2023. február 2., csütörtök

Rákosival az ágyban


Csabai László: Rákosival az ágyban

Különös történetek a múltról és a közelmúltról





                                                    





Igazi irodalmi élmény volt ezt a könyvet olvasni! Itt és most éreztem, nem csak az fontos miket is olvastam életem során, de az is, mit olvastam közvetlen előtte. A zseniálisan felépített kötet huszonhárom novellát tartalmaz, amit a kisemberek nézőpontjából ismerhetünk meg. Szépirodalmi igényesség, korhű történelmi háttér tökéletes egyensúlya adja a szórakozást. Rég olvastam ennyire eredeti, minden ízében kortárs magyar írót, ahol nem a mély nyomor, alkoholizmus, kilátástalanság keveredik mindenféle emberi nedvekkel...    


                    
Nem ezekkel ér el hatást Csabai László. Otthonosan éreztem magam már az első novella után ebben a szövegkörnyezetben. Végig egyenletesen jó, gördülékeny történetvezetése, ahol néhány mondattal tökéletes karakterábrázolást kapunk. Az utolsó novella főleg nagyot szól, mondhatom megkoronázza a kötetet. Csabait olvasni kivételes élmény volt megint.

Izgalmasak voltak a novellák közötti összefüggések, végig gördülékeny a szöveg, a realizmus talaján marad. Valóban egy szubjektív történelmi utazás a kötet. Nyárliget eleven képei ezúttal is finom nosztalgiával párosulnak, igazi atmoszférája van mindegyik írásnak.

Először is van egy meghökkentő, figyelemfelkeltő cím, ami cseppet sem megy át bulvárba. Tetszett, ahogyan megidéződik az egész XX. századi magyar történelem. Az I. világháborútól a Tanácsköztársaság rövidke időszakán át, a Horthy-korszak és a II. világháború képei élénken mozgatják az olvasó képzeletét, ügyesen bevonja őket a szerző az eseményekbe. Természetesen Rákosi pajtás is felbukkan, ahogyan az 1956-os forradalom és a Kádár-korszak sem maradhat ki, egészen napjainkig jutunk. Íve van a történeteknek. A díszlet azonos, csak a szereplők változnak... a hatalomvágy elvakít, torzítja a jellemet, ezt éreztem végig. Időtállóan mai minden történet, a mögöttes üzenet szerintem érthető. Nem változott semmi...?

" - Örökre el akarják hagyni Magyarországot?
– Nem feltétlenül. Csak kint várjuk meg, amíg itthon rend lesz. 
– Miféle rend?
– Jó rend. Amiben lehet élni."



Az külön élmény volt, hogy Csabai nem csupán remek mesélő, de finom humora mindig jelen van a novellákban. Még a komorabb Diktátum vagy a Sötét utcákban is. A boldog békeidők vége, a Monarchia képei jelennek meg a nyitó Boldogság novellában, ahonnan Boszniába érkezünk. A Szimulánsok az egyik legerősebb szöveg a kötetben. Egyszerű, hétköznapi emberek élete mélységében mutatkozik meg az olvasónak. Akik csupán keresik a maguk kis boldogságát, túl akarják élni az adott rendszert. Nyárliget élete színes, mozgalmas. Jó volt, már-már vicces kitekinteni az orosz hadiözvegyekre, akik a magyar hadifogoly katonákra "vadásztak". A "krónikus férfihiány" meglepő helyzeteket eredményez. Szántani, vetni kell, az élet nem állhat meg. Parasztok, zsidók vagy tirpákok és hithű kommunisták társulnak a szereplőkhöz. A Kádár-korszak egyszerű, de valahol békés életét is a félelem lengi be. Az egyszerű, kétkezi munkások élete sosem volt könnyű, még ha van is elég kávé.

"A prolik, vagyis illendőbb nevükön a „dolgozók”, nem működnek kávé nélkül. Reggel vele kezdik, ebédszünetben jön a következő, és munka után is megisznak egyet. Ha meg három műszakba járnak, folyton öntik magukba. Kell valami kábítószer. Az életre. Az élet ellen."


Innen A konzervgyár visszavág című írást emelném ki. Kifejezetten tetszett a Vadak, az Új asszony a háznál és Szonyecska története. Ezek a figurák, események különösen ismerősek lehetnek sok olvasónak. Sok információval meghintett valóság ez. Csabai érezhetően ismeri az egyszerű vidéki emberek életét, gondolkodásmódját. Amolyan történelem alulnézetben módon mutatja be a kendőzetlen valóságot.

A záró novella csattanója, előre tekintő humora visz mindent, afféle jóslás, pillantás a jövőbe. Minőségi irodalmat olvashat, aki Csabai László kötetét kézbe veszi. Ajánlom mindenkinek, nagyobb figyelmet érdemelne a könyv és a szerző. Nekem ez volt január legjobb könyve.






ITT megvásárolható kedvezménnyel, E-könyvben is kapható!





          
Csabai László 1969-ben született Nyíregyházán, ma is ott él. Nyelvtanár-könyvtáros egy helyi szakközépiskolában.

Írásait számos folyóirat közölte, A legyőzött című elbeszélésének adaptációját a Magyar Rádió mutatta be. Művei a Magvetőnél jelennek meg. A hiéna reggelije (elbeszélések, 2006), Szindbád, a detektív (2010), Szindbád Szibériában (2013), Száraz évszak (2014), A vidék lelke (2019) Inspektor Szindbád (2021).

A Békés Pál-díjat 2014-ben, míg az Artisjus-díjat 2018-ban nyerte el. 2020 januárjában különleges szerkezetű novelláskötetéért, A vidék lelkéért a Mészöly Miklós díjat kapta meg.





Magvető, 2022
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631442526

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése