2023. január 27., péntek

Égj!

Patrick Ness: Égj!





                                                  






„Mindig óvatos vagyok az emberekkel” – válaszolta a sárkány. – Veszélyes állatok vagytok.


Patrick Ness újdonsága új színt hozott az olvasmányaimba. Bár már olvastam tőle, talán itt volt igazán meglepő a történetvezetés, ami adta a sajátos stílusát. Felnőtt fejjel is megfogott a történet, a szerethető karakterek. Jó az alap koncepció, a kivitelezés, a fantasy szál izgalmas és elgondolkodtatóan érdekes. Az Égj egy egyedülálló könyv, a sárkányokról, ami lendületes tempójú gondolatutazást ad az olvasónak.

               
A letisztult, sokatmondó borító irányt mutat a fantasy kedvelőnek, akik számára egy sárkány a történetben szinte kötelező elem, és kíváncsivá is tesz! Nos, ebben nem kellett csalódni, megkaptuk a sárkányt, először egy kéket, aki pont olyan titokzatos, erős, és kellően pimasz, hogy szerethető legyen. Az élfestett piros lapok is kellően figyelemfelkeltőek. Ness mesterien egyesíti a történelmet, a fantáziát, olyan egyedi keveréket alkot, amely kiszámíthatatlan és meglepő történetet eredményez.

Tetszett a megjelenített korszak. Az 1950-es években járunk, a hidegháború tetőpontján, és ebben a korszakban a világnak egy sajátos jellemzője van: léteznek sárkányok. Ezeknek a mitikus lényeknek a létezése nem meglepő ebben az univerzumban. Az emberek között élnek, tudnak beszélni, és fizetség ellenében akár dolgoznak, de a legtöbb ember elutasítja ezt. Ness zökkenőmentesen ötvözi a valóságot a fantasztikusabb elemekkel, miközben fontos társadalmi kommentárjával továbbra is a való világ ambivalenciájára összpontosít. Annak ellenére, hogy a cselekmény kifejezetten túlvilági, nem túlzottan elrugaszkodott mese ez. A Kék sárkány, akinek orosz neve van, Kazimír. Vele indul a cselekmény, egy gazda felfogadja segítségnek a farmjára. A gazda lánya Sarah, félelemmel teli érdeklődést mutat iránta, a sárkány pedig többször megmenti az életét, és egyre jobban belebonyolódik a helyi ügyekbe, amelyek elég érdekesen alakulnak. A távolból különös idegenek indulnak útnak hőseink kis farmja felé. Mindenki más indítékkal, és ideológiával halad célja felé, izgalmas és tragikus találkozások tarkítják az útjukat. Van itt álruhás Istennő, merénylő, nindzsa képességű fiú, velejéig gonosz seriff, egymásra találó fiatal fiúk. Széles a merítés, izgalmas karakterek népesítik be a regényt. Végül a szálak és a szereplők összeérnek, mondhatni a tér-idő szövete is megszakad, szó szerint! Az első rész rendkívül lenyűgöző, folyamatosan meglepett és minden pillanata tetszett.


A második részben örültem, hogy megértettem a szereplőket, a motivációkat, kissé meg is hatódtam hőseinken, a gonosz is elnyerte méltó „jutalmát”. Itt tisztult le igazán a történet, értettem meg a mozgatórugókat, és kifejezetten izgalmasak lettek az események! Már csak annyit árulnék el, hogy lett egy újabb sárkányunk, ezúttal piros, ahogy a címlap is sugallja, és ez elkerülhetetlen összecsapásokat eredményez! Az is bebizonyosodott, hogy a Próféciák legfőképpen azt jelentik, amit belemagyarázunk.. Talán az embertől jobban kell tartani, mint  a sárkányoktól. 
Aki otthonosan mozog a fantasy világban, az talán sejtheti előre, hogy mire számíthat. Érdekes, hogy a legtöbb hasonló „mesében” a vörös sárkány gonosz, és hatalomra éhes, a kékek, zöldek pedig békések, emberszeretőek. Itt sincs másként, ugyanakkor csavarokban és meglepetésekben sincs hiány. Bevallom műholdakra és párhuzamos univerzumokra nem számítottam, de végül éppen ezek tették logikussá és érthetővé a történetet. Eleinte kicsit nehezen raktam össze, hogy ki-miért küzd, de aztán a helyére kerültek a részletek.

"A világ sorsa pengeélen táncolt."


           
A sárkányokat mindenképp a történet javára írom, szerethető ez a világ miattuk, még ha kicsit zavaros is a háttér, és a történelmi indíttatás. Sok jó ötlet volt benne, bár furcsa volt a hidegháború idejébe képzelni a sárkányokat, ezeket a lényeket, amelyeket általában középkori környezetben jelenítenek meg a mesélők. Meglepő, lendületes és szórakoztató a cselekmény. Illés Róbert remek fordítói munkát végzett. 



Szívesen olvastam volna bővebben Kazimír gondolairól, érzéseiről, tetszett a viselkedése és a hozzáállása. Megrendítő mozzanatokkal is találkozhattam, amikor egymást örökre elveszettnek hitt családtagok ismét egymásra találhattak, különös körülmények közepette, eredeti ötlet volt a regényben. Ki ne álmodozna erről néha, gondolaébresztőnek is hatott, fájó belegondolni, hogy „mi lett volna ha”, egy másik világban, életben csak egy kicsit térnek el az események, mennyire máshogy alakul minden.

Több érdekes témáról szól, amin lehet gondolkodni, ezért is érdemes elolvasni ezt a regényt. Ajánlanám minden fantasyt és sárkányt szerető fiatal olvasónak, aki szerette Eragon világát, ezt is fogja. Én jól szórakoztam. 



    
Patrick Ness könyvei:  (Szólít a szörny, Kés a zajban, Válasz és kérdés, Háború a békéért, Soha nincs vége, Mi, hétköznapi halandók)



Vivandra, 2022
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155347443 · Fordította: Illés Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése