2015. május 1., péntek

Vér a havon

Jo Nesbo: Vér a havon

                         

             










Alig néhány hete érkezett a hazai könyves boltokba a legújabb, immár tizenharmadik Jo Nesbo krimi. Azt gondolom nem csak a rajongóit fogja meglepni az író. Leginkább ami elsőre meglepett, a könyv alig 200 oldalnyi, szemben a szokásos 380-400-500 oldallal. Azonban semmi gond, röviden is tud jól és jót írni ez kétségtelen. A stílus volt a második meglepetés az író részéről. Nem ezt szoktuk meg, eddig nem ezért szerettük Nesbo-t. Talán még sötétebb, tömörebb és gonoszul ütős lett ez az új történet. Nagyon noir, a rövid mondataival a történetvezetése sem a megszokottak szerinti.

Olvasmányos és a nagy csavar a végén ugyancsak ott van. Nagyon ott van! Szinte visszafelé nyernek értelmet a dolgok, amolyan szilánkok villannak fel Olav életéből, gyerekkora és családi hátteréről. Személyiségének zavarai, gondolkodása az olvasót bizony elképeszti. Alvilági kapcsolataiba, gondolataiba látunk bele.
A főhősünk ezúttal egy bérgyilkos, akit már már a szívébe zárja az olvasó, amikor megismeri életének buktatóit. Olav furcsa figura, nemigen mer közeledni másokhoz. Gyermekkora óta diszlexiás, és sokat olvas. Ő maga is tudja, sok mindenre teljesen alkalmatlan. Nincs mobilja,
vezetési stílusa is feltűnő. Csupán egy dolog van, amihez ért és profi benne: a gyilkolás. Éli a bérgyilkosok magányos életét, amikor végre jön az életébe egy nő, aki azonban a főnöke felesége...


Lehet, a történet nem túl erős, a jól megszokott csavarok és fordulatok hiányoznak, illetve csak
a végére jut belőle. Kétségtelen, hogy a Harry Hole esetek stílusának csak itt-ott tudtam nyomára akadni. Mégis megfogott. Nagyon figyelős a történet, nem lehet felületesen, gyorsan olvasni, mert rövid. Becsapós. Ajánlom, érdemes megismerni.

Persze a heroin és az egyéb alvilági figurák is megjelennek. Már az elején sejtettem, hogy ki is lesz
a hunyó, ezért bevallom, végig reméltem, hogy Nesbo mégis valaki mást tesz meg fő gonosznak.
Ez is ritka, szinte mindig orrunknál fogva vezetett eddig. Ugyanakkor: sok apró leíró részben elképesztően lírai, nagyon szép hasonlatokkal már már szépirodalmi magasságokban jár.
Már a Fejvadászok is elég vegyes fogadtatást kapott, lehet ez a történet is megosztja a rajongókat.
Az is biztos, hogy lesz, akinek éppen ez a stílus fog igazán tetszeni! Nem kérdéses, hogy remek a karakterábrázolása és nagyon jól tud írni. Minden elfogult rajongásom ellenére is jó volt ezt a történetet is olvasni.


A harmadik és cseppet sem lényegtelen meglepetés:
Jo Nesbo a könyv teljes bevételét az általa alapított Harry Hole Alapítványnak adományozza. 
Az alapítvány a harmadik világbeli gyerekek írástudatlanságának felszámolásáért küzd.

Jó nyomozást, az izgalmak garantáltak! Ismerjük meg Nesbo még sötétebb oldalát!

4/5.




                           A képen: Jo Nesbo - éppen zenészként.







 Animus, Budapest, 2015
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243107
Fordította: Petrikovics Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése