2022. december 30., péntek

Élni tovább


Narine Abgarjan: Élni tovább




                                                         





Az örmény származású orosz írónő hazai debütáló kötete 2019-ben jelent meg, és azonnal belopta magát a szívembe. Akik már olvasták az Égből hullott három alma kötetet és tetszett nekik az író stílusa, azok most sem fognak csalódni. Ez is garantáltan mély nyomot hagy az olvasóban. Ott hat a lélek legmélyén, egyenesen a szívig hatol, legeldugottabb réseibe is elszivárog. A családi kapcsolatokról mesél a háború viharában, a kisemberek kiszolgáltatottságáról. Elkerülhetetlenül megérint a múltidéző történelem szele, emlékezetes olvasmány vár az érdeklődőkre.

Az Élni tovább novelláinak középpontjában az Örményország és Azerbajdzsán között kitört háború áll, de az írónőt nem maga a háború, vagy a háború borzalmai érdeklik. Azok elfeledhetetlen hatásai, traumái. Nem mellékes a döbbenetes történelmi tény: a 20. századi népirtás áldozatai között több mint 1,5 millió örményt öltek meg. Mégis, hihetetlenül megrendítő és emberi történetek váltják egymást a lapokon. Olyan hétköznapi és rideg, érzéketlen világba utazhatunk vissza az időben, ami bénító félelmével mégis itt jár a közelünkben...



Az azerbajdzsáni határ menti örmény faluban, Berdben élők közül szinte mindenki elveszítette valamelyik családtagját, kikerülhetetlenül megtiporta őket a háború. Az itt élő emberek minden fájdalma, bánata és traumája ellenére is őszinték, nyíltszívűek és szerethetőek tudtak maradni. Bátrak, hiszen az élet nem áll meg, valóban élni kell tovább. Inkább a "hogyan" a kérdéses... Életigenlő történetek ezek, a letaglózó drámai sorsok, hiszen a szörnyű múlt, a veszteségek ellenére is művelni kell a földet, ellátni a gyerekeket, gondozni az elhunytak emlékét. A jövő miatt is van ok bőven aggódásra, az nem túl biztató, a remény az, ami éltet mindenkit. Abgarjan olyan hétköznapi és egyszerű eszközökkel, a maga egyszerűségében tud meggyőződéssel írni a háborúról, arról, hogy az élet folytatódik, és talán szebb lesz. Mindezek a történetek együtt alkotják a háború alatti emberi lét mozaikjait. A nagy kérdés persze örök: Mennyi fájdalmat, szenvedést képes elviselni az ember? Hogyan lehet a testi-lelki kínokat hozó tragédia árnyékában élni tovább? Abgarjan izgalmasan ír, miközben az élet és a halál közötti reményről és a továbblépésről mesél.

A leírt sorsok tragikusak és sajnálatosan valóságosak, biztosan nem hagyják az olvasót közömbösen. Legtöbbje felér egy váratlan gyomrossal. Jó, hogy "csak" csupán olvashatunk erről, valódi tapasztalatok nélkül. A szereplők meg tudják őrizni emberségüket és a jóságba vetett hitüket. Ez erősen  elgondolkodtató üzenet. 
Abgarjan prózája csendes mederben csordogál, hatásos természeti leírásaival érzékletes embermesék kerekednek ki. A remek fordítás pazar, kivételes élményt ad. Az ilyen történetek fényt hoznak a szürke valóságba és talán jobbá teszik az emberek lelkét. Érdemes volt megtanulni olvasni. Ne hagyjátok ki az év egyik legemberibb történetét. A Typotex Kiadó kínálatában jelent meg a könyv.


ITT rendelhető kedvezménnyel a kiadótól! 










       
Narine Abgarjan (1971) örmény származású orosz író, az észak-örményországi Berdben nőtt fel, jelenleg Moszkvában él. Édesanyja a háború dúlta, vitatott státuszú Hegyi-Karabah tartományból származik, ami fontos szerepet játszik az általában önéletrajzi ihletettségű regényeiben. 2016-ban pedig az Égből hullott három alma című regényéért megkapta a Jasznaja Poljana-díjat.

Eredeti megjelenés éve: 2018
Typotex, 2022


200 oldal · ISBN: 9789634931881 · Fordította: Goretity József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése