2019. augusztus 22., csütörtök

Kereszt

Ingar Johnsrud: Kereszt 
(Fredrik Beier 3.)



                                                                                     













Ingar Johnsrud fantasztikus lezárást kerekített a Beier-trilógiának a Kereszttel! Meg merem kockáztatni, a sorozat legjobb része lett. A Követők sötét és véres alapokat adott, vázolta a vallási fanatizmussal átitatott történet hátterét, míg a Kalüpszó kissé misztikusra sikeredett, egy olyan merénylettel, ami elég meghökkentő véget adott a regénynek. Most mesterien elvarrjuk a szálakat, lehull a lepel a titkokról, minden magyarázatot kap.



Nem meglepő tehát, ha Johnsrud gyorsan a skandináv krimi új csillagává nőtte ki magát a nemzetközi irodalom égboltján. Idehaza talán még nem túl ismert, pedig már 20 különböző nyelven olvasható a sorozata. Hálás köszönet a General Press Kiadónak, hogy lecsapott rá és elhozta a magyar olvasóknak. Mindenképpen az igényesebb, tartalmasabb krimit kedvelőknek ajánlom. Lényeges, hogy itt fontos és hangsúlyos az előző két rész ismerete, összetartozó, egymásra épülő a trilógia. Szigorúan csak sorrendben érdemes olvasni!




Igazi összeesküvés-bűncselekmény áll a középpontban. Itt nem mutatós szóvirág a váratlan fordulat, cselekményes és mozgalmas, mégis logikus történet felépítés. Valóban nehéz tudni, ki a barát és ki az ellenség. Váratlan és izgalmas pillanatok szövevénye váltja egymást, végig figyelmet igényel az olvasótól. Ez nem egy könnyed strandkönyv, vagy "háziasszonykrimi". Aki a lányos krimiket "zseniálisnak" tartja, ezt inkább kerülje el.. ez valóban igényes és tartalmas, jó krimi! Nem is beszélve a megdöbbentő befejezésről. Legutóbb talán a Nevem: Pilgrim volt ekkora hatással rám.

Izgalmas, veretes és becsapós a regény, tele találós kérdésekkel és rejtélyekkel. Trilógiaként ez a három kötet magasan kiemelkedik az átlag krimik sorából. 


Nem is próbálok összefoglalót írni a történésekről, spoiler nélkül nem is lehet. Hidd el kedves olvasó, valóban egy feszült, csavaros és összetett krimit olvastam. Johnsrud szilárdan fogva tartott, több helyen okozott meglepetést. Olyan semminek tűnő apró részek váltak fontossá, amire elsőre nem is gondoltam olvasás közben. Régen lepett meg ennyire egy szerző! Számomra az idei év legjobb krimijei közt van a helye.
Nem szokványos krimivel van dolgunk. Egy intelligens és szövevényes összeesküvés tanúja lehettem, ami a legmagasabb politikai szintig nyúlik. Itt már alig lehet tudni, ki gonosz és ki a jó, ki a barát és ki ellenség, erről végig gondoskodik Johnsrud. Mindezt gördülékeny stílusban teszi.

Nehéz tudni, hogy bízhatunk a rendőrségben, mert kiderül, tégla van a testületben... Ügyesen megtervezett intrika és a váratlan meglepetések időnként drámai fordulatokat adnak. A Követők háttere is megelevenedik, képet ad a Bécsi Testvériség történetéről, ahogyan a Klüpszó fő eseménye is fontos elem. Itt kiderül, nem minden úgy van, ahogyan ott lezárult a regény. Egy olyan szereplő tér vissza, akit már leírtunk. Ingar több olyan váratlan csavart épített be, ami jól működik és egyedivé tudja varázsolni a történetet. Az emberi gyarlóság ezúttal sem hiányzik.



Nem beszélve arról, hogy Kafának és Fredriknek is vannak titkai. Beier lelki terhe, vagy az apja titokzatos múltjáról sok meglepő információt kapunk. Amivel a nyomozó most szembesül, az apja keresztjét ő viszi tovább. A 15 évnyi bűntudatát felváltja az elkeseredett és tehetetlen düh. Ami igen nagy erőt ad neki. A múlt és jelen keveredik a történetben. A múlt most ér össze a jelennel. A választ megkapja mindenki a múlt titkaira, ami nem feltétlen lesz megnyugtató. Talán kevésbé brutális vagy véres az a rész, mégis jeges rémület markolászta a gyomrom, fojtogatta a torkom. Feszült, nem enged, vonzz a sötét titkok világa.

Természetesen Kafa Ikbál nyomozó magánéletéről is lehull a lepel. A nő is súlyos titkot őriz, ami jelentős szerephez jut. A hatalmukat védő-féltő politikusok mocskos játékai, a hírszerzők és a nemzetközi politika titkos összefonódásai, egy őrült vallási fanatikus, az elfelejtett gyilkos vírus,
és a hidegháború kerete, a béke védelme sokba kerül. A fegyverkezés pedig őrületes állami pénzeket mozgat. A mosolyogva történő lejáratásban egy gyermek jövője sem számít a hatalomnak. A célpont pedig végig titokban marad.

Összességében ez a sorozat kedvenc része lett. A Kereszt végig feszült, izgalmas volt az első lapoktól az utolsóig tartogat meglepetést. Ingar Johnsrud krimije szikrázik, igazán kidolgozott története van. Friss és sodró olvasmány, férfias humorral megszórva. A sorozatot inkább csak felnőtteknek ajánlanám.





ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni a regényt!



Az 1974. március 4-én, Oslóban született szerző újságíróként dolgozott, filmtudományt tanult.

Az első regénye a 2015-ben megjelent Követők volt. Erős, kerüli a kliséket, jól olvasható, feszült cselekményű krimi, ahogyan a folytatás is. Ingar Johnsrud a feleségével és három gyermekével él Oslóban.

General Press, Budapest, 2019
520 oldal · ISBN: 9789634522751 · Fordította: Vaskó Ildikó



1 megjegyzés:

  1. Szikrázik, akár az értékelésed! :)
    Csak bánhatom, hogy nem ismerem a sorozatot.

    VálaszTörlés