2024. július 16., kedd

A sellő legendája

 



Sue Monk Kidd: A sellő legendája




                                                  











Igazi könnyed olvasmányélményt tartogat ez a csodás borítójú könyv. Bátran vigyük magunkkal akár nyaralásra, kikapcsolódásnak tökéletes. Olvastatja magát, persze mélyebb mondanivalóval is kecsegtet, ha elgondolkodunk a történet mögöttes tartalmán olvasás közben.

Főszereplőnk Jessie, beszürkült házasságban él, eltűnt életéből a szerelem, az érzelmek már rég a múltba vesztek. Belefásulva, de békésen éldegél, neveli kislányát, és önbecsapó módon boldognak érzi életét. Egy késői telefonhívás azonban új irányt ad ennek az életnek, és hamarosan a Kócsag-szigeten találja magát ahol felnőtt. Jessie kénytelen szembesülni nemcsak az elidegenedett anyjával való kapcsolatával, hanem egyéb érzelmekkel is, amiket eddig a szőnyeg alá söpört.

Édesanyjáról kell gondoskodnia, akivel nem egy egyszerű baleset történt, sok mindent kell kibogozni és helyretenni a szívükben, lelkükben. Anya -lánya kapcsolat tartogat meglepetéseket, titkokat. Nem lehetett egyszerű visszatérnie ide Jessie-nek, hiszen a csodás gyerekkort és kalandokat egy tragikus baleset kettészakította. A kislány kilenc éves volt, amikor imádott édesapját tragikus körülmények között elveszítette. Tovább terheli a lelkét, hogy Jessie önmagát okolta a balesetért. A visszatérés és viszontlátás fájdalmai után elkezd beilleszkedni a sziget életébe, felbukkannak régi barátok, helyszínek, szép emlékek. A sziget csodás, a tenger, a természet gyógyír a lélek kínjaira is. Jessie keresi a helyét a szigeten, a saját életében is.


        
Miután találkozik Thomas testvérrel, egy jóképű bencés szerzetessel, aki még nem tette le végső fogadalmát, Jessie kénytelen elgondolkodni, hogy a szenvedély együtt élhet-e a kényelemmel, vagy a kettő kizárja egymást. Thomas atya is menekül a fájdalmas múltja elől, és a két sebzett ember pillanatok alatt egymásba szeret. Szenvedélyes szerelem szövődik közöttük, miközben igyekeznek kibogozni saját életüket. Ahogy a lelke kezd felébredni, Jessie-nek szembe kell néznie apja halálának körülményeivel is, ez a tragédia továbbra is kísérti Jessie-t és Nelle-t harminc évvel később is. Jessie édesanyjának fájdalmait és cselekedeteinek értelmét keressük, próbáljuk a múlt sebeit feltárni.


A szigeten mindenhol legendákkal találkozunk, amik varázslatossá teszik  a történetet. Még azokat is rabul ejtik a mesék, akik két lábbal állnak a földön, főleg egy ilyen gyönyörű és időtlen környezetben. A Sellő legendája a legszebb és fájdalmasabb mind közül, és Jessie valamint az anyja számára különleges jelentőséggel bír. Ez a legenda segít felgöngyölíteni a múltat, titkokról hullanak le a fátylak, melyek napvilágra kerülése mindenkinek segít továbblépni. Elengedni a múlt hibáit, bűneit nem egyszerű, de cipelni sincs értelme. A téma merész. Szinte biztosan sok embernek ismerős lehet néhány élethelyzet. Szerettem a hangulatát, Jessie önmagára találásának folyamatát.

A történet nem rohan, kényelmesen, belefeledkezve olvashatjuk, átélhetjük a szerelmet, az útkeresést, a bűntudatot. Kétségtelenül romantikus történet, főleg női olvasóknak ajánlom. Ugyanakkor egy szerelmes történetnél többet is találunk benne. Magával ragadó metaforikus és érzékeny utazás egy nő életébe, lelkébe. Sue Monk Kidd egyedülálló történetet tár az olvasók elé. Eddigi legsikeresebb regényének, a Méhek titkos életének rajongóit ugyanúgy magával ragadhatja ez a regénye is.

A lassabb történések ellenére egyáltalán nem unalmas, könnyű vele haladni, érdemes néha megállni, és elgondolkodni. A könyvből készült filmadaptáció Kim Basinger főszereplésével, 2006-ban került a mozikba. Szép íve van a történéseknek. A befejezés sem szokványos, azt hiszem pont illett ehhez a cseppet sem sablonos regényhez. 


ITT kiadói kedvezménnyel megrendelhető a regény! 


      
SUE MONK KIDD: 1948. augusztus 12. (Sylvester, Georgia, USA) –
a Georgia állambeli Sylvester kisvárosában nőtt fel. 1970-ben diplomázott, majd kreatív írás tanfolyamokon vett részt. A negyvenes éveiben járó Kidd a szépirodalom írása felé fordította figyelmét. Amikor 2002-ben megjelent első regénye, A méhek titkos élete, a Viking kiadónál igazi irodalmi jelenséggé vált. A regény több mint 2 és fél évet töltött a New York Times bestsellerlistáján. 36 nyelvre fordították le, és több mint 6 millió példányban kelt el az Egyesült Államokban és 8 millió példányban világszerte. A Sellő legendája 24 hetet töltött a New York Times keményfedeles bestsellerlistáján, elérve az első helyetis. Harmadik regénye, a Szárnyak nélkül szabadon 2014-ben jelent meg széles körű kritikai elismerést kapott. A New York Times bestsellerlistájának első helyén debütált, ahol 9 hónapig maradt. Legújabb regénye, a Vágyak könyve 2020. áprilisában jelent meg. Kidd Észak-Karolinában él a férjével.












Eredeti megjelenés éve: 2005
XXI. Század, Budapest, 2024
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635684939 · Fordította: Kovács Kristóf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése