2023. január 20., péntek

Halálos dózis

 

Vince Flynn - Kyle Mills: Halálos dózis





                                                     






Vince Flynn, az eredeti alkotó korai halála után vette át a sorozatot Kyle Mills. Ez már az ötödik regény a Mitch Rapp sorozatban, amit ő írt, bár még mindig Flynn neve virít nagybetűkkel a borítón. A történet ügyesen követi a sorozat hagyományait: cselekménydús, izgalmas, kategóriájában szórakoztató kémkaland, szóval nem csalódtam. A kifejező és találó cím félelmetesen ütős magyarázatot nyer.

Igazi pörgős, látványos elemekben gazdag akcióthriller, meghintve egy kis aktuálpolitikával. Mitch Rapp, Vince Flynn regényeinek visszatérő titkos ügynöke szerencsére most is megmenti Amerikát és a világot. Mindeközben nem lesz belőle sem Superman, sem Batman, nagyon emberi a figura. Mitch Rapp az a hős, akire Amerikának szüksége van.
A történet alapja reálisan ijesztő fenyegetés az emberiségre, a biológiai fegyverek, halálos vírusok ellen esélytelenek vagyunk. A piszkos politikai játszmák pedig megdöbbentőek, úgy tűnik évezredek óta semmi nem változik. A hatalmi harc, korrupció uralja a történetet, és a valóságot. Az amerikai elnökválasztás vészesen közeleg, ami tökéletes hatalomátvétel is lehet.

Mitch Rapp az előző regényben lefejezte az ISIS vezetését, egy barlang felrobbantásával. Mindenki úgy gondolja, megoldódott a veszély, hiszen Szaíd Halabi a főnök is a barlangban tartózkodott. Azonban hónapokkal később bizonyítékok merülnek fel arról, hogy Halabi túlélte, és valószínűleg a kaotikus, háború sújtotta Jemenben tevékenykedik. Itt játszódik a történet egyik része. Rapp a jemeni sivatag barlangjába követi, de csak orvosi felszerelést talál, amelyet nyilvánvalóan a sérüléseinek kezelésére használtak: Halabi ismét megszökik az orra elől... folytatódhat a macska-egér játék, a világ továbbra is komoly veszélynek van kitéve. Halabi kifejezetten okos, jól szervezett, felkészült terroristával, tudatosan megtalálja a gyenge pontját Amerikának. Drogfutárok, embercsempészek, gátlástalan bűnözők, önző politikusok és a halálos dózis, azaz a vírus egyre fenyegetőbb közelségbe ér.

A háború a Nyugat ellen régóta tart. Valójában nagyon is valós ez az elképzelt támadás lehetősége, mindamellett döbbenetesen egyszerűnek tűnik a kivitelezése. A Nyugati világ kontra iszlám terroristák párharca napjainkban is zajlik, gyomorszorítóan izgalmas a történet. A CIA is bekapcsolódik az eseményekbe, hiszen a tét nem kevés. A sztori ezerrel pörög, kanyarog, én nagyon élveztem. Pont azt kaptam a könyvtől, amit vártam. A politikai-thriller műfajában az élmezőnybe sorolható, nekem kissé Jack Reachert juttatta eszembe Mitch alakja, személyisége. A terrorfenyegetés megállítása érdekében Mitch beszivárog a mexikói kartellbe, és elhiteti velük, hogy szélhámos lett. Rappon múlik, hogy megállítsa ezt a biológiai fenyegetést, különben az emberiség elpusztul.

              
Ez a thriller Vince Flynn korai regényeinek régi, durva és könyörtelen Mitch Rappjét hozza vissza egy klasszikus történetben.  Rapp, aki eleget látott a washingtoni mocsárból és a benne lakó lényekből, tökéletes összeesküvést szervez segítőivel. Rapp feladata megállítani a terroristákat és megmenteni Amerikát. Ezért minden eszközt bevet. Kapunk egy elgondolkodtató amerikai valóságot. 

Feltűnik Claudia és Anna alakja is, valamint a mexikói drogkartell is jelentős szerephez jut. Az antrax és az öngyilkos merénylők ellen úgy tűnik, nincs védelem. Szerencsére Mitch józan gondolkodásával viszi vásárra a bőrét, ami meghozza a kívánt eredményt. Fordulatos, filmszerű és roppant mozgalmas a jól felépített cselekmény. A karakterek valósak és hihető az egész történet. Ettől kap félelmetes hátteret az események sora. Akciókrimi, komoly mögöttes tartalommal. Tökéletes kikapcsolódást ad, gyorsan olvasható, ahol szerencsére, de győz az igazság. 


         



Kyle Mills ügyesen viszi tovább Vince Flynn hagyományait, szellemiségét, jól bánik a rábízott főhőssel. A regény önálló történetként is olvasható a visszautalások miatt, de egyben a sorozat kerekebb a háttér miatt. Várom Mitch újabb kalandját.


ITT megvásárolható kedvezménnyel! E-könyvben is kapható.


             


VINCE FLYNN: (1966. április 6. - 2013. június 13.)

Neki köszönhetjük a kortárs szórakoztató irodalom egyik legnépszerűbb alakját: a CIA terrorelhárítási egységénél dolgozó Mitch Rappet. A szerző közgazdaságtant tanult, majd több munkahely után a regényírás mellett kötelezte el magát. Hosszú betegséget követően, 2013-ban hunyt el.






General Press, Budapest, 2022
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526353 · Fordította: Kaul Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése