2015. május 3., vasárnap

Vadon

Cheryl Strayed: Vadon 
Ezermérföldes utam önmagamhoz


                         





Mostanában nem olvastam olyan könyvet, ami ennyire hatott volna rám. Jól felkavart, pedig csak egy túráról szól... és annyi hasonló könyv íródott már e témában, de mégis. Ez egészen más. Ott voltam és megéltem én magam is, amit Cheryl átélt útja során. Most azonnal indulnék, nekivágnék valami hasonlónak. Jó neki, hogy megtehette és kiszakadt, hátrahagyott mindent a napi mókuskerékből, a monotóniából. Szükségét érezte, ahogy a könyv végére én magam is. Vissza a természetbe, vissza önmagamhoz, lenne mit helyretenni, tisztázni.

Mi lehet érdekes egy valós zarándoklaton, ami  1100 mérföldön és három hónapon át tartott?
Cheryl élete összeomlott, amikor rajongva szeretett édesanyja hirtelen súlyos beteg lesz és néhány hónap alatt távozik az élők sorából. A gyász feldolgozása, egy szeretett rokon elvesztése már önmagában sem könnyű. Chery sem tud megbirkózni vele, három év alatt. Igazi ámokfutásban telik el ez a három év: drogok, pasik, akik a meglévő kapcsolatát is tönkre teszik. Kudarcok minden szinten és hiába "menekül". Ő maga is tesz róla, hogy élete szétesik, házassága romokba hever. Egy sportboltban megpillantja a legjelentősebb amerikai túraútvonalról szóló útikönyvet. A szöveget olvasva a túra teljesítése először csak homályos ötlet, majd egyre inkább alakot öltött, végül világosan kirajzolódó cél.

Előtte nem járt túrázni, igazán felkészületlen volt erre a megpróbáltatásra, olyannyira, hogy önmaga sem tudta mire is vállalkozik. Mégis végigjárta, nem adta fel. Kitartásból is jelesre vizsgázott, megedződött lelkileg is. Önmagának bizonyított ezzel. Igazi nő, aki bátran felvállalta önmagát élete minden gondjával, elkövetett hibáival együtt. Mindezt tette alig huszonévesen. Útitársa a múltja és annak felbukkanó alakjai voltak.
Nem elmenekülni akart, csak önmagával akart tisztába kerülni. Mit rontott el, ha elrontotta, és miért? Hogyan tud úgy tovább lépni, hogy élete értelmes és jó fordulatot vegyen. Önfelfedező útja igazi önvizsgálat.


Amerika nyugati hegylánca adja a remek hátteret a túrához. A Pacifikus Túraösvény természetesen létezik a valóságban is, útvonala híres. Bárki végig mehet ezen a kaliforniai sivatagból a Sziklás hegységen át vezet az útvonal. A részletes tájleírások láthatóvá teszik a táj szépségét.
Az út nehézségei, túrázáshoz nem szokott teste megedződik. Nagyon tetszett, ahogy a túrahátizsákját megszemélyesíti: ő a "Szörnyeteg", akit cipelnie kell, utalva élete egyéb gondjaira is. Az időjárás viszontagságai, és a néha felbukkanó többi túrázó sem mindig könnyítik meg útját. Egyedül halad, nő létére kitartóan, lelkesen küzd, kevés segítséggel. Túllépve saját korlátain is a düh, és a bizonyítási vágy erőt ad neki. Persze, azért akadnak jó szándékúak arra is.

 


Esendően őszintén ír a megélt tapasztalatairól. Megbocsájt, túl tud lépni a múltján.Megértem, hogy a filmesek is lecsaptak a történetre. Ez annál sokkal több, mint "Dr. Szöszi kirándul"...
Önmaga megtalálása, a fájdalom és a halál elfogadása, az elengedés mind ott vannak Cheryl történetében.
Több, mint egy útinapló, vagy eljutni egyik pontból a másikba. Lenyűgöző és elismerést érdemlő, micsoda utat tett meg, jutott el és talált rá a lelki békéjére Cheryl. Erős történet a választott magány jótékony hatásairól. Bennem is átértékelődött néhány dolog. A könyv után a filmet is ajánlom a képek és a látvány miatt.

5/5.




Eredeti mű: Cheryl Strayed: Wild
Cartaphilus, Budapest, 2015
400 oldal · ISBN: 9789632663975
Fordította: Gázsity Mila 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése