2024. július 31., szerda

Anyák, ​akik nem tudnak szeretni

 



Susan Forward:
Anyák, ​akik nem tudnak szeretni



Útmutató a mérgező anya-lánya kapcsolatokból való felépüléshez






                                             






Elszomorító és felháborító, ugyanakkor nagyon elgondolkodtató a téma. Susan Forward rengeteg nővel dolgozott együtt, 35 évet töltött terapeutaként. A nagysikerű Mérgező szülők kötete után most az anyák meghatározó szerepére fókuszált. Milyen sebeket hagynak az anyák lányaikban, milyen tipusok akadnak, hogyan lehet kezelni ezeket a nem ritkán életre szóló lelki megnyomorításokat, hogy ne adjuk tovább a saját gyerekeinknek.A jó anya nem tökéletes, hiszen minden édesanyának megvan a sajátossága, ezt az érzelmi csomagot sok egyéb befolyásolja. A szülő sem hibátlan, szent és sérthetetlen, ő is emberből van, nem tévedhetetlen, még ha eleinte ezt a kisgyerek így is gondolja. A gyermek bizony egy életen át cipelheti a felnövekedéssel járó lelki sebeket. Az "anyaseb" felfedezése, annak kezelése fontos, szakembert kíván. Érdekesnek találtam, mennyi bonyodalom, sérülés keletkezhet egy anya-lánya kapcsolatban.


A könyv első felében Susan összegyűjtötte tapasztalatait, példákkal színezi a leírtakat. A szeretni képtelen anyák öt tipusáról olvashatunk. Megismerjük a kezelésre járó nők kapcsolatát édesanyjukkal, mi okozta a problémákat. Az öt tipusból vajon melyik a miénk? Lehetőségünk lesz ezeket a viselkedésformákat elemezve megismerni, kiválasztani a ránk illőt.
Az öt szeretni képtelen anyatipus: a súlyosan nárcisztikus anya, a gyermekére rátelepedő, az irányításmániás anya, aki mindig mindent jobban tud, vagy az olyan, lelkileg nem igazán felnőtt anyák, akik maguk is egy szerető anyára vágynak, és a talán legszomorúbb anyatipus a bántalmazó, gyermekét elhanyagoló anyákról olvashatunk. Érthető és érzékletes példákon keresztül mutatja be ezeket a tipusokat, sok ismerős pillanat tanúi lehetünk.
Persze nem könnyű objektíven tekinteni a szüleinkre, de sok meglepő dologról olvashattam. Azt gondoljuk, az anyaság minden nőt piedesztálra emel... az bizonyos, hogy valami különleges, kivételes élmény az anyaság. Azonban óhatatlanul hibáznak az anyák is. A felsorolt példák elég sokszínűek, igazodnak a valósághoz. Ha az olvasó tud azonosulni a leírtakkal, igazán hatásos és hasznos könyvet kap. Azt gondolom sok helyzet ismerős lehet a való életünkből. Nem a szülő hibáinak elárulásáról, vagy nem a tisztelet hiányáról szólnak a felsorolt, valós esetek. Nem leszünk árulóvá azzal, ha valósághű képet alkotunk a szüleinkről. Viszont megkönnyíthetjük saját, később gyermekeink életét. Néhol talán fájdalmas, de mégis remek olvasmány, segíthet, hogy tudatosan elinduljunk az úton a javulás felé. A lelki terheket ránkpakolva, azokat cipelve nem tudunk szabadon élni. Érdekesség, hogy a lányának ajánlotta a kötetet Susan. 



ITT kedvezménnyel beszerezhető a könyv a kiadótól! 


Hasznos elméleti és gyakorlati tapasztalatokra épül a könyv második fele, fontos összefüggésekre mutat rá. A téma nem egyszerű, ha valaki érintett, különösen érdemes ezt a könyvet elolvasni. Nagyon hasznos könyv, úgy gondolom mindenki cipeli a félresikerült nevelési elveket, szokásokat. Mindenkiben vannak kisebb-nagyobb gyermekkori sérülések. Ajánlom a könyvet, mert alapos, hasznos, gondolatébresztő. A változtatás mikéntjéről, a lehetőséghez vezető úthoz adhat segítséget a rászorulóknak. Igen gyakorlatias és érthető, olvasmányos a szöveg, amihez a jó fordítás is hozzájárul.




    

A 2020-ban elhunyt Dr. Susan Forward nemzetközileg elismert terapeuta, előadó és szerző volt. Számos könyve The New York Times-bestseller lett, többek között a Nőgyűlölő férfiak és a nők, akik szeretik őket, a Mérgező szülők, Az ártatlanság elárulása – Vérfertőzés és annak pusztító hatása, Megszállott szerelem – Amikor túlságosan fáj elengedni, Érzelmi zsarolás – Hogyan szabaduljunk meg a bűntudat, a kötelességérzet és a rettegés fogságából?, Ha a szerelmünk hazudozó – Az átverés és az árulás okozta sebek begyógyítása és a Mérgező anyósok és apósok – Hogyan védjük meg párkapcsolatunkat romboló hatásuktól?







HVG Könyvek, Budapest, 2024
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635655229 · Fordította: Dufka Hajnalka




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése