2022. december 13., kedd

Kígyófészek

Benkő László: Kígyófészek
(Nagy Lajos 2.)




                                                             




Forog tovább a magyar történelem kereke. Lajos király uralkodása, hatalmának megszilárdítása, és András herceg szomorú sorsa adja a regény fő vonalát. Ennek kibontakozása mint egy sötét, középkori krimi izgalmait kínálja az olvasónak. Már az első néhány oldal után lehet sejteni mire is számíthatunk. A regény nagyjából öt év eseményeit foglalja össze. A szerző hozzáértő módon, izgalmas kalandokkal ábrázolja az akkori valóságot, több szálon futott a cselekmény.

Olvasmányos, stílusában is alapos alkotás, ami sok információt is hordoz. Benkő László azon írok közé tartozik, aki biztos kézzel építi fel a cselekményt, korhű, és nem akar idealizálni egyetlen szereplőt sem. Újra fellángolnak a belső ellenségeskedések, lesznek csaták a tengermelléken és Nápolyban, a bosszú is megjelenik történetben. A lezárásban pedig az Európán végigsöprő pestisjárvány ad félelmetesen komor hangulatot. A történelmi korszak, és a cselekmény ábrázolása részleteiben is magával ragadó. Rávilágít és megmutatja a politikai játszmák hátterét. A Nápolyban uralkodó zűrzavart, az elhatalmasodó káoszt.

Izgalmas és szórakoztató a regény, ami az Aranysarkantyús lovagok folytatása. Címe kifejező és találó. Nápoly bizony igazi Kígyófészek, magyarellenes hangulattal. A gyermekként odakerült András sorsa egyre nehezebb. Ellenségként tekintenek rá, nem tudja kibontakoztatni tehetségét, mindenütt ármány, árulás, hazugság veszi körül. Hiába Erzsébet királyné gazdag ajándéka, Andrásnak az uralkodásra esélye sincs. Csak hitegetik, húzzák az időt, a koronázása egyre távolabb kerül. Az udvari intrikákban a trón kérdése a legmeghatározóbb, diplomáciai érzék csak a pénzben mérhető. Felesége, Johanna életmódja is erősen kifogásolható. Kivételesen nehéz élete lehetett András hercegnek, menthetetlenül rohant az elkerülhetetlen, galádul megtervezett végzete felé. A fiatal herceg élete brutálisan tragikus módon ér véget. Az aversai gyilkosság a történelem egyik legszomorúbb drámája. Lajos bosszúja nem kegyelmez senkinek, a pápai kiátkozás lehetősége sem tarja vissza, a megtorlás nem maradhat el. Miközben Zára városának védelme és saját házassága is lefoglalja. Hatalom ide, trón oda, ezen mindig meglepődöm, mikor a 21 éves Lajos oltár elé vezeti a 12 éves leendő feleségét..

András herceg halála után komorabbá válik a regény cselekménye. Egyszerűen vérlázító, ahogyan a bűnösöket menteni igyekszik még Kelemen pápa is. Johanna és Katalin mögött olyan erők összpontosulnak, ami nehezen, de legyőzhető. Európa Lajos mellé áll. Lajos kiteljesedő karizmája, határozott, magabiztos viselkedése a tisztánlátással párosul. Lajos király uralkodását határozott kül- és belpolitika jellemzi.

Az előző kötet is jól megírt, sodró, esemény dús volt. Összességében azt kaptam, amit vártam egy remek történelmi regényt. A történelem sorsfordító eseményeiről, a megjelenő információkkal ismét egy nagyívű regényt kap az olvasó. Mindezt Benkő László magával ragadó stílusában olvashattam.


           
Benkő László: (Szombathely, 1952. március 13.) író. A Magyar Írószövetség tagja.

2004-től kezdte írásait publikálni, a magyar középkorról (Honfoglalás, kalandozások kora - Viharlovasok, és a Tatárjárás) írott történelmi regényei mellett szerzője A Zrínyiek-sorozat három kötetének. Nevéhez fűződik a Honfoglalás, Tatárjárás trilógia és a Szent László életét bemutató sorozat. Feldolgozta többek között Kinizsi és Balassi Bálint életét, vagy A pozsonyi csata eseményeit is megírta.



Lazi, Szeged, 2022
406 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632675749


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése