2024. július 20., szombat

Pesti ​balhé

 



Mészáros Lajos: Pesti ​balhé





                                           







Mészáros Lajos írói világának sok-sok részlete és szereplője ismerős lehet az olvasónak, de mégsem válik mindez sablonossá. Az író gondoskodik róla, hogy az ismerős helyzetek és események forgatagát ügyesen állítsa fejre egy apró baki, egy homokszem a gépezetben, amitől egy fergeteges, szórakoztató kaland részesei lehetünk. A történetmesélésből mindenképpen ötöst érdemel. A regény a Stílus és Technika Kiadó pályázatnyertes alkotása.


A regény gyors tempójú és mozgalmas, olvasmányos, visz a szöveg és a színes karakterek világa egyből beszippantja az olvasót. Több jellegzetes figura bukkan fel a regényben, amitől jellemzően eredeti lesz a történet. Egyik legkedvesebb karakter számomra a mellékszereplők közül Misi, a piti kis tolvaj volt.

Onnantól kezdve, hogy megjelenik, feje tetejére áll a világ. Ő mer nagyokat álmodni, de a megvalósításba legtöbbször hiba csúszik. Született balfék, igazi vesztes, de nem adja fel. Kissé talán cinikus, kiábrándult, nagy dumás nőcsábász. Az eseményekben hangsúlyos szerepet kap egy Jaguár gépkocsi, illetve annak ellopott emblémája. Innen igazi tévedések vígjátéka, afféle komámasszony hol az embléma lesz a történet. Ez talán nem nagy spoiler, de Misi révén tűnik el, és mindenki ezt akarja megszerezni. A szereplők élnek, igazi hús-vér figurák, jó kis balhét csapnak a lapokon. A regény atmoszférája működik, hatásos, jellemző korrajzot kapunk.


Sokat adnak a remek karakterek a hangulathoz. A főszereplők közül több hangsúlyos, jellegzetesen eredeti figura akad, mind a rosszfiúk között, mind a jó oldalon. Igazán találó ötlet volt a szereplők hátterét is bemutatni, miért is lettek olyanok: akár Gábor, a fiatal és ambíciózus, keményöklű nyomozó, vagy éppen Sebész és Imre párosa, akik régi jó barátok, harcostársak, de a mogorva és kétszínű rendőrfőnök, Horváth oldaláról nézve is. A csavar is jól jött ki, Gábor életére nézve, bár ez egy idő után a rutinos krimiolvasónak szerintem sejthető lesz. Igazán jó meglepetés azért. Némi erkölcsi morált, identitásbeli kérdést vet fel. A bonyodalom a rendszerváltás után indul be, a szálak pedig a régmúltba nyúlnak vissza. Férfias, kemény világ bontakozik ki a lapokon, ahol csak a fiatal, elbűvölően kedves és csinos Csilla képviseli igazán a női nemet. Ő két szereplő szívét is megdobogtatja... ez hoz a cselekménybe egy romantikus szálat, ami szerencsére nem igazán ingatja meg az eseményeket.
Akciókban bővelkedő a krimi, igazán fergeteges, kimondottan szórakoztató Pesti balhé-ról olvashattam. A történések filmszerűen peregnek az olvasó képzeletében. Nekem tetszett a könyv, szinte egy ültő helyemben kiolvastam. A valós háttér miatt üde színfolt a mai magyar krimik között.


A szöveg visz magával, a szóhasználat is végig rendben van, sokszor vicces. Az alvilági figurák bizony nem az irodalmi nyelvet beszélik, a káromkodások sem lógnak ki, illeszkednek. Talán a szövegben a kontextuson lehetett volna azért változtatni néhol, finomítani. Az első könyvesség azért érződik. Van itt minden, az olvasó csak kapkodja a fejét, de ez csak előnyére válik a cselekménynek.
Térben és időben ugrálunk egy idő után, de ez is indkolt. A könyv rendben van, érezhetően kidolgozott a cselekmény, talán a háttérsztori az, ami kissé zavaró. A történelmi szál 1945-ből és az 1956-os forradalom nekem kissé sántit, erőltetettnek hat, bár valós események, háttér bukkan fel a cselekményben. Az olvasó mégis könnyen elvesztheti a fonalat, amíg nem látja át, mi miért is történik. A kevesebb több lehetne, a szerzői igyekezet, a jó szándék azonban végig érezhető a regényen.


Kifejezetten igényes a kötet kivitele, ötletes és találó, figyelemfelkeltő a cím és a borító összhangja. Még ajándék könyvjelző is jár a kötet mellé, ami szuper ötlet! A bájos, néhol pikirt humora nekem a zseniális Rejtő Jenő történeteket idézte. Összességében egy izgalmas és fordulatos, lendületes, kifejezetten szórakoztató krimit olvashattam. Vegyétek, vigyétek, olvassátok, remek szórakozás, jó kikapcsolódás lesz.


    


                



ITT rendelhető a kiadótól!










Stílus és Technika, Nyáregyháza, 2024
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156748041

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése