2015. május 26., kedd

A Stasi működése Magyarországon

Jobst Ágnes: A Stasi működése Magyarországon
 A keletnémet és a magyar állambiztonság kapcsolata 1955–1989

                                                          








A Stasi vagyis az Állambiztonsági Minisztérium az NDK állambiztonságáért felelős központi államigazgatási szerve volt.




 A feladatai közé tartozott többek között az államhatár őrzése, a belső karhatalmi és a különféle titkosszolgálati feladatok ellátása, így különösen a belső politikai elhárítás, vagyis a politikai rendőrség működtetése. A keletnémet diktatúra alatt sok ember magánéletében turkálhattak gátlástalanul.
Egyik kiemelt feladatuk volt a keletnémet állampolgárok nyugatra szökésének megakadályozása. Szó szerint minden lehetséges eszközzel igyekeztek polgáraikat otthon tartani. Magyarország kedvelt turisztikai célpont volt, ahol a keletnémetek mellett számos nyugatnémet állampolgár is megfordult. Kiemelt helyen szerepelt a Balaton körzete, ahol gyakran léptek kapcsolatba egymással az üdülések alkalmával. Ezek jó néhány alakalommal családi találkozók is voltak a kettészakított országban élőknek.


A magyarországi kirendeltséggel és ügynökhálózatával az úgynevezett Balaton-brigáddal figyeltették az NDK turistákat. A virágzó balatoni "pulóverpiac" és a hazai könyvtárakban fellelhető, izgató propagandának számító nyugati sajtótermékekig mindenre kiterjedt a figyelmük. Különös tekintettel voltak a Balaton körzetében feladott levelekre is. A régen is tudott, hallott pletykák itt most megerősítést nyernek: valóban létezett a Celofán levélbontó készülék. Az alapvető emberi jogok teljes sárba tiprása mellett működtek ezek a csoportok. Hihetetlennek tűnik, de valóban mindent és mindenkit megfigyeltek!

 A kötet mindenekelőtt az elsődleges források, a levéltári dokumentumok felhasználásával tesz kísérletet a téma feldolgozására. Mekkora ügynökhálózattal dolgozott a Stasi Magyarországon, kik voltak a tagjai?
Mik voltak a „Balaton-brigád” kiemelten fontos feladatai? Arról is olvashatunk, mi volt a Stasi-vezetők és ügynökök véleménye a magyar állambiztonságról. Volt jó néhány olyan eset is, amikor a keletnémet szervezet kifogásolta a magyar fél "túlzottan humánus" hozzáállását! Az elfogott és visszatoloncolt menekülők 2-5 év börtönre számíthattak. Az egyéb retorziókat nem is ecsetelve.

Jól követhető, miként változott a két ország viszonya a kezdeti egészen lelkes baráti együttműködéstől az 1989-es határnyitáshoz vezető eseményekig. Ügynökeik a jelentős sportrendezvények, művészeti kiállításoktól kezdve egészen a Budapesti Nemzetközi Vásár kiállítói közt, de még a szervezett Ibusz utakon is valóban ott voltak, megfigyeltek és jelentettek. Azon már kicsit sem csodálkoztam, hogy az ügynökök még a Csillebérci menekülttáborból is jelentettek az ott uralkodó hangulatról. Elképesztő, hogy a Stasi milyen szinten avatkozott be az emberek, családok életébe.

Igazán érdekes és informatív, sok esetben meghökkentő ez a könyv. Tartalmában egyedülálló a témát tekintve. Alapos, és olvasmányos. A jobb megértést részletes hivatkozási jegyzék és függelék segíti, amelyhez hozzájárulnak a remek fotók az értelmezést segítő táblázatok. A borító pedig egyszerűen szenzációs a Trabant fotóval. Egyébként a hátrahagyott járművek sorsáról is olvashatunk információkat a könyvben. Tetszett a határőrség hozzáállása nem csak magyar részről. Hiszen idővel túl nagy terhet rótt ez a magyar szervekre is.

Ajánlom ezt a kötetet mindazoknak, akiket érdekel hazánk huszadik századi története, és szeretnének a színfalak mögé látni. Megdöbbentő titkokra bukkanhatunk a függöny mögött!




Köszönet a kiadónak!


Jaffa, Budapest, 2015
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155492471



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése