2024. július 10., szerda

Lesz majd minden

 




Kovács Dominik és Kovács Viktor: Lesz majd minden






                                                 









Kovács Dominik és Kovács Viktor neve nem ismeretlen a színházi világban. Most első önálló regényükkel jelentkeztek. A szerzőpáros családregénye igazi meglepetés volt számomra. Az élet kérdéseit boncolgató, népi humor és bölcsesség, a régies, mára elfeledett, életünkből kikopott szavak és a háttér elevensége megkapó. Végig olvasmányos, az olvasót mindvégig lekötik a történet fordulatai.

A próza valóban a nagy elődöket idézi: Mikszáth, Rideg Sándor vagy éppen Móricz keresetlen szókimondása keveredik a népi humorral. Szókimondóan vicces és őszinte, színes és áradó a történet. Gördülékenyen olvastatja magát, nehéz letenni. Korrajzot is kapunk a történetből, hiszen Égetthalom lakóit sem kerüli el a történelem. A Kovács ikrek olyan történetet meséltek el múltról és jelenről, hogy az valóban rólunk szól, sajátunknak érezhetjük.

Főhőseink, Balogh Simon és felesége, Mihalik Zsófi. Az ő sorsuk foglalja keretbe a mezőségi falu lakóinak életét. A cselekmény alapos, kidolgozott, a kiegyezés utántól az 1930-as évekig követhetjük 
a karakterek életét. A nagy történelmi traumák is hatnak, jelen vannak: az I. világháború, a Tanácsköztársaság vagy Trianon borzolja, forgatja fel a falu életét. A nemzeti identitás elkerülhetelen. 
A két szerző hihetetlen plasztikussággal varázsolja elénk ezt a világot.

A lendületes cselekmény a mágikus realizmus elemeivel keverednek. Tetszett a mozaikszerűen bemutatott személyes drámák sora, vagy a finom népies erotika megjelenése is. A történetek mögött felsejlik a mai kortárs valóság számtalan fontos kérdése. Soha nem adja fel hősünk, hogy valahogyan jobb legyen a családjának. "Lesz majd minden", súgja optimistán a regény címe is. A szereplők túlélni akarnak, teszik a dolgukat. A rajtuk éppen átgázoló történelem a kisemberek sorsát idézi meg.

Ötletes humora izgalmas, nyelvezete friss, teljesen meglepő és eltérő, a mai kínálatból kiemelkedik. A Lesz majd mindenben tökéletes arányban keverednek az irodalmi elemek, miközben zseniális jellemábrázolásokat kapunk, a karakterek élnek a regényben. Egyszerűen jó volt olvasni, belemerülni az eseményekbe. Számomra új felfedezés volt a két fiatal szerző, az idei kínálat egyik legjobbja lett az első közös regényük. Vitt magával, nem csak a szellemes humora, mögöttes szókimondása, de a szomorú fordulatok is ismerősek. Lebilincselő és megkapó az a képzeletgazdagság, ami a regényt jellemzi. A Kovács ikrek üdítően egyedi írói stílusa eredeti és parádés megoldásai, szereplői, egy kivételes regényt adnak az olvasónak. Szép-szomorú, humoros könyv, amit érdemes elolvasni!


ITT rendelhető a regény! 

  

                                    

Kovács Dominik és Kovács Viktor (más néven: Kovács ikrek, Pécs, 1996. április 7. –) írók, drámaírók, társalkotók.
Drámáik: Mintapinty (2018), Bérnász (2018), Jégtorta (2017)






Európa, Budapest, 2024
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635048700

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése