2015. május 4., hétfő

Perújrafelvétel

Michael Connelly: Perújrafelvétel 
 Mickey Haller 3.

                              


Mickey Haller és Harry Bosch visszatérnek és újra együtt szerepelnek, ebben a zseniálisan felépített krimiben. A Hazugság csapdája története után ráadásul egyazon célért, ugyanazon az oldalon is állnak. Mickey Haller, aki eddig mindig a bűnösöket védte, álmában sem gondolta, hogy valaha is a másik oldalra kerüljön. Az államügyész felkérésére a vádat képviseli ezúttal.
Ezt a különös kihívást úgy vállalja, ha segítői közt Harry Bosch nyomozó mellett a volt felesége, a félelmetes hírű  Maggie McPherson is ott lehet. Ő az  Államügyészi Hivatal legjobb ügyésze.

A kiinduló pontot az adja, hogy az egykori gyerekgyilkost, Jason Jessupot, huszonnégy év után szabadlábra helyezik... Az egykori DNS-minták újraértékelésének köszönhetően ügyét a teljes felmentés és a nem kevés kártérítés reményében újratárgyalják. Haller nem kételkedik Jessup bűnösségében, azonban ezt bizonyítani is kell. Sorra vesszük a  vád és a védelem felelősségét, a bizonyítási eljárás mibenlétét, valamint az ártatlanság vélelméről alkothatunk magunknak képet. Bosch nyomozó ezúttal itt igencsak kiemelt szerepet kap, hiszen a bizonyítékok újraértelmezése, és újabbak beszerzése vár rá az új nyomozati profil felállítása mellett. Ezzel egészen más megvilágításba helyezi a régi történéseket. A technikai eszközök és a kriminológia fejlődése szintén fontos tényező lesz a nyomozásban.

Hallernek és társainak egy minden hájjal megkent sztárvédőügyvéddel kell szemben állniuk.
Az ügyvéd a médiát is felhasználja, hogy védencét az igazságszolgáltatás áldozataként tüntesse fel.
A szabadlábon védekező Jessup nappal a média reflektorfényében, igazi celebként viselkedik.
Ám éjszakánként különös átváltozáson megy keresztül.

Connelly ezúttal is biztos kézzel adagolja a feszültségforrásokat az olvasónak.  A jól ismert klisék mellett, a történet vezetésben is hozta a tőle elvárhatót. Megídézi régebbi nyomozások emlékeit, feltűnik színhelynek az Echo Park, és Kína is. A krimi egyik részében Grisham-et idéző tárgyalótermi drámát olvashattam, a másik pedig a szokásos Bosch-nyomozás. Nagy volt bennem
a kíváncsiság, hogy mi lesz a történet vége. A negyedik fejezet egészen meglepő volt, ennek címe sokat sejtető: A néma tanú.

A vádlottról viszonylag keveset tudhatunk meg, sőt képbe kerül a kislány nevelő apja is...
Nos, hogy ki az igazi tettes? Izgalmas nyomozás során a fordulatok meglepő eredményt adnak.
Az igazi nagy, drámai fordulat nekem mégis elmaradt, sőt inkább további kérdéseket hagyott a történet lezárása. Igen szokatlanul, meglepően ér véget, nem igazán megnyugtatóan... egy sor kérdés nyitva marad.  
Gördülékeny, olvasmányos a történések sora, érthető a jogi nyelvezet is. A szórakozás garantált, akad izgalmas pillanat is a nyomozásban és a bizonyítási eljárásban. A végén pedig lehet gondolkodni.

Connelly valóban a krimi nagymestere. 

Huszonhét regényét eddig harminckilenc nyelvre fordították le, s több mint 42 millió példányt adtak el belőlük. Köteteiben két kiemelkedően népszerű figurát teremtett meg: Harry Bosch nyomozót, illetve Mickey Haller védőügyvédet. A Perújrafelvétel című krimiben e két karizmatikus férfi útjai keresztezik egymást.






4,5/5.





Alexandra, Pécs, 2015
400 oldal · ISBN: 9789633575161 ·  
Fordította: Babits Péter


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése