2023. január 26., csütörtök

Howard ​Katalin

 Alison Weir: Howard ​Katalin

A botrányos királyné (Hat Tudor királyné)






                                





"Az egyetlen dolog, amelyben Katalin biztos volt, hogy királyné akar lenni."




VIII. Henrik a szerelemben úgy tűnik nem volt túl szerencsés. A Hat Tudor királyné sorozat ezen része a Howard Katalinnal kötött ötödik, igen rövidre sikerült házasságát tárja fel. Alison Weir már többször bizonyította, hogy ügyesen ír történelmi drámákat a valós eseményeket felhasználva, fiktív érzékkel, amely bevonja az olvasót a történetbe. A regény az idősödő király és egy fiatal lány szívszorító története. 


         
Howard Katalin története édesanyja halálával indul, amikor a lányka alig hétéves volt, majd a saját drámai halála zárja a cselekményt.
A rövidre sikerült házasság jól indult, mégis drámai véget ért. Katalin alig tizenkilenc évesen lett a király kedvese, majd Anglia királynéja. Amikor a hóhér bárdja lecsapott, nem volt még húsz éves.

Katalint anyja halála után, elküldték apjuk mostohaanyjának háztartásába, így Norfolk özvegy hercegnéje gyámsága alatt nevelkedett. A hercegné többnyire előkelő származású, de szegény, elárvult rokonainak gyermekeit nevelgette. A gyermekkor most is meghatározó. A történet idején nem volt még MeeToo-mozgalom, de a leírtak szerint a zenetanár túl közeli kapcsolatba került az akkor még alig tizenkét éves lánykával. Katalint csak a zene és tánc érdekelte, hangszeren játszott, nem volt túl okos, az írás és olvasás nehezen ment neki. Két jóképű férfi is szerelmet vall neki, és a lány odaadja nekik nem csak a szívét. Így lesz majd a múltja a veszte, hiszen a múlt és annak árnyai egyszer csak kopogtatnak Katalin ajtaján. A regény nagy részét ezek a hálótermi éjszakák, érzelmes vallomások adják. A világ és a férfiak felfedezése jól ment Katalinnak. Amikor évekkel később lehetőséget kap egy véletlen folytán a királyi udvarba kerülni, hiszen ő Norfolk hercegének volt az unokahúga. A herceg családi összeesküvéssel próbálta a megtépázott hatalmukat visszaszerezni. Ehhez volt eszköz a bájos és gyönyörű, de egyáltalán nem ártatlan Katalin. Túl fiatal és tapasztalatlan volt az udvari etikettben, egyetlen igazi bűne a naivitása és az a vágy, hogy szeressék. Nem mérte fel tetteinek súlyát, következményeit. 

Ez egy mélyen megindító történet, Alison Weir ismét hatalmas mennyiségű gondos kutatást dolgozott fel a regényében. Klevei Anna és Henrik kapcsolata is felsejlik, ahogyan Boleyn Anna 
is fontos szereplő, aki Katalin unokatestvére volt. Igazán lehetett volna neki intő példa Anna sorsa, de az érzelmek, érzékek tévútra vitték a fiatal lányt. A botrányos királyné alcím kissé megtévesztő, hiszen a politikai körülmények voltak botrányosak. A Howardok megrögzött katolikus család volt, akik a reformáció idején és Boleyn Anna bukásakor elvesztették kegyüket. A Howardok igyekeztek befolyásukat visszakapni, amihez a 19 éves Katalin csupán csak eszköz volt a családja kezében.

A Tudor-udvar élete, hangulata hitelesen elevenedik meg, kelti életre előttünk Alison Weir. A politikai machinációk árnyékában kibontakozó szerelem Henrik és Katalin között izgalmas. Az 1540 tavaszán kezdődő románcból júliusra már esküvő lett. A negyedik feleség, Klevei Anna gyors félreállítása után házasságra is lépnek úgy, hogy a 49 éves Henrik semmit nem tud a lány múltjáról.

Henrik ötödik királynéja azonban nagyon felkészületlen volt királynőként, úgy tűnt, csak a szép ruhák, az ékszerek és a tánc érdeklik, nem veszi komolyan a királynői szerepét. Bár elbűvölte az öregedő és betegeskedő férfit, és ő is megszerette Henriket azonban a szerelem és a szeretet két különböző dolog. Két korai vetélés és Henrik romló egészsége is árnyékot vet kapcsolatukra. Katalin királynő beleszeret Thomas Culpepperbe. Ezt természetesen megpróbálja titokban tartani, ahogyan a múltját is. Fiatal és naiv volt a VIII. Henrikkel kötött házassága előtt és után egyaránt. A lezárás feszült, és gyors. Katalin alig fogja fel, minden elveszett egy pillanat alatt. A férfiúi hiúságában és érzelmeiben megbántott (megalázott) Henrik kegyetlen döntést hoz.  

                
"Katalin sikítani szeretett volna, de emlékeztette magát, hogy egy Howard lány akkor sem vesztheti el az önuralmát, amikor már semmi remény."
 
Szomorú történet egy csinos, fiatal lányról, akit családja intrikáiba kevertek. Rövidke életét elkerülhetetlen bukása zárja. Katalin nem egy szimpatikus karakter. Hiába a szépsége, ha önző és buta, naivsága mellett. Sok ostoba döntést hoz, és nincs józan gondolkodása. A regényből kiderül, hogy maga okozta saját bukását. Nem tudott élni a lehetőséggel, amit kapott a sorstól.







               

Alison Weir történész, író, 1951-ben született.
Elsősorban az angol királynők és családok történetéről ír, életrajzok formájában, amelyek feltárják történelmi hátterüket. Számos történelmi szépirodalmi művet is írt. A szerzői utószót is tessék elolvasni, érdemes!






Művelt Nép, Budapest, 2022
572 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635801022 Fordította: Sillár Emőke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése