2024. július 29., hétfő

Ugyanolyan ​emberek

 



Mohamed Mbougar Sarr:
Ugyanolyan ​emberek







                                                        







Mohamed Mbougar Sarr 2022 őszén megjelent Az ​emberek legtitkosabb emlékezete
regénye idehaza is nagy sikert aratott. Ezért kapta meg a rangos Goncourt-díjat. A napokban jelent meg előző, harmadik regénye, amely eredetileg 2018-ban látott napvilágot. A történet Szenegálban játszódik és a homoszexualitás körüli előítéletekkel és erőszakkal foglalkozik. A könyv témái egyszerre aktuálisak és megrendítők.


Mohamed Mbougar Sarr őszintén és szemtelenül ír. Néhol zavarbaejtően provokál, költői és lelkiismeretes a szöveg. Nem csak kemény és ütős képek bukkannak fel, ami megrázó és döbbenetes, de sajnálatosan aktuális és megindító regényt is alkotott a fiatal szerző. Megrázó volt olvasni, már a nyitó képe döbbenetes. A történések narrátora Ndéné Géje, a fiatal irodalomprofesszor. Egy neten terjedő videó indítja be az eseményeket, ezt mutatja meg a szeretője a férfinak. A durva, sokkoló képek beégnek a férfi agyába, ahol egy feltételezetten homoszexuális férfi holttestét ássák ki, nem engedik nyugodni a temetőben...
Tudni akarja, ki volt az áldozat, miért is került ebbe a méltatlan helyzetbe. Kutatni kezdi a férfi múltját, még az édesanyjával is találkozik. Tevékenysége gyanút kelt és pletykák táptalaja lesz. Ezek hatással lesznek a családja és szeretőjével, Ramával való kapcsolatára. Ha ez nem lenne elég, mennyire mérgező tud lenni már a feltételezés is, családi bonyodalmak, és a vallás árnyéka nehezedik a férfira. Irodalomprofesszorként csalódottnak érzi magát, amikor a hatalom megtiltja a homoszexuális költők verseinek, életművének tanítását... Ez a képmutatás további bonyodalmakhoz vezet, saját családjában is olyan gyanúk és pletykák kereszttüzébe kerül, ami kivédhetetlennek tűnik. Az ember egész lénye, teljes identitása nem válhat abnormálissá pusztán a nemi identitása miatt. Ugyanolyan emberek a regény címe, ami kifejező állásfoglalás, telitalálat.
A maga nemében egy kis remekmű a regény. Sarr jellegzetes, érzelmes képekben gazdag írásstílusa ebben a könyvben is szilárd alapot képez.


Az értetlenség, a képmutatás és az ítélkezés között az együttérzésnek vagy az egyszerű toleranciának meghagyott tér eléggé korlátozott, inkább a kollektív erőszak működik. A történet súlyos kérdéseket feszeget, komor és lebilincselő, de leginkább elgondolkodtató.
Alapvetően szerintem ez egy fontos könyv, amit el kell olvasni. A téma mindenhol aktuális, figyelmet érdemlő, bár nem könnyű olvasmány. A szerző elképesztő alapossággal ábrázolja a tudatlanságot, a szánalmas butaságot, ezek hatásait az ember életére. A regény szembesíti az olvasót a világ eltorzult erkölcsével, arra kényszerít, hogy szembenézzünk előítéleteinkkel. Ez a regény mindannyiunk számára a toleranciáról is szól.


ITT rendelhető a regény. 




                
Mohamed Mbougar Sarr 1990-ben született Szenegálban. Franciaországban él. 2021-es, magyarul a Park Kiadó gondozásában megjelent regénye, Az emberek legtitkosabb emlékezete Franciaország legrangosabb irodalmi elismerésében részesült, elnyerte a Goncourt-díjat.


Park, Budapest, 2024
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636331184 · Fordította:Balla Katalin




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése