2023. január 1., vasárnap

A szőke ciklon

Rejtő Jenő (P. Howard) A szőke ciklon




                                             


„Az élet olyan, mint a nyári ruha mellénye: rövid és céltalan.”




A szőke ciklon 1939-ben jelent meg Rejtő Jenő tollából, P. Howard álnéven. Többek szerint A szőke ciklon talán az egyik legjobb története az írónak. Mindenesetre a legjobb ötben tuti benne kell legyen. Azt gondolom, nem mindegy mikor találkozik az ember ezekkel a kalandokkal. Kamaszkorom egyik legszebb nyara volt, amikor úgy 14 évesen felfedeztem magamnak Rejtő munkásságát, amit azóta is kedvelek. A ponyva királyának is nevezett írónk életművét ma már nagyra értékelik.

"Az élethez kell egy kis őrültség!" - és Evelyn Weston ( ő a szőke ciklon) személyesen hozza el nekünk ezt az őrületet, miközben egy fegyenc szoros üldözésében az Álmodó Buddha nevű szobrocskát hajszolja. A szobrocska ugyanis egy gyémántot rejt, így igazi kalandos, tévedések vígjátéka kerekedik ki, rengeteg helyzetkomikummal. Bejárjuk Európát és Rejtő esetében a Szahara sem maradhat ki. Tökéletesen szórakoztató, könnyed és vidám olvasmány. A bölcselkedő észrevételeit a humor színesíti. Ezeket a karakterei jellemzésében, néhány mondattal tökéletesen megjeleníti a szerző. "Az író töredelmesen, de röviden beismeri, hogy regényének előzményei vannak." Nem is akármilyenek!


         
Ezzel már a kezdet sem akármiféle helyzetet teremt kiindulásnak. 
Fanyar, egyedi humorához egzotikus helyszíneket bejáró, tipikusan jellegzetes hősök alkotják a szereplőgárdát. Jim Hogan, az öreg fegyenc végrendelkezik a fegyházban...Miféle vagyona lehet egy fegyencnek? Van neki, ráadásul meglepő módon, ha kalandos úton is, de becsületes úton jutott a gyémántjához. Ugyanis a végrendeletében egymillió font értékű gyémántot hagy Evelyn Westonra, aki annak a londoni családnak a tagja, akik rendszeresen látogatták hosszú börtönévei alatt. Hogan évekkel ezelőtt egy dió nagyságú gyémántot kapott, mert 1922-ben megmentette Radzowill herceg életét. Pechére éppen egy súlyos bűntény miatt üldözték, így el kellett rejtenie a régi cári korona legszebb ékkövét. Ez adja most az alapot a fergeteges kalandokhoz.

Evelyn a gyémántot rejtő – tizenöt évvel korábban készült – Buddha-szobrocska felkutatásába kezd. Azonban a végrendelet mások érdeklődését is felkelti... Izgalmas rejtői karakterek népesítik be a történéseket. Az események ezerrel pörögve egyenes úton a káosz felé tartanak. A gyémánt utáni hajszában Evelynnek ifjú szerelme, Eddy Rancing a társa, míg ellenfele a volt fegyenc, Charles Gordon. A romantika csupán egy cseppnyi hangsúlyt kap, emelve az angol humor jellemzőit. Másik főhősünk egy igazi angol gentleman, Lord Bannister, aki a Nobel-díj várományosa. Tőle kapja Evelyn a megtisztelő "Ciklon" jelzőt. Ha egy nő a fejébe vesz valamit, ne állj az útjába...

A kutatás előbb Párizsba viszi a szereplőket, majd Svájcba is ellátogatunk a reménytelenül szerelmes Eddy-t kísérve, hogy a végén a Szaharába, Marokkóba jussunk. A Rejtőtől már-már megszokott légiós vonal felbukkan itt is, bár akad bonyodalom nem kevés. Addig azonban számtalan félreértés, kaland és váratlan helyzetet kell leküzdeniük szereplőinknek. Üldözés, menekülés és nyomozás a szobor után az alapja mindennek, amihez egy kétbalkezes detektív is betársul. Az Álmodó Buddha-szobor sorra kicsúszik a kezükből, hol a balszerencse, hol a véletlen miatt. Kétség nem férhet hozzá, kiváló szórakoztató történet részesei lehetünk, amíg minden a helyére kerül. Kedveltem a fejezetek elején található összegzéseket, ami ad egy erőteljesen békebeli hangulatot az egésznek. Kaland, bonyodalom, szóviccek, romantika, azaz Rejtő a megunhatatlan, örök kedvenc, aki garantáltan mindig felvidít. A regény számtalan kiadásban, hangoskönyvben is megjelent az évek alatt. Én is az egykori Albatrosz-sorozatban megjelent példányt olvastam.Üdítő, tökéletes kikapcsolódás bármikor, bármelyik Rejtő regény. 


       
Rejtő Jenő (született Reich Jenő, Budapest, 1905. március 29. - Szovjetunió, 1943. január 1.) (írói álnevei: P. Howard, Gibson Lavery) magyar író, akinek már az élete is legalább olyan izgalmas és színes volt, mint regényhőseié. A drámai vég oda nem illő módon, rendkívül fiatalon, idő előtt és méltatlanul zárta le életét. 37 éves korában munkaszolgálatosként halt meg (fagyott halálra) Oroszországban. Háttér: 1942-ben a nagykátai kórházból betegen viszik el a nyilasok, így kerül Jevdokovóba.



Magvető, Budapest, 1979
232 oldal · ISBN: 9632711122

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése