2024. július 14., vasárnap

Kamasznevelés ​dán módra

 

Iben Dissing Sandahl: Kamasznevelés ​dán módra

Hogyan támogassuk gyerekeinket, hogy magabiztos és kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak?





                                            








A kamaszok nevelése kihívást jelent, bárhol, bármelyik országban élünk is. Dánia stabilan, évtizedek óta a világ legboldogabb országa, ez köztudott. Mit tudnak a dánok, mi az, amitől jobban, könnyebben boldogulnak az életben? Miben és miért tér el a gondolkodásuk, mitől más a világnézetük? Hogyan kell másképp nevelni egy dán tinédzsert, hogy egészséges lelkületű, boldog felnőtt legyen?


Iben Dissing Sandahl dán pszichoterapeuta és két gyermekes édesanya a legfontosabb dán nevelési elveket, értékeket szedi csokorba. Tíz olyan fontos alapelvet ismerhetünk meg, amelyet a dánok alkalmaznak a tinédzserek nevelésére. Az alap eset, hogy a szülő sem tökéletes, és sajnos legtöbben elfeledik, hogy ők is voltak tétova, "csakazértis" lázadó, idegesítő kamaszok.


Az olvasottak után azt biztosra veszem, a kamaszok nevelése már jóval korábban elkezdődik. Ha a gyerekek azt tapasztalják, már kicsi koruktól kezdve, hogy a szülők kedvesen és megértéssel fordulnak feléjük, talán a kamaszkor viharai is szelídebb formában söpörnek végig a családon. Iben Dissing Sandahl olyan ötleteket kínál napjaink elfoglalt szülői számára, ami kézzelfogható alap szerintem. A sikeres gyermeknevelés alapja, hogy bizalommal, megértő tisztelettel, empatikus szeretettel forduljunk a gyerek felé, már kicsi korában. Tekintsük őt partnernek az élet nevű játékban. Kerülném a politikát, de a szociális háló is kiemelkedően fontos. Miféle hátteret biztosít az adott ország a szülőknek a gyermekneveléshez...


Érezni, hogy a szerző mennyire szereti és tiszteli nem csak a saját két gyermekét, amit számtalan példával igazol. A közérthető, néhol szórakoztató megfogalmazás a személyes tapasztalatokra alapul. Ezekből is megoszt olvasóival néhány esetet.


Nézzük azt a tíz alapfelfogást, amit a dánok fontosnak tartanak. A szülő legyen hiteles a gyerek előtt. A bizalom kiépítése fontos mindkét félnek. Ha baj van, merjen segítséget kérni, szólni a gyermek. És kitől mástól várhatná ezt, mint a saját szüleitől. Az összetartozás azt jelenti, hogy szoros és tartalmas kapcsolatot ápolunk gyerekeinkkel. A közösen töltött, minőségi idő is meghatározó ezekben az időben, amikor a kamasz is keresi önmagát, felfedezi a világot. Az együttlét, akár a hygge, meghittséget, bizalmat épít a szülő-gyerek közt.


Sandahl azt mondja, hogy empátiát kell mutatnia a tinédzser problémái felé.
Őszintén említi a felgyorsult világ egyéb buktatóit is. A magány, a kütyük világa, a drogok, az alkohol Dániában is probléma, ám nem söprik a szőnyeg alá. Meglepett, hogy Dániában már tizenhat évesen szabadon vásárolhatnak alkoholt a kamaszok... Nehéz ez, felelőséggel szabadságot adni nekik, de engedni kell, hogy kipróbálják magukat az élet akadálypályáján. A kölcsönös tisztelet kialakítása a tinédzser felé már korábban elkezdődik.


Amiket felsororol a szerző, talán nem tűnnek igazán nagy dolognak, mégis meghatározóak. Ráadásul az eredmény csak később érik be igazán. Szabadságot adni-hagyni a fiataloknak, nem könnyű. A saját tapasztalat még fontosabb. Önmaguk és a világ felfedezése igazi kihívás, miközben tombolnak a hormonok is bennük. Arról már nem is szólva, mennyit változott a világ akár csak tíz-húsz év leforgása alatt. Egészen más körülmények között igyekeznek felnőtté válni, mint anno a szülők. Ebben kell megtaláljuk a közös hangot. Nem kis feladat, de lehetséges.


Egy tartalmasan összeállított, hasznos könyv, ami a nagy magyar valóság ellenpéldája. Kiváló útmutató lehet egy másfajta gyereknevelési módszerhez, szemlélethez. Érdemes elolvasni, megismerni ezeket a lehetőségeket. Szülőknek, nagyszülőknek és tanároknak egyaránt hasznos lehet innen ötletelni, megújítani a régi elveket.


ITT megvásárolható kedvezménnyel a kötet! 


   

       

Iben Dissing Sandahl dán pszichoterapeuta és író, akinek Gyereknevelés dán módra című könyvét 25 nyelvre fordították le. Tíz éven át gyermekeket tanított, jelenleg szülőknek és szervezeteknek tart előadásokat és workshopokat. Számos helyen megjelentek az írásai, többek közt a Vanity Fair, Huffington Post, The Wall Street Journal, The Washington Post, Psychology Today kiadványokban és valamennyi dán napilapban. Iben Dániában él férjével és két lányával.

„Elköteleztem magam az érzelmileg rugalmas, kiegyensúlyozott, egészséges lelkületű gyerekek nevelésének fontossága mellett. Hiszek abban, hogy mindannyian jobbá szeretnénk tenni gyerekeink életét.”





HVG Könyvek, Budapest, 2024
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635654635

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése