2015. május 20., szerda

A Láthatatlan hős

Luca Cognolato - Silvia del Francia: A Láthatatlan hős 
Egy igaz ember budapesti története  









A Láthatatlan hős története a holokausztot hozza közelebb az ifjú olvasóknak. 12 évtől ajánlják ezt a valós történetet, de én minden fiatal felnőtt kezébe adnám. Nem száraz, tankönyvi tényeket sorol fel, hanem egy igaz ember életének egy szakaszát ismerteti meg az olvasóval. Az olvasmányos és fordulatos történet azt a kérdést is felveti: mikor kezdjünk erről a szomorú témáról beszélni a fiataloknak? Remélem a könyv eléri célját, megtalálja olvasóit. Ennek a borzalmas történelmi ténynek nem szabad megismétlődnie.

Giorgio Perlasca 1910-ben Comóban született olasz kereskedő, aki spanyol konzulnak kiadva magát több ezer ember életét mentette meg a második világháború idején Budapesten. 1942 októberében került Budapestre, egy olasz cég megbízottjaként, az olasz hadsereg számára, élelmet, főleg húst próbált vásárolni. A németek bevonulása után menekülnie kellett, ebben  barátja, a spanyol diplomata, Sanz-Briz segítette. Ő adott neki hivatalos papírokat, a spanyol állampolgárságot igazoló útlevelet. Perlasca azonban maradt... úgy döntött, segíteni fog a magyar zsidóknak. Megszervezte a védett házakban élők életét, gyógyszereket, élelmet szerzett nekik, intézte az adódó, akár rendőrségi ügyeket is. Próbálta az életüket elviselgetőbbé tenni.

Amikor november végén Sanz-Briz kényszerűségből elhagyta az országot, Perlasca beköltözött a követség épületébe, és mivel a magyar alkalmazottak ismerték, elhitték, hogy ő lett a spanyol érdekek képviselője. Magát diplomatának kiadva a cellákból, bevagonírozások közben, a nyilas házakból szabadított ki embereket. Az utolsó napig, egészen Pest felszabadításáig dolgozott, ezzel 5200 magyar zsidó életét mentette meg. Elképesztő bátorságról, leleményességről és emberségről tett tanúbizonyságot.

A háború után hazajutott ő is Olaszországba, egyszerű kereskedőként élte tovább életét. Tetteiről még a közvetlen családjának sem mesélt egészen 1987-ig. Akkor kereste fel hosszas kutatás után két asszony, akiket gyermekként megmentett. Jöttek az elismerések, díjak, ekkor figyelt fel a történetére a világ.

Giorgio Perlasca 1992. augusztus 15-én halt meg padovai házában.



A könyv igényes és szép kiviteléhez sok értelmező magyarázat is tartozik a regény végén. Történelmi személyek és fogalmakat tesz érthetőbbé az ifjú olvasóknak. Az utolsó oldalakon pedig a fia visszaemlékezését is olvashatjuk. Hasznos és fontos könyv.


Van egy gyönyörű zsidó legenda, mely szerint Isten azért nem pusztítja el a világot, noha az tele van gonoszsággal, mert az emberi történelem minden pillanatában él a földön harminchat igaz ember – olyan férfiak és nők, akik egyszerűen nem tűrik az igazságtalanságot. Senki sem tudja a nevüket, és ők sem tudják magukról, hogy az igazak közé tartoznak.
Giorgio Perlasca is ilyen Igaz Ember volt.  





5/5.



Manó Könyvek, 2015
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634030447 ·  
Fordította: Todero Anna
Borító és illusztrációk: Baranyai András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése