2015. május 14., csütörtök

Szép, fiatal feleségem

Tommy Wieringa: Szép, fiatal feleségem

                        





A holland szerző írásai még igazi újdonságok a hazai olvasók előtt. Az áprilisi könyvfesztivál vendége volt, mivel rögtön két új könyve jelent meg idehaza. A legfrissebb, 2014-ben megjelent Szép, fiatal feleségem mellett egy korábbi könyve az Ezek az ő neveik is elérhető lett.
Tommy Wieringa ( Goor, 1967. május 20.) gyermekkora nagy részét a Holland Antillákon töltötte, majd történelmet és újságírást tanult. 1995 óta foglalkozik írással. Könyveit több, mint negyven nyelvre fordították le világszerte. Az Ezek az ő neveik 2013-ban elnyerte a rangos Libris-díjat, vagyis az év legjobb holland könyve lett abban az évben. A Szép, fiatal feleségem című pedig a tavalyi holland könyvhét ajándékkönyve volt: a hatszázezer példányban megjelent könyvet minden olvasó ajándékba kapta, aki legalább egy bizonyos összeg felett vásárolt a könyvhéten. Ezekről is beszélt a budapesti könyvbemutatón a szerző.


A könyv alapproblémáját a korkülönbség adja. Ezt járjuk körbe és pillanthatunk be egy kapcsolat titkaiba.
Főleg a férfi gondolatait, érzéseit jeleníti meg a szerző. Főhősünk Edward víruskutató, konszolidált életébe eddig a házasság nem fért bele, munkájának élt. Felesége Ruth jó humorú, okos és nyílt személyiség. A köztük lévő 14 év korkülönbség adja a probléma gyökerét.

Pedig, talán nem is annyira sok ez, mégis a kis ördög befészkeli magát Edward fejébe. A szerelem relatív, ezt már olvashattuk sok könyvben. Edward nem kőgazdag, Ruthnak nincs apakompexusa. Jól működő kapcsolatuk mégis a szemünk előtt esik szét. Tommy Wieringa főhősei szimpatikus és jóravaló emberek, a kisregény nagy részében Edward önelemzéseiről olvashatunk. Láttuk, a nem kortársak esetében, az egyik vagy hozzá fiatalodik a másik félhez, vagy hozzá öregszik...

A középkorú férfiak legbensőbb, lelki problémái jelennek meg a történetben. Mindannyiunk réme az öregedés fázisai. Bármennyire is tagadnánk, bizony a férfiakat is foglalkoztatja az öregedés. Mindenki más módon éli ezt meg. Vagy próbál versenyt futni az idővel, fiatalságát elnyújtani, határait kitolni sporttal, életmóddal, egyéb tablettákkal, serkentőkkel. Vagy belenyugodva, de méltóságát megőrizve várja a testi és lelki változásokat. Edward teste hanyatlásának és romlásának megszállottjává válik, az örök fiatalságról ábrándozik. A saját boldogtalanságával van elfoglalva, nem pedig annak örül, amit adott az élet. Akár saját életét is mikroszkópja alatt bámulná.
Szemléletes jelenet, amikor a tusolóban lehajolna, majd inkább leguggol, minél előnyösebben próbál kinézni. A petyhüdt, lógó bőr látványát elkerülni, titkolni. Még kívánatosnak maradni a másik számára. Ezek a problémák oldottan, humorral jelennek meg a történetben. A szöveg nagyon olvasmányos, szórakoztató.

                   
A váratlanul jött szerelem, egymás testének megismerése, felfedezése, a leendő apóssal való találkozás után akár boldog vége is lehetne a történetnek. Azonban az esküvő után csak a gyötrelmeik sokasodnak, a varázs hamar elmúlik. Ruth képtelen elfogadni a férje munkájával járó, erkölcsileg kifogásolható dolgokat, míg Edward szabályosan félti  a saját pozícióját. Mégis az ő önostorozó gondolatai, majd tette az, amik a kapcsolat végéhez hozzájárulnak. A lány persze gyereket szeretne, de az évek múlva megszülető fiuk sem hozza el a megoldást. Inkább további problémák forrása lesz. Ed őrült és kilátástalan viszonyt kezdeményez egy kolléganőjével, ami csak rontja a kialakult helyzetet. Mire eljut a végső felismerésig: "Mindent elrontottam", már késő.

Edward akár egy mai Jób, de  próbatételeit  a férfi leginkább önmagának, saját bizonytalanságának és negatív gondolkodásának köszönheti. A bukás elkerülhetetlen marad.A történet során alaposan betekinthetünk az AIDS kutatás fázisaiba is, Edward munkája révén sok érdekességről ír a szerző. 

Tommy Wieringa lírai nyelven, sok humorral és érzelemmel mutatja be azt a kapcsolatot. Elgondolkodtató történet, a boldogság kereséséről, megtartásáról.  Remek olvasmány! 



4,5/5.



Libri, Budapest, 2015
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633104736
Fordította: Wekerle Szabolcs









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése