2023. január 31., kedd

Örömzene - Budapest Bár

Örömzene - Budapest Bár
Vajay Zsófia - Bombera Krisztina (szerk)





                                                                        





A Budapest Bár az utóbbi évek legeredetibb zenei vállalkozása, 2022-ben ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját. Ez azért is elismerést érdemlő, mert egyszeri alkalomra gondolva készült el az első lemez. A cigányzene és a popzenészek találkozásából egyedi és eredeti élményt kap, aki megnézi egy koncertjüket. Népszerűségük elvitathatatlan, nem is értem, hol késik a Kossuth-díj?

        
A népszerű zenekar első öt évét bemutató könyv alapos és színes, mint egy nagy család élete elevenedik meg előttünk. Farkas Róbert (többek között a 100 Tagú Cigányzenekar, Besh o droM, Kistehén) zenekarvezető ötletéből egy minőségi élményt adó együttes képe kel életre, ahol a közös pont a zene szeretete köti össze a magasan képzett tagokat. Az egyszeri projekt nagyot szólt, megtalálta az utat az emberek szívéhez, lelkéhez. Vissza a 20-as,30-as évekbe, megeleveníteni mai hangzással a korabeli nagy slágereket, előadókat. Életre keltek a kávéházi zenék, a mai kor muzsikájával kiemelkedőt alkottak már induláskor. Filmslágerek, kuplék, táncdalok és egyéb híres dalokat dolgoznak fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében. Érdekes volt megismerni hogyan jött létre ez a produkció, születtek a dalok. 

          
Akik azonnal igent mondtak, hogy örömmel énekelnek: Németh Juci (Anima, NemJuci), Lovasi András, (Kispál, Kicsillag) Kiss Tibi (Quimby), Keleti András (colorStar) és Frenk (Hiperkarma). Bevallom rajongóként is ez egy pazar névsor, de további énekesek is csatlakoztak a későbbiekben a zenekarhoz. Behumi Dóri (ex-Jazz+Az 2009-ben), Kollár-Klemencz László (Kistehén) vagy Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven). Azóta találkozhatunk többek között Mező Misivel is, aki a Magna Cum Laude énekes-zenésze.

Az útkeresés, beilleszkedés nehézségeiről is olvashatunk a nyilatkozatokban, ahogyan a merre, hogyan tovább kérdése is ott lebeg. Nem tudom, 2012-ben gondolták-e a zenészek, hogy mennyire gyorsan elröppen 10 év, amit töretlen siker kísér? A most 15 éves zenekar és énekeseik még mindig igazi "örömzenét" nyújtanak a közönségnek. Mindenki anekdotázik, sztorizik, érezni valóban élmény, öröm ott lenni a színpadon. Őszinték, jó meglátásaikat így visszaolvasva 10 év távlatából sok meglepő háttérinformáció akad. Az énekeseket már ismertem a Budapest Bár előtt is, itt mégis szinte új oldalukról mutatkoznak be. A zenekar tudásán, képzettségén bizony elcsodálkoztam. Az alapító Farkas Róbert a hegedű és gitár mellett még harmonikán és zongorán is játszik. 14 évesen lett a 100 Tagú Cigányzenekar tagja...

A kölcsönös tisztelet, profizmus jellemzi az egész csapatot, mindenki zenészcsaládból származik vagy zenetanár. Ettől működik, él az eredeti produkció, ad igazi élményt. Régóta rajongójuk vagyok, bevallom nem is emlékszem mikor, hogyan fedeztem fel magamnak az együttest. Az eltelt évek alatt számtalan koncertélményt köszönhetek nekik. Legutóbb Szegeden, karácsonyi ajándékként nézhettem-hallgathattam őket. Olyan új élmény egy-egy koncert, amikor valóban önfeledten felszabadultan szórakozhatunk, megszűnik a körülöttünk lévő világ, elfelejtheti minden gondját a néző. A könyv tökéletesen visszaadja azt a hangulatot, életérzést, amit képviselnek. A nosztalgikus dalok mindenkit megérintenek, megtalálnak. Nem tudom hogyan választanak dalokat, de egyértelműen jól passzolnak az énekesek személyiségéhez. 

                     
Korábbi interjúkból egyéni portrékat olvashatunk a tagokról, zenészi pályájukról. Élmény olvasni, jobban megismerni őket. Az őszinte nyilatkozatokat átlengi a zene és a barátság. 
A siker kikövetelte a folytatást, lemezek és további dalok születése, színházi produkciók háttere is megismerhető, ahogyan a külföldi sikerek is elképesztőek. Kiemelkedően jó a múltba való visszatekintés a korabeli cigányzenészekről, a zenébe kódolt történelem ez. A cigányzenészeknek egykor rangjuk volt, valóban hivatásuk, az életük volt a zene. Szerintem sok újat megtudhat az érdeklődő olvasó a cigányzenészekről, a mentalitásukról, a kultúrájukról. 
Ez a lexikális háttér miatt is ajánlom a könyvet. Pazar kivitelű, sok színes fotó mellett korabeli képek is akadnak. Remek portrét olvashatunk minden tagról. Őszinte tisztelet, barátság és a zene szerete érezhetően fontos mindenkinek. A menedzser, Gáncs Andrea interjúja is tartogat érdekességeket, így sok év távlatából. Érdemes elolvasni, koncerteken megismerni a Budapest Bár zenéjét. Ott kedvezménnyel a könyv is megvásárolható.




További érdekességek, koncertképek, helyszínek a zenekar honlapján! ITT!



Cartaphilus, Budapest, 2012
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632662862

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése