2015. május 16., szombat

Célpont Párizsban

Réti László: Célpont Párizsban


                                    








Amikor az írói fantázia valóság-közeli lesz: röviden ezzel tudnám Réti László történetét jellemezni. A krimi izgalmakban bővelkedő, akciódús, hitelességét garantálja, hogy a szerző rendőrtisztként, belülről ismeri a nyomozók és terrorelhárítók munkáját. Nagyon jó volt olvasni, akadt olyan pillanata, mikor azon járt az agyam, hogy lehet ilyet kitalálni?  Ennyire feszült, alaposan kidolgozott történettel végig izgalomban tartani az olvasót?





A „Célpont Párizsban” éppen az a regény, amelyik pár nap izgalmakkal teli kikapcsolódást nyújtva, leköti az olvasót, és folyamatosan fenntartja a cselekmény, de különösen a végkifejlet iránti érdeklődést.A szereplők hitelesek, van amelyik szerethető, van, amelyik nem. Az arányok tökéletesek, még a beleszőtt szerelmi háromszög esetében is. Sőt, néha mintha mégis a szerelem körül forogna minden, az irányítaná a szereplőket mind két oldalon.
Réti jó, a mai magyar bűnügyi irodalomban a legjobb. És ez nem kevés. Ez a történet is több, mint egy terroristás, lövöldözős, némi szerelemmel meghintve.

Nézzünk egy kis kitekintést, mitől lett erősen hiteles a történet:
Amikor két arab fegyveres, megtámadta a Charlie Hebdo című francia, szatirikus hetilap szerkesztőségét 2015. január 7-én Párizsban, az ismét megrázta a világot. Az erősen vallásellenes és az iszlámot is sokszor kigúnyoló hetilapot ért támadás 20 halálos áldozatot követelt, (köztük a három támadó), a sebesültek száma 21 volt. A Charlie Hebdo igen tágan értelmezve a sajtószabadságot, rendszeresen támadta a nagy egyházakat, különösen azok szélsőséges követőit...


A regény főhőse Victor Jacquard párizsi üzletember, aki biztonsági céget vezet. Éppen egy jelentős megrendelést kap, (egy egyiptomi üzletemberre kell vigyázzon Párizsban), amely megszilárdíthatja pozícióját az üzleti életben. Victor minden energiájával az új feladatra koncentrál, nem is nehéz az olvasónak kitalálni:
az üzletember álcázott arab terrorista. Victor hamarosan egy emberrablási ügy kellős közepén találja magát, amelyben senki sem az, akinek látszik. Feltűnik régi bizalmasa, barátnője, Chantal is, aki a segítségét kéri. Victor magánélete természetesen romokban, gondokkal terhelt.

Mindeközben  a francia titkosszolgálatot élénken foglalkoztatja bizonyos muzulmán közösségek tevékenysége, mert tudomásukra jutott, hogy arab terroristák akcióra készülnek Párizsban. Sentenacnak, a tapasztalt elhárítótisztnek azonban nemcsak az idővel kell versenyt futnia, hanem a Párizsban tevékenykedő izraeli ügynökökkel is, akik szintén a potenciális merénylőkre vadásznak...  az igen érdekes és fordulatokban bővelkedő történet kerek és hihető, kellően huncut, csavaros. A szereplők jelleme kimondottan életszerű.
A feleség kiemelkedik mindezek közül... majdnem, olyan "szürke eminenciás", hisztis, unatkozó nő, amíg... !
Nos, olvassátok el, érdemes! Az egész történet felépítettsége, szervezettsége tetszett, minden összefügg, mindennel. pl: az sem egészen véletlen, hogy éppen Victor biztonsági cége lett a kiválasztott. A muzulmán közösség belső élete is remekül megjelenik, gondolkodásukról és hitükről is képet kap az olvasó.
A végső nagy csavar viszont, tényleg nagy! Tetszett. Végre egy kerek történet, ami nem egy kifulladásig tartó sorozat első darabja!

                 

Réti László regénye tulajdonképpen mégis csak egy a sok hasonló közül,  kétségkívül Daniel Silva ügynöktörténeteinek méltó magyar megfelelője lehet. Összességében pontosan azt kaptam, amire számítottam, így nekem tetszett… a kissé kurtán furcsa befejezés ellenére is.
Már két különböző borítóval is megjelent.

4,5/5





Ulpius-ház, Budapest, 2012.
494 oldal · ISBN: 9789632546827



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése