2019. augusztus 1., csütörtök

1947

Elisabeth Åsbrink: 1947
Újrakezdés a háború után







                                                                                                       









A címben szereplő év fontosabb, meghatározó történéseit naptárszerűen, hónapról-hónapra lebontva tárja az olvasó elé a magyar származású szerző. A különféle híres emberekre, eseményekre és jelenségekre összpontosít, hogy szemléltesse a mai Európa újjászületését.
Színes és mozgalmas év volt. Európa romokban, a háború rémségeit igyekszik kiheverni. Európa él, lélegzik, újra indul az élet. Ez egy hosszú folyamat, az újrakezdés, az élet normalizálódása komoly feladat a túlélőknek. Nem csupán a lakás és élelmiszer kérdése okoz gondot mindenfelé a világ országaiban. A meghatározó pillanatok sok esetben utólag, akár napjainkban hangsúlyt kapó eseményei, politikai döntései elgondolkodtatóak. Érdekes olvasni az egymás mellé helyezett történeteket, a korabeli hírekkel színesített történelmet. Társadalomkritika nélkül, csak a tények, a valóság van a lapokon.




Számomra teljesen újszerű volt ez a mozaikokból felépülő elbeszélésmód. Izgalmas vállalkozás bemutatni, mi és miért történt a világban ugyanakkor. Egészében látni a történéseket azonos napon Rómában, Berlinben Párizsban vagy éppen Budapesten. Nem különben izgalmas háttér Palesztina és Izrael konfliktusáról olvasni. Ahogyan az Exodus hajó története is további érdekességekkel szolgál az olvasóknak. Nem véletlen vált jelképpé ez a hajó a zsidó közösségnek. Az egyik legérdekesebb elem 1947-ben a „népirtás” kifejezés bevezetése a nyelveben. Ezt Raphael Lemkin, a lengyel születésű ügyvédnek tulajdonítják. Ebben az évben vette kezdetét a Nürnbergi per is.

A gondolat, hogy a nácizmus nem ért véget a kapitulációval és a békével, egyértelmű. Az biztosan nem újdonság, hogy a túlélő bűnösök hogyan igyekeztek eltűnni, beolvadni, láthatatlanná válni. Ez a folyamat szinte napjainkig tart, Németország bizony nem volt népszerű Európában. A másik izgalmas kérdés: hogyan kezdődött, mélyült el Nyugat és Kelet-Európa között a hidegháború. Az amerikai befolyás és a Marshall-segély háttere további érdekességeket mutat meg.

A felvillanó történelmi tényeket, eseményeket összefüggéseiben igyekszik tisztán láttatni az olvasóval. Megjelenik az élelmiszerhiány, a jegyrendszer vagy az új valuta bevezetése is. Ezek a dolgok, egyik állam befolyása a másikra és a politika sötét titkai bizony a mai napig is működnek. Nem történelem könyv, de felkelti az érdeklődést, további olvasásra, kutakodásra késztet a háttér és összefüggések tengerében.




Rendkívül szórakoztató, sok kultúrtörténeti elemmel megtűzdelt könyv, bevallom nekem ezek voltak igazán érdekesek. Párizs nem csak a szerelem, de a divat fővárosa is. Dior új irányzata a New Look számtalan követőre és talán még több ellenzőre talált. A nők reakciója számomra döbbenetes volt: ruhaletépés a nyílt utcán.. huh! Izgalmas volt ezekről olvasni vagy a fűző hatásairól.

Tetszett Orwel életének megjelenése a történetben. Nem csak az életrajzi elemek, de a nagy művek keletkezésének háttere is. Az Állatfarm és az 1984 meghatározó regények napjainkig, ám az író ezt akkor nem tudhatta, mennyire fontos regényeket alkotott. Ugyanakkor a Tour de France verseny is elindult, az élet lassan, de ment tovább. A visszarendeződés minden téren új lendületet vett. A könyv az év minden hónapjára lebontva, különböző eseményeken és témákon keresztül szemlélteti ezt.



Ami viszont kevéssé tetszett, soknak éreztem a Simone de Beauvoir és Nelson Algren közötti kapcsolat aprólékos és folyamatos leírását. Főleg, hogy erről a hölgy mindent megírt az Amerikai szerelemben. Sarte és de Beauvoir egyetlen említését éreztem fontosnak: azt, hogy Ők és még néhány híresség levelet írtak alá, amelyben ellenzik a németekkel együttműködő íróknak és művészeknek a megbocsájtást. A többi felesleges, színes pletyka volt számomra.

Asbrink a kötet felénél beépíti saját családja származását, történetét. A meghurcolás sajnos elkerülhetetlen volt nekik is. A boldog családi idillt itt is a háború és a zsidóüldözés zúzta össze. Képek adnak remek hátteret, hangulatot ehhez a kordokumentumhoz.

1947 kulcsfontosságú év volt a háború utáni időszak kezdetén. Ezek eseményeit tette közzé ebben a kötetben az írónő, izgalmas gondolatokat adva az olvasónak, további lehetőséget az elmélyülésre.



Park, Budapest, 2019
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633555156 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése