosszú, árulás elegyével keverednek. Egyik főhősünk viszonylag háttérbe is került, hiszen Gilbert Lafayette hazájától és családjától elszakítva börtönben él. Az apa-fiú egymásra találása szép ívet fut be a regényben, az érzelmeket átmozgatja az olvasóban, nem kevés fordulatot és izgalmat adva. Igazi kosztümös kalandregényt olvashattam. Szalma Jason alakja pedig már az első részben is kedvencemmé avanzsált. Erős, különleges karakter, kivételes egyéniség, aki ezúttal is a kalandokat mozgatja. Nem véletlen, hiszen a fiát keresi minden lehetséges módon és helyen. A kötet második felére az ifjú Guillaume bosszúja is kiteljesedik. Itt már a történelem is nagyobb hangsúllyal jelenik meg a regényben. A királyi család kontra Napóleon igazi és valós eseményekkel került bemutatásra.


Lelki szemeim előtt megelevenedett a regény minden egyes pillanata, itt és most amit soknak éreztem a brutális képek túlzóan részletes, szemléletes ábrázolása. Ez nem volt az első könyvben. Tudjuk, sajnos kegyetlen vérengzések folytak, amik sem gyereket, sem asszonyokat nem kíméltek. A fajtalankodás is megesett már akkoriban is..de ezek részletekbe menő leírása sok volt, ezek hatásvadász elemek itt. Az emberi tragédiák amikkel szembesít bennünket az írónő bizony sokkolóan hatnak. Az olvasó legmélyebb érzéseit is megmozgatja a történet. Néhány poénos szófordulat is túl mai, nem odaillő abba a korszakba, ugrált is a szemöldököm néha..

Összességében ajánlani tudom a Megölni a királyt! című regényt és a folytatását is. Igaz, ez a romantikus befejezés talán túlzó picit, de a rajongók ezt biztosan nem bánják. A két kötet fő erénye, a számtalan történelmi információ és háttér a nagy francia forradalomról, ami mind a mai Európa képét is befolyásolta. La Fayette márki életútját pedig mindenkinek meg kell ismernie. Keménytáblás, védőborítós megjelenés, Kertai Zalán remek grafikájával.

ITT tudod megszerezni A pontlövész könyvet! 



Dénesi Ildikó (Izolde Johannsen) (Budapest, 1977. augusztus 4.)
magyar történelmiregény-író, biográfus. Tizennégy éves kora óta ír, iskolai rendezvényeken, vetélkedőkben, történelmi versenyeken vett részt. 2003-ban indult a Konkrét Könyvek Kiadó Országos Regényíró pályázatán, ahol ifjúsági regény kategóriában II. helyezést ért el
2015-től a Történelmiregény-írók Társasága (TRT) rendes tagja.




Szenzár, Budapest, 2019
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634792383

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése