2023. január 30., hétfő

Ove Amerikába ment és Ottó lett



Az ember, akit Ottónak hívnak
 film és könyvajánló  




                                                    






Fredrick Backman 2012-ben megjelent sikerregénye bátran kijelenthetjük, hatalmas sikert aratott. A könyv két pillanat alatt beszippantott engem is anno, már a nyitó jelenet megvett kilóra, örülök, hogy az elsők között olvashattam. Hamarosan a svéd filmes adaptáció is elkészült 2015-ben, amit nálunk a következő év nyarán láthattunk a mozikban. Az azért elég meglepő és ritka, hogy egy svéd film az amerikaiakat is leverje lábról. Ove kis híján 30 millió dollárt gyűjtött be az amerikai mozikban, (a 2016-os év legnagyobb bevételt hozó külföldi filmje volt az Egyesült Államokban), 2 Oscar-díjra is jelölték a filmet. A könyv a New York Times bestseller listájára is felkerült, sőt, évek óta ott is tanyázik. Erre a sikerre felfigyelt Tom Hanks és a felesége, Rita Wilson, akik meglátták ebben is a lehetőséget, azonnal lecsaptak a megfilmesítési jogra. Nekik köszönhetjük egyébként a Mamma Mia! Abba-filmet is.

Hanks húzónév, de bevallom, kissé félve ültem be az amerikai változatra. Nos, a fickó zseniális volt. A két film között kevés lényegi különbséget láttam, az új főleg a dramaturgiában jobb is talán. Mit is lehetne még írni a filmről? Azt, hogy szomorúan szép. Ez nem az idióta képregények még pocsékabb megfilmesítése. Ahogyan a könyv is, keresi a választ, hogy mi értelme még az életnek egy bizonyos ponton túl. Igen, ez az a film, ami nagyon meg tudja érinteni az embert, és még órákkal később is elgondolkodik a látottakon. Gyönyörű emberi történet, egyszerű hétköznapi, mégis belopja magát a néző lelkébe. Nem kell ide villogó fénytrükk, sztárparádé, hatásos ez így önmagában. Egytől egyig hálás témákat vonultat fel, miközben sikerült megőrizzék az eredeti ízeket. Ugyanaz volt, de mégsem.

Arról most ne nyissunk vitát, miért kellett az amerikai változat...Szerintem, ha filmet értékelünk akkor azt kell értékelni amit éppen látunk. Milyen érzéseket, gondolatokat kelt bennünk? Ez a film egyszerre vicces és megható, végletekkel teli, elég komoly témákkal. Ennek a filmnek van lelke, különösen, ha nyitott vagy mások problémájára. Mert Ove- Ottó zord külseje mögött bizony érző szív dobog. Tom Hanks lubickolt a szerepben, morgósan is szerethető figura. Szóval olyan volt, amit szívesen újra megnéznénk. Persze sok millió futball és egyéb szakértők országában nincs egyszerű helyzete az ilyen remake-filmnek. Tény, hogy a minőségi alapanyag mellett, a BEVÉTEL is meghatározó. Bízva abban is, hogy a könyvre is újabb tömegek lesznek kíváncsiak. Érdemes elolvasni, megnézni, bizton merem állítani. Két jelenetet vártam nagyon: a bohócosat a kórházban és a Volvo-Saab konfliktust. Nos, ez utóbbi kissé elnagyolt volt, és persze Ford-Chevrolet lett belőle. Imádtam, ahogy Ottó lassan barátságot köt a macskával, vagy ahogyan az új szomszédokat bemutatja a feleségének... Összességében a film jól követi az eredetit, nem lett cukormázas a történet, sem túl amerikai. A lezárás is egyszerű és hatásos volt. Ez is azt üzeni, figyeljünk oda egymásra. Ove-Ottó élete tragédiája többrétegű és sajnos mindennaposnak mondható. A szeretett társ elvesztése, a munkahely megszűnése az elmagányosodás napjaink fontos problémái. 

      
Érdemes, sőt nem lehet nem kiemelni a beköltöző új szomszéd női tagját. A Marisolt alakító Mariana Treviño pazar, sziporkázik, lehengerlő humorával kiemelkedő szín a filmben. 
A stáblistáról derült ki számomra, hogy a színész-producer páros fia, az ifjú Truman Hanks alakítja (egészen jól) a filmben az ifjú Ottót. Így lett családi vállalkozás a filmből. Rendező Marc Forster (Én, Pán Péter; Papírsárkányok, A Quantum csendje James Bond mozi, vagy a Szörnyek keringője)






     
Rendeld meg kiadói kedvezménnyel! IDE kattints! Fredrik Backman bestsellere minden idők egyik legkelendőbb könyve, több, mint 19 000 000 eladott példánnyal büszkélkedhet és 46 nyelven jelent meg világszerte.  





Animus, Budapest, 2022
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633247594 · Fordította: Bándi Eszter

1 megjegyzés: