2015. május 24., vasárnap

Szárnyak nélkül szabadon

Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon



                                                






Sue Monk Kidd nagyszerű és megindító regénye végig meglepetés volt számomra. Sodró és valós története a rabszolgatartó déli államokba repíti vissza az olvasót. Sok fontos és tartalmas alkotás született már a rabszolgatartás kérdéskörben, annak eltörlésére irányuló eseményekről. Ez a történet is ebbe a sorba tartozik. Amerikában ez mind a mai napig nagy port kavar és időről időre születnek újabb írások, amik sokszor filmre is kerülnek. Egyik legismertebb ilyen történet az Elfújta a szél Margaret Mitchell könyve. Ebben is jelentős vonal a rabszolgák helyzete, ez is délen játszódik. A másik egy egészen friss, 2013-as film a 12 év rabszolgaság, amelyben a főszereplő Solomon Northup elismert hegedűművészt rabszolgának adják el. Mind két film Oscar-díjas alkotás.
Ezek a történetek a mai napig hatnak, fontos ezekről olvasni, tudni a ma emberének. A múlt súlyos bűneit nem szabad feledni, ugyanakkor ezek a mai napig is problémát jelentenek... A modern kor rejtett rabszolgatartása, a gyermekmunkások kizsákmányolása égető probléma.


A történet 1803-ban veszi kezdetét, amikor a tizenegy éves Sarah Grimké  furcsa ajándékot kap anyjától: az alig egy évvel fiatalabb rabszolgalányt, Hetty Handful-t kapja "ajándékul". Ő lesz a kis Sarah szobalánya.
A jó módú ültetvényes család ötödik gyermeke Sarah. Már fiatalon megmutatkozik, hogy ő másképpen gondolkodik, mint szülei: elítéli a rabszolgatartást. Lázadni úgy tud, hogy Hettyt olvasni tanítja, ami igen nagy bűnnek számított akkoriban. A két lány élete szorosan összefonódik, bár igazi barátságról nem beszélhetünk. A történet 35 évet ölel fel, amely során drámai fordulatokban sincs hiány. Hetty anyja a család ügyes kezű varrónője karizmatikus alakja a történetnek. Sorsukat, életüket takarókba varrt képekben meséli el lányának. Remekül megjelenik az afrikai származástudata, a hiedelmeik és ezzel lányának is erőt, példát mutat. Rabszolga, de a lelkében szabadon élő, erős nő.

Sarah anyja a gyerekeket szüli sorra, tízen vannak testvérek. Szűk látókörű és a hagyományokhoz ragaszkodó, önző nő. Nem csak a gyerekei felé nem mutat különösebb érzelmeket, de a ház rabszolgáival is igen keményen bánik. Sarah apja jogász, sokat olvasott ember a charlestoni arisztokrácia megbecsült tagjai ők. Sarah kislánykora óta keresi a hivatását, helyét a világban, (álma, hogy ő lesz majd az első női jogász), de fogva tartja a nőkre kényszerített társadalmi kötelék, az elvárások: menjen jól férjhez és szüljön gyerekeket... Ő ennél jóval többre vágyik.


A könyv szerkezetét a kettős narráció teszi még érdekessé. A két lány nézőpontjait váltogató mese jól tükrözi érzéseiket, gondolataikat, világnézetüket. Természetesen a szerelem is megjelenik életükben.
Jelentős szereplő még Sarah kis húga, Angelina. A két testvér különös és megható szimbiózisban éli életét.
Felnőtt életükben együtt törtek pálcát a rabszolgatartás ellen, a faji megkülönböztetés ellen írtak röpiratokat. Kiemelkedő két valós női alak jelenik meg a regény lapjain.A merész, feminista érvelések, előadókörutak is megjelennek a történetben. Ők ketten sokat tettek a nemek közti egyenlőségért és a rabszolgák felszabadításáért. 
                                         A Grimké nővérek

Olvasmányos, sodró történet a barátságról, a szabadság vágyról és az új eszmékről. Élet, női sorsok a faji és társadalmi előítéletektől terhes 19. századi Délen. Élni szárnyak nélkül, de szabadon talán csak Hettynek sikerült igazán. A lelkében ő végig szabadon élt a történet során. Bők a főhősök nők, mégsem mondanám kizárólag női könyvnek. Tartalmas olvasmány lehet minden korosztálynak, hangulata elvarázsolt.

A befejezés pedig hihetetlenül izgalmasra sikerült. Az összefogás és a szabadság vágy nagyszerű példáját olvashattam a két nő sorsában. Ajánlom mindenkinek, érdekes történet, ami nem csak szórakoztat.
Sue Monk Kidd magával ragadó és megindító regénye a reményről, a bátorságról, a szabadság kereséséről szól. Remekmű, melyet világszerte több mint egymillió példányban adtak el, s több mint húsz nyelvre fordítottak le. 


A SZÁRNYAK NÉLKÜL SZABADON című regény nyerte el az Egyesült Államokban a rangos SIBA-díjat, amelyet független könyvkereskedők ítélnek oda az amerikai déli irodalom általuk legjobbnak ítélt darabjának.



5/5






Eredeti mű: Sue Monk Kidd: The Invention of Wings   

 Alexandra, Pécs, 2015
408 oldal · ISBN: 9789633575314
Fordította: Csonka Ágnes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése