2022. december 12., hétfő

A doboz

Camilla Läckberg - Henrik Fexeus: A doboz
(Mina & Vincent 1.)






                                                       





Izgatott kíváncsisággal és némi tartózkodó félelemmel vártam ezt a könyvet. Nagy rajongója vagyok Camilla Lackbergnek, hiszen ő volt az egyik, aki megszerettette velem a műfajt. 
Ám az utóbbi két könyve a Faye-sorozat eléggé félrement... Fexeust nem ismertem, így ez az első közös krimi hatalmas meglepetésként ért. Végig izgultam az egészet, jó kis sötét történet, kellő mennyiségű meghökkentő fordulattal. Remek jellemrajzok, jól követhető cselekményvezetés jellemzi. Érezhetően jó az összhang a két szerző között. Mindezt Dobosi Beáta élvezetes, gördülékeny fordításában olvashatjuk. Köszönet érte!

      
Ez egy önálló történet, de úgy gondolom, hogy biztosan lesz folytatása, ami a szerzői köszönetekből egyértelműen kiderül. Máris nagyon várom, szívesen elolvasom majd. Lackbergnek jót tett a közös regényírás, valósággal megújult, míg Fexeus egyéni története, hangulata sokat ad a krimihez. A könyv hossza ellenére minden percét élveztem. Izgalmas utazás az emberi lélek legsötétebb mélyébe, amely egészen biztos egyetlen olvasót sem hagy hidegen. 

Először is, a két főszereplő, Mina és Vincent végre valóban egyedi karakterek. Mindketten egy kicsit szociálisan esetlenek, de együtt hatékonyan működnek. Vincent a számok és a rituálék megszállottja, Mina szorongása a tisztaságmániájába csúcsosodik ki. Szimpatikusak a hibáikkal együtt, emberiek. Új színt hoztak a skandináv krimi műfajába, mondhatnám, mókás kombináció, ami tényleg jól működik. Helyén van minden, követhető cselekményvezetés jellemzi a krimit.

Nem aprózzák el a szerzők, azonnal az események közepében találja magát az olvasó. A hatásos, erős kezdés után lendülettel vezetnek végig, a nyomozás és a két főszereplő élete egyszer izgalmas és színes. A doboz története mint egy félresikerült bűvésztrükk, brutális gyilkosságokat takar. Eredeti háttérből áll össze a meglepő és drámai valóság. Julia Hammarsten egy különleges egységet vezet a stockholmi rendőrségen, amely a szokatlan esetekre összpontosít. A csapat tagjai Mina Dabiri, Ruben Höök, Christer Bengtsson és Peder Jensen. Első esetük egy borzasztó és kellően szokatlan gyilkosság, ahol az áldozat egy bűvészdobozból kerül elő...

Itt mindenki fontos szerepet játszik az egyre bizarrabb ügyben. Mina a főszereplő nyomozónő, aki segítségül hívja Vincent Waldert, így a sikeres mentalista a nyomozók tanácsadója lesz. Vincent rendkívül figyelmes, és pontosan tudja, hány mágikus „trükköt” hajtanak végre. Érdekes megfigyelései alól a nyomozócsapat tagjai sem kivételek. Mina életének fájó titka sem marad előtte titokban. Vincent is egy kivételes ember, több mániája akad. Házassága története és gyermekeivel való viszonya sok jó humor forrása. A párkapcsolati problémákba itt kapunk szórakoztató betekintést.

Vincent az, aki furcsa apró vágásokat észlel az első áldozaton, azaz sorozatgyilkossal állunk szemben, aki ráadásul visszaszámol... Ugyancsak Vincent azonosít egy korábbi halálesetet, amelyet tévesen öngyilkosságnak gondoltak. A történet előrehaladtával meggyőződünk arról, hogy a válaszok a múltban rejlenek, és hogy valami igazán szörnyű dolog fog történni. Nyilvánvaló, hogy további halálesetek következnek, az áldozatok között meglepő kapcsolat alakul ki, ami a régmúltba vezet vissza. Így 1982-ből is kapunk epizódokat, ami betekintést enged egy rosszul működő családba, ahol döbbenetes tragédia történt. Fokozatosan kezd összeállni a mozaikok darabkáiból a krimi, izgalmas és meglepő háttér elevenedik meg. Kíváncsian vártam milyen titok derül ki a múltból. Egy ponton kezdtem sejteni, de nem akartam elhinni... A fájdalom, az elfojtott évtizedes düh, a bosszúban csúcsosodik ki, ami erősen torzult lélekre vall. A gyermekkori traumák sosem múlnak el.

A tempó végig egyenletes, majd vágtatni kezd a befejezés felé. A közelgő baljóslatú végzet teljesen magával ragadó. Mint az elején írtam rajongója vagyok Camilla Lackbergnek, aki most egyik legjobb történetét teszi elénk. Camilla és Fexeus zseniálisan felépített, veszettül izgalmas és szórakoztató krimit alkottak, ami csont nélkül az év egyik legjobb krimije! A befejezése is kellően meglepő, eredeti, tökéletesen passzolt a történethez. Magasan van az a bizonyos léc, de máris olvasnám Mina & Vincent újabb kalandját, várom az új találkozást velük.



ITT lehet a tiéd ez a szuper krimi, kiadói kedvezménnyel az Animustól!.







      
Camilla Läckberg: 1974-ben, Fjällbackában született és nőtt fel, de jelenleg Stockholmban él. 2003-ban debütált a Jéghercegnő című krimivel, amelyet a kritikusok és az olvasók is remekül fogadtak. Läckberg ma Európa egyik legolvasottabb szerzője, könyveiből több mint 26 millió példány kelt el több mint 60 országban. 2019-ben új mérföldkőhöz érkezett, és megírta az Aranykalitka című krimit, amely az üzletasszony Faye-ről szóló duológia első része. Az Aranykalitka lett a legtöbbet eladott könyv Svédországban 2019-ben.

Henrik Fexeus Svédország egyik legkeresettebb előadója és díjnyertes mentalista. Elképesztő pszichológiai kísérleteket hajtott végre a tévében, és 2007-ben a The Art of Reading Minds című debütáló könyvével vált ismertté. Azóta több könyve is nagy sikert aratott, számos díjat nyertek, több mint egymillió példányban keltek el, és több mint 27 nyelvre fordították le. Fexeust a testbeszéd egyik vezető szakértőjeként is széles körben elismerik.



Animus, Budapest, 2022
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636141295 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése