2015. május 12., kedd

Manóságok kicsiknek

Turbuly Lilla: Locsolókannából elefánt
 Pepe ovis meséi 


                                                               


A Könyvfesztivál újdonságai közt találtam rá erre a szemet gyönyörködtető, ovisoknak szóló mesekönyvre. Az alcím mindent elárul, miről is mesél nekünk Pepe a könyvben.


Igazi ovis mesék a gyermek meglátásai, észrevételei, kalandjairól szólnak a történetek. A beilleszkedésről, és a nagyon fontos óvodai jel kiválasztásáról szól az első eset. Nem csak egy kisfiú életében nagyon meghatározó ez. Pepe óvodába kerülése itt megakadt, hiszen az igazán klassz, fiús jeleket már elfoglalták, így neki egy locsolókanna maradt, ami ráadásul rózsaszín! Nem csoda, ha rögtön haza akar menni..  Ezen az apróságon segíti át kedvesen az óvónéni. A kisfiú fantáziáját beindítva, hiszen az akár lehetne egy elefánt is!

A gyermeki képzelet igen színes, azt ébreszti fel Ildikó néni. Pepe barátokat is talál hamarosan, akikkel további kalandok részesei lesznek. Igazán kedves hangon, cseppet sem gügyögősen olvashatunk az óvodás mindennapokról: a játékokról, az izgalmas kinti kalandokról, amikor egy gyíkocska kerül az ovi udvarára, vagy az ebédekről és a délutáni alvásról.  Ezeken bizony mi felnőttek is "átestünk", talán még emlékezünk rá, mi is voltunk gyerekek. A könyv remek választásnak bizonyult, öt éves kis unokaöcsém kedvence lett.

A szeretett plüssállat elvesztése és megtalálása feletti öröm érthető, hiszen az az "otthont" jelenti Pepének.
Ő, amúgy Péter, mint a nagypapa, de még csak Pepe korban jár.
Mindenki volt ovis, átélte ezeket az élményeket, amit Turbuly Lilla kedves epizódokban elevenít fel. Nem könnyű anyut elengedni, várni. Az én kedvencem a "katonadolog" volt... , mert miért is ne sírhatna egy kisfiú, ha valami fáj? Miért kellene elfojtani érzései? Azzal még ráér.  Az új környezet, új arcok, új barátok megismerése, felfedezése kaland is lehet. A beilleszkedés problémáit az odafigyelő, gondos és szeretettel figyelő óvónénik tudják megoldani. Mert azért igenis jó ovisnak lenni!

A sok sok vidám történetet mi más is zárhatná, mit  a ballagás. A gyerekkor utolsó önfeledt nyaralása,
az ovis búcsú után következik az iskola... de az még azért odébb van.

A kis könyvecskét élmény volt olvasni, a szemet gyönyörködtető rajtok jól ábrázolják ezeket a pillanatokat, hangulatokat, amiről az óvoda szól. Horváth Ildi vidám illusztrációi és a történetek bájos humora egy kedves kötetet adnak az ifjú olvasók kezébe.  Jól szórakoztat, sok vidám és ismerős helyzet elevenedik meg a lapokon. Igényes és szép könyv!  4-8 éves korú gyermekeknek kitűnő választás lehet!

5/5.

Manó Könyvek, 2015
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634030522 ·  
Illusztrálta: Horváth Ildi  


ÁLLATI kalandok - PINGVINSHOW 

                                       
                                       

Jeanne Willis meséje a kicsit nagyobbaknak szól. 8-12 évesek olvashatják örömmel a sok humorral megírt történetet. Az Állati kalandok folytatódnak és ezúttal egy állatkert életébe leshetünk be.
A probléma mindennapi, ismerős lehet. Csökken a látogatók száma és veszélybe kerül az állatkert léte, a nezárás réme fenyegeti. A dolgozók ugye, munka nélkül maradnak, az állatok pedig...  nos ők összefognak! 
Szandra, akinek apukája állatgondozó, elmeséli kedvenceinek a várható változásokat kisebbfajta lavinát indít el.  A mackó elmondja galambnak, aki a mókusnak súgja meg a hírt, és ő is tovább adja a többi állatkának. Így aztán zárás után nem sokkal már mindenki értesül, mi várható. Szent lazacfilé, most mi lesz?

Rori a főpingvin ötletel és kitalálják a megoldást a többi társsakkal. Egy világra szóló produkció lehet a megoldás! Mondjuk a repülő pingvinek! Mert ugye a madarak közül éppen a pingvin az, ami nem tud repülni! De ha megtanulnák, mégis? Na, az már világszám lehet! 

A többi állat is bekapcsolódik az eseményekbe. A történet humora és olvasmányossága jó szórakozást ad ezúttal is. A madárbunyó és a kamera kérdése további izgalmas pillanatok forrása. Ilyen nincs és mégis van, ahogy az egyik epizód címe is mondja. A különös terv beválik, a látogatók visszatérnek, a bevétel megháromszorozódik. A mikéntről érdemes kézbe venni, elolvasni ezt a történetet. Jó kis kalandok történnek az állatkertben . Sok humorral tűzdelt történet Nathan Reed rajzaival. 

A közelgő gyermeknapra, nyárra nagyszerű olvasmány lehet mind két kötet.



Eredeti cím: Penguin Pandemonium
Eredeti megjelenés éve: 2012 


Manó Könyvek, 2015
192 oldal · ISBN: 9789634030294
Fordította: Boczán Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése