2023. január 8., vasárnap

Jég

John Kåre Raake: Jég




                                                                      










A Jég egyedi hangulatú, különleges helyszínen játszódó történet. A szerző John Kåre Raake Norvégia legsikeresebb forgatókönyvírója, ez a debütáló regénye. Már az indító jelenettel megfogott, ami beindítja a cselekményt. Rögtön az események sűrűjében vagyunk. Látványos tájleírásai, rövid, olvasmányos, filmszerűen pörgő fejezetekben kel életre. Az összetett események láncolata adja a krimi, kémregény mögöttes titkait, miközben a szereplők életét is felrajzolja.

A jelenlegi nemzetközi jog előírja, hogy egyetlen ország sem birtokolja az Északi-sarkot vagy az azt körülvevő Jeges-tengert, és a különböző nemzetek versenyfutása az erőforrásokhoz való hozzáférésért képezi a „Jég” alapját. Azonban ettől több van ebben a kötetben, érezhetően alapos munkát fektetett bele a szerző. A szokásos alapanyagokból egy egyedi ízvilágú, fordulatos és hatásos, kellően izgalmas regényt kaptam. A történéseket a mindent átható rejtély, borzongató félelem szövi át.


    
Raake hősnője, Anna Aune igazi hús-vér szereplő, aki PTSD-s volt katona, jelenleg is a saját démonaival küzd. Ő kíséri el egy tudományos expedícióra a 73 éves Daniel Zakariassen professzort. Az éghajlatváltozás hatásait követik az Északi-sarkon. Ahol régen még dinoszauruszok éltek, mára azonban területe, ha lassan is, de egyre csökken. Tudományos információk is akadnak a szövegbe bedolgozva, ami tartogat érdekességeket. Félelmetes és hatásos leírásokban ismerjük meg a helyszínt és a néhány szereplőt.

A hosszú sötétségben, egy sarkköri éjszakán jelzőrakéta fényére ébrednek hőseink. A közelben lévő kínai kutatóállomásról, a Jégsárkányról érkezik a riasztás. Anna és Daniel nem tudják mi történhetett, de segítséget csak ők tudnak adni a kínaiaknak. Elindulnak a táboruk felé, ezzel beindítva a lavinaszerű események sorozatát. A bázis laboratóriumában döbbenetes kép fogadja őket, amivel az események ezerrel felpörögnek. Amire bukkannak, minden várakozásukat felülmúlja. Az összes kutató meghalt, egy tömeggyilkosság helyszínére találnak. Vajon mit kutattak a kínaiak az Északi-sarkon, és van-e köze ehhez az orosz kutatóállomásnak?

 Megkezdődik az Északi-sarkért folyó csata, és versenyfutás az idővel és egy könyörtelen gyilkossal. Igazi macska-egér harc tanúi lehetünk. Természetesen Anna és Daniel az igazság nyomába erednek. Felbukkannak az oroszok, ebből a játszmából ők sem maradhatnak ki. Kiderül ki a titkos, beépített kém, az egyetlen túlélő áldozat pedig meglepő politikai hátteret ad, majd később megérkezik a CIA is. Ezzel a politikai háttér is felerősödik, komoly kérdések merülnek fel. Az egész történetben egy több mint ötvenéves tragédia lapul a Jeges-tenger mélyén. 


      
A kezdéstől magával ragadó történetben Raake igazán ügyesen gondoskodik elegendő fordulatról, amivel félrevezeti az olvasót, egy idő után szinte lehetetlen lesz letenni a regényt. Megdöbbentő és izgalmas, jól megírt sztori. 

Az Északi-sark végtelen hatalmassága, a sarki éjszakák klausztrofóbiás hangulata, a jég birodalma látványos képekkel elevenedik meg előttünk. Anna és Daniel a külvilágtól elzárva, végig az életükért küzdenek, itt és most nem csak a jég és a zord időjárás fenyegeti őket. A regény erőssége ez a hangulat, gazdag leírásokat olvashatunk erről. A végtelen, jeges Északi-sark is meghatározó főszereplő. A helyszín is kellően halálos, a jég és a szél, az embertelen hideg mellett felbukkan néhány ragadozó, egy éhes jegesmedve és a gyilkos. Menekülni egy gyilkos elől soha nem egyszerű, de mind ezt az Északi-sarkon... Kérdéses végig, ki éli túl? Néha már nem is tudni igazán, ki az ellenség. 
Ami picit sok volt és hosszú leírásokban bontakozott ki, az Anna szindrómája, démonaival való harca, a volt szerelme sorsa. Anna központi szereplő, de ez a sok és mély múltbéli álomkép zavaróan hat egy idő után. Ezek bizony, bár volt jelentőségük, de számomra kissé megakasztották a jeges borzongást. Ennek ellenére végig fenntartotta az érdeklődésemet és lekötött, kifejezetten tetszett, jól szórakoztam. Olvasnék még a szerzőtől. A meglepő, sötét titkok, a különleges helyszín és az atmoszféra eredetivé tette a hátborzongató történetet. Ajánlom mindenkinek.



ITT rendelhető a kiadótól! 





Scolar, Budapest, 2022
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635095803 · Fordította: Patat Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése