2022. december 18., vasárnap

Ez van

 Debbie Harry: Ez van





                                                                    




"Ez van. Szerelemgyerek vagyok."





Debbie Harry azaz Blondie. Egy meghatározó jelenség, egy ikon a zenei életben, aki színes és mozgalmas életet élt. A sikerhez kacskaringós út vezetett, amiért tudatosan és keményen megdolgozott. Mindig is szerettem a Blondie-t. A zene friss, lázadó, rock-os, mégis fülbemászó volt, izgalmas látványelemekkel. Már az is meglepő, hogy az együttes egy nő köré épült. Debbie Harry karakteres jelenség, mögötte az öt fiú mégis fontos szereplő.


                
Debbie könyve a gyerekkorával indul. Elmeséli a születése hátterét, örökbefogadásának körülményeit. Nem csupán a szőkesége, bája, de az örökbefogadás ténye is a korszak bálványára emlékezteti az olvasót. Marily Monroe sorsa elég sok hasonlóságot ad, amit tudatosan alakított magának a későbbiekben Debbie. 

"Én úgy éreztem, hogy Marilyn is egy karaktert alakít, a tipikus buta szőkét, kislányos hanggal, nagylányos testtel, aki valójában igenis nagyon intelligens. Blondie-beli karakterem részben tisztelgés volt Marilyn előtt, részben pedig véleménynyilvánítás a jó öreg kettős mércéről."



A név adott volt, ő maga pedig újra felépítette, belakta ezt a Blondie-ságot. Beszél a szexuális vonzerejéről, ami fontos része színpadi személyiségének, a zeneipar férfiak uralta világának. Tetszett, ahogy Harry lassanként lebontja „Blondie-t” mint karakter képet, és ezt összehasonlítja későbbi filmes munkáival. Kemény nő, és rock-ikon, aki megőrizte személyiségét 60 millió eladott lemez után is. Örülök, hogy végre megírta a történetét. Mesél a sikerhez vezető útjáról, valamint a hetvenes évek New York-ját uraló zenei légkörről, amely tele volt kreativitással és művészi szabadsággal. Egyben sötét és veszélyes is volt, mégis vonzó lett a félelmetes város a fiatal művészeknek. Élénk portrét olvashatunk a '60-as évek végének New York-i, bohém életéről, amelyben a drogok „a társasági élet részei voltak, a kreatív folyamat része volt, elegáns és szórakoztató, és tényleg csak ott volt. Senki nem gondolt a következményekre.”


"Iggy Pop egyszer azt mondta, olyan vagyok, mint egy „bespeedezett Barbarella”."

                                                                                             
Tetszett a megállapítása, az emberek ma csak híresek akarnak lenni, de akkoriban arról volt szó, hogy valami maradandót alkossanak. A helyét kereső fiatal lány a zenekarosdi előtt dolgozott modellként, titkárnőként a BBC New York-i irodájában, pincérnőként és Playboy nyusziként is. A film világa is vonzó volt számára, ám jött Chris Stein...és megalakult a Blondie zenekar. Chris tizenhárom évig volt nem csak a színpadon, de az életben is társa. Egyébként a könyv bevezetőjét és a borítófotót is ő készítette. A mai napig barátok.

Érezhető, hogy Debbie élete a zene. Olvashatunk jó néhány slágerdal, a lemezek születéséről, életre kel előttünk a koncertek a lemezstúdiók világa. A film is életének része lett a későbbiekben, közel harminc filmben játszott. A Szex, drog, rock and roll életforma, plasztika, a szakítás okai, Chris betegsége, és az újrakezdés is megjelenik a vallomásban. A kötet kiemelkedően fontos eleme az énekesnőről készült számtalan rajongói rajzok, kollázsok, grafikák. Az egyszerű gyermekrajztól a művész alkotásokig sok-sok eredeti képpel találkozhatunk. Ezek a hetvenes évektől napjainkig érkeztek Debbie-hez.

      
                       
Rajongóként elég sokat tudtam róluk, de a feltárt dolgok nagy része új volt számomra, és igen érdekesnek találtam a hátteret. Elárult egy-két megdöbbentő részletet életéből, amitől megrendültem, ezek voltak a könyv legmegrázóbb pillanata. Persze a sorozatgyilkos Ted Bundy-val való állítólagos találkozása is elég meglepő... 

Az erősen személyes és bátor vallomástól eltekintve Debbie többnyire mégis tartózkodó maradt. Sok esemény színezte életét, ami említés szintjén megjelenik, mégis a Blondie énekesnője a végsőkig titokzatos marad, nem megy igazán mélyre. Ennek ellenére lebilincselő és néhol meglepő olvasmányt nyújt. A szokásos sztáréletrajz kategória elkerülhetetlen lenne a korabeli New York látványa, hangulata, és drogok nélkül. A kis zenei cluboktól a világhírig lehetne az alcím. Felbukkannak jelentős kollégák, többek között David Bowie, Iggy Pop, Duran Duran, Patti Smith, Andy Warholig. Olvasás közben érezhető, hogy Debbie élete a zene. Ha kell szexis, dögös, búgó hangú vagy karcosan rock-os, örök kísérletező, folyamatosan megújuló.  Ez van. 

                     
Azt az érzést visszaadni nem lehet, talán a mai fiatal nemzedék nem is érti, mit jelentett 1979 nyarán egy eredeti Blondie nagylemez tulajdonosának lenni. A szocializmus javában állt még, külföldi lemezhez lehetetlen volt hozzá jutni. Ez volt a világhírt meghozó bakelit, a Parallel Lines, ami a mai napig itt van velem. Azóta tart a "szerelem" Blondie-val. A könyv megjelenésének híre után napokig hallgattam és néztem nosztalgiázva a Blondie dalait, koncertjeit a YouTube-on. Jó kiegészítője lehet a kötetnek. 
Olvassátok, ismerjétek meg ezt a kivételes nőt, hallgassátok dalait. Neked melyik a kedvenc Blondie-slágered, kedves olvasó?







Eredeti cím: Face it

Eredeti megjelenés éve: 2019
Jaffa, Budapest, 2022
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634756552 · Fordította: Pritz Péter




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése