2019. augusztus 28., szerda

Volt egyszer egy ... Hollywood

Volt egyszer egy... Hollywood







                                                                         











A Leonardo DiCaprio és Brad Pitt főszereplésével fémjelzett mű, az 56 éves rendező kilencedik és eddigi legszemélyesebb filmje. Már a címe is tisztelgés Sergio Leone előtt.
Olyan érzésem volt, hogy QT bizony szentimentális nosztalgiával tekint vissza arra, ami sajnos végleg elmúlt. Méghozzá micsoda brutális borzalom zárta le ezt az aranykornak titulált időszakot! Ezzel a filmjével valóban egy vallomásfélét készített az Álomgyárnak. A nagy várakozás érthető, nem csak a sztárparádé miatt. Tarantino már korábban bejelentette, hogy tíz nagyjátékfilmet tervez, utána befejezettnek tekinti rendezői tevékenységét. Talán ezt még átgondolja azért!




Az már most látszik, hogy megosztó film, amelyről szélsőséges véleményeket lehet olvasni: vontatott, unalmas, kevéssé véres, nincs története, avagy a Mester legjobb filmje stb.

Nem is mennék bele, hiszen az azért vitathatatlan, Tarantino újabb mestermunkát tett le az asztalra, még ha valóban egészen más is, mint amit várhattak sokan. Minden jelenetnek súlya, helye van, kidolgozott párbeszédek, és valójában az utolsó 8-10 percre van kihegyezve a film. Oké, lehet mondani kissé túl hosszúra, néhol lassúra sikerült az előjáték... de nézhető, élvezhető, hozza azt az érzést, visszaadja minden kockájában 1969 nyarát. Tetszett a mozaikos kibontása a történetnek. Tarantino egy valódi ódát készített Hollywood elveszett ártatlanságáról, miközben finoman azt sugallja felénk, hogy az soha nem is létezett. Én a végső meglepetéssel nem voltam elégedett. Kétségtelenül eredeti a befejezés, mégis csalódás volt számomra ez a Manson-mentes film. Egyetlen epizódban tűnik fel a hírhedt szektavezér gyilkos. Nézhető, szórakoztató, a megelevenedő hangulat tökéletes, Margot Robbie gyönyörű, mégis hiányérzetem van a film után. Kíváncsi lennék még rá, hogy vajon Roman Polanski mit szólt a filmhez?

Néhány érdekességet gyűjtöttem a filmről:

Tarantino öt évig dolgozott a Volt egyszer egy Hollywood forgatókönyvén.

A 40 millió dolláros jegyeladás Amerikában a legjobb nyitó hétvégi eredmény Tarantino-film esetében, amíg idehaza százezren nézték meg a premier hétvégéjén a filmet.

A Volt egyszer egy Hollywood egy időutazás. 1969 nyarán játszódik Los Angelesben, amikor Charles Manson követői meggyilkolták Sharon Tate színésznőt, Roman Polanski állapotos feleségét. Némi előismeret nem árt a filmhez erről a korszakról, talán a 40+ korosztályt jobban megérinti. Az is hasznos lehet, ha láttál néhány "spagettiwesternt", netán ezen nőttél fel és ismered a műfajt és sztárjait, filmjeit. Bruce Lee jelenete pedig az egyik legerősebb "humorforrása" a filmnek

1969-ben járunk, a történet főhősei pedig a szebb napokat megélt színész, Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), és kaszkadőre, Cliff Booth (Brad Pitt). Leo a hátán elviszi a filmet, ám Brad Pitt és Margot Robbie is nagyot alakítanak. No, meg Brad kutyája is a végén...


A közönség először a 72. Cannes Filmfesztiválon, május 21-én láthatta a filmet, ekkor volt a premier. Amit 7 perces tapssal jutalmazott a jelenlévő 3000 ember. Azért ez sokat mondó.


A filmben 3 Oscar-díjas színész (Al Pacino, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio) és 4 Oscar-jelölt színész is szerepel (Tim Roth, Margot Robbie, Bruce Dern és Brenda Vaccaro). Leo és Pitt fejenként 10-10 millió dollárt kapott a filmért.


A Volt egyszer egy Hollywood Tarantino és Leonardo második közös filmje, a Django elszabadul után. Brad Pitt is második alkalommal dolgozott Tarantino keze alatt. Első közös filmjük a Becstelen brigantyk volt. Leo és Brad számára ez volt első közös filmjük, míg Margot és Leo a Wall Street farkasában dolgoztak már együtt. Tarantino szerint Leonardo és Brad Pitt párosa „a legizgalmasabb dinamikus sztárduó Robert Redford és Paul Newman óta". Ebben bizony igaza lehet, a film után ez vitán felül áll. A két sztár remekül játszott együtt, és az idő is jót tett mindkettőjüknek.


Margot Robbie a filmben Tate eredeti nyakláncát és fülbevalóját viselte, amit a családtól kapott kölcsönbe. Állítása szerint ez sokat segített neki a karakter megformálásában, ezért nagyon hálás Tate testvérének, aki a forgatás idejére kölcsönadta neki az ékszereket.



A Volt egyszer egy Hollywood Luke Perry utolsó filmje. Perry 2019. februárjában kapott agyvérzést, és március 4-én a kórházban életét vesztette. A másik szomorúság, hogy ugyan szerepet kapott a filmben az egykor legendás Burt Reynolds, ám jeleneteit nem tudták felvenni a színész szívrohamban váratlanul hunyt el 2018. szeptember 6-án. Szerepét barátja Bruce Dern vette át, Ő alakítja a filmben George Spahn karakterét.




Harvey Weinstein szexuális zaklatási botrányának kirobbanása után QT minden kapcsolatot megszakított a Weinstein Company-vel, akik az összes korábbi filmjét forgalmazták. Az ezt követő licitháborút a Sony nyerte meg olyan kihívókat legyőzve, mint a Warner Bros, a Universal Pictures vagy a Paramount. Az egyezség gerincét képezte a 95 milliós költségvetés, ám Trantino azt is kikötötte, hogy teljes felügyeletet akar a végső vágás és a kreatív folyamatok felett, valamint 25 százalékos részesedést a film premiernapjának bevételeiből.



A Volt egyszer egy...Hollywood egyértelműen az idei nyár kihagyhatatlan moziélményei közé tartozik.





Ki is volt Sharon Tate?

A hatvanas évek ünnepelt fiatal színésznője, Roman Polański Oscar-díjas lengyel filmrendező felesége volt, akit 26 éves korában, nyolc és fél hónapos terhesen brutális kegyetlenséggel öltek meg a saját otthonában. A Sharon Tate-ügy egy korszak végét jelezte. Megöltek egy angyalt. A színésznő meggyilkolása után egy héttel megrendezett Woodstock Fesztivál már más fényben tüntette fel a hippiket.
A színésznő meggyilkolásának ötvenedik évfordulójára mutatták be Quentin Tarantino legújabb filmjét.





Forrás: Port.hu, Mafab. hu wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése