2021. szeptember 30., csütörtök

Időről és vízről

Andri Snaer Magnason: Időről és vízről


                                                        




"Az ember mint élőlény kezdett olyan hatást gyakorolni a földre, mint egy komoly földtani jelenség."

"Lenyűgözött a gondolat, hogy megragadhatom az időt."

Valami szokatlanul erős rajongás és kíváncsiság alakult ki bennem a skandináv krimik után az északi irodalom irányába. Izlandról előtte nagyon keveset tudtam. Szépirodalom terén Jón Kalman Stefánsson elementáris erejű regényei, lírai leírásai nyitottak kaput.  

                     
Andri Snaer Magnason izlandi író nem mindennapi regényével most további új felfedező utazásra vitt. Ezzel is szélesíti ismereteinket, alakítja világnézetünket. Nem szépirodalmi regény, nem is családtörténet és nem tudományos munka, illetve, de, mindez egyben van a lapokon. Egyszerűen zseniális, ahogyan felfűzi és az olvasó elé tárja, sok eredeti, remek képekkel szemléltetve az olvasottakat. Mindenképpen érdemes elolvasni ezt a könyvet, nem csupán az érdekes ötlet miatt. 


Az éghajlatváltozás és a számtalan természeti kihívás arra kényszerít bennünket, hogy újraértékeljük, hogyan viszonyulunk a világhoz és a jövőhöz. A regény hangulatos és olvasmányos, megspékelve izlandi humorral, sötét, de valós jövőképpel és némi mitológiával, Izland történelmével. A tudomány eredményeit érzelmi, pszichológiai, vagy mitológiai kontextusban mutatja be. A mondanivaló, a könyv üzenete világos. Fogyasztói társadalmunkban összefogásra lenne szükség, komolyan véve a már érezhető problémákat. Magnason afféle görbe tükröt tart a jelen kor emberének. Úgy tűnik, nem törődünk a következményekkel.

Magnason ír az olvadó gleccserekről, az emelkedő tengerszintről, és az aggasztó elsavasodásról. A változásokat előidéző okokról, háttérről, amelyekre 50 millió éve nem volt példa. Ezek olyan változások, amelyek kétségtelenül mindenki életére hatással vannak - lesznek a földön. Ez általános probléma, nem csak a gleccserek, fjordok világát érinti.    

       
"Nem csak arról van szó, hogy az ég és a föld elpusztul. A tenger is halottá válik."

Az író érezhetően tényleg szívügyének tekinti amiről ír. Látványos, tablószerű képekben mesél a szent tehenekről szóló ősi mítoszokról, a családi legendáriumból merítve rokonok történeteit fűzi egybe a Dalai Lámával készített interjúkig. Magnason megengedi magának, hogy egyszerre személyes és tudományos legyen. Magnasonnak sikerül hatékonyan sűrítenie az időről alkotott elképzeléseinket, hogy perspektívába helyezze azt az idővonalat, amelyen belül (még) létezünk, dolgozunk. Fogyasztható formában tálalja az éghajlatváltozásról szóló adatokat, tényeket. 

                                         
Olvasás közben többször kaptam fel a fejemet: "Te, jó Isten!". A problémák, amelyekkel szembesülünk, már olyan égetően nagyok, hogy el sem hisszük. Igen, tudjuk, halljuk, mégis kételkedünk, nem vesszük komolyan a fenyegető jeleket. Pedig ezek egyre szaporodnak. Annak, aki mélyebben bele akar merülni a témába, jó alapokat ad ez az ismeretanyag. A fentiekben vázolt világképhez a család múltja is üde és érdekes színfolt. Az Időről és a vízről tökéletesen működik, mint fiktív korrajz is. 
Talán nem véletlen a szerző ajánlása a majdani unokáinak, dédunokáinak. 




Andri Snaer Magnason Izland egyik leghíresebb írója, Magyarországon ez a negyedik megjelent könyve. Valóban élvezetesen mesél, lelkes és aggódó környezetvédelmi aktivista. Könyveit több mint harminc nyelvre fordították le. Patat Bence kiváló fordításának köszönhetően igencsak lendületes, elgondolkodtató és mégis szórakoztató utazás ez, nem csak az Izland iránt érdeklődő olvasónak.




    

Andri Snaer Magnason (1973) Izland egyik legnépszerűbb és legegyedibb szemléletű írója. Több alkalommal és több műfajban (regény, ifjúsági regény és tényirodalom kategóriában is) elnyerte már az Izlandi Irodalmi Díjat. 2009-ben társrendezője volt a saját könyve alapján készült Dreamland című dokumentumfilmnek. 2016-ban indult az izlandi elnökválasztáson, ahol kilenc jelölt közül a harmadik helyen végzett. Feleségével és négy gyermekével Reykjavíkban él.



Gondolat, Budapest, 2021
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635561605 · Fordította: Patat Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése