2022. december 16., péntek

Hazai szépirodalmi kedvencek 2022

Hazai szépirodalmi kedvencek - 2022



                                                              





A lista természetesen szubjektív, messze nem teljes és elfogult. Ismét csak azokból válogattam, amiket olvastam, és amelyek - valamilyen formában, de "levertek lábról". Sok ígéretes kötet időhiány miatt sajnos kimaradt, várakozik még. Így sem volt könnyű a válogatás. Idén sajnálatosan mindössze 33 hazai alkotás került a kezembe.

Jöjjenek a 2022-es év legemlékezetesebb és legizgalmasabb, vagy éppen legkedvesebb hazai olvasmányai a tíz éves Gabó olvas blogon. 15 magyar szépirodalmi kedvenc: Aki olvasta tudni fogja miért, aki még nem, az pótolja, olvassa el őket, érdemes! Zárójelben a kiadót tüntettem fel.




1: Tóth Krisztina: A majom szeme

Szerintem az év meghatározó könyve, remélem minél többen elolvassák és megértik, remélve, hogy az elképzelhető jövőkép, nem fog megvalósulni. Bátor és gondolatébresztő regény. Tóth Krisztina pontosan láttatja és ábrázolja az emberek közti bonyolult viszonyokat. (Magvető)

2: Hartay Csaba: Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt

Abszurd és meglepő fordulatok adják Joe és Jen kalandjait, nem hétköznapi humorral fűszerezve, a magyar valóság ege alatt. Szabadság...kívül vagy belül, hol is van? Van egyéni hangja, filozofikus mondanivalója, miközben szórakoztatva elgondolkodtat. Élveztem ezt az utazást, ami a kultikus Bebukottak című dokumentumfilmre épül. (Scolar)

3: Grecsó Krisztián: Valami népi

Valami végtelenül szomorú fájdalom van ezekben a legtöbbször mélyen személyes történetekben, az írói fikció és a valóság jól keveredik. A lemeztelenített valóság sokkolóan tud fájni, miközben keressük a boldogságot. Sorsokat szőni, szálaira bontani, újra összefonni, csipetnyi sztoikus humorral, Grecsó-módra.(Magvető)

4: Kovács Krisztián: Hiányzó történetek

Kovács Krisztián első regénye a múlt és a múlt által befolyásolt jelen megértésére tett szenvedélyes generációs kísérlet. Többgenerációs családregény, (már ezzel megnyert magának) ami végig remek atmoszférát teremtett, figurái élethűek. Egyszerre érzékletes, megrendítő a kalandos történet. Olvasmányos, lendületes írás. (Európa)


5: Haász János: Apám óriás lesz

Nosztalgikus időutazás a mobilok és internet nélküli ’80-as évekbe. Apakép a középpontban, regénnyé kerekedő novellákból. Haász János történeteiben felbukkan a szerelem, barátok, a foci és a család fontossága. Letisztult, őszintén keser-édes. Ez volt az a könyv, aminél először nem igazán találtam a közös hangot, kevésnek éreztem. Talán mert sosem szerettem a Téli fagyit... Mégis velem maradt egész évre. (21. Század)




6: Rényi Ádám: Bezzeggyerek és más felnőttmesék

Ezekben a néhány oldalnyi életmesékben sajnálatosan tökéletes látleletet kapunk, jellemző mai helyzetek, pillanatok villannak fel. A felszínes emberi kapcsolatok állnak a középpontban, afféle görbe tükröt tart elénk a szerző. Minőségi módon szórakoztatni nem kis feladat. Rényi Ádám az Osztálytalálkozó után ismét bizonyított. (21. Század)


7: Kun Árpád: Takarító férfi

Realisztikus valóságképeivel a regény nem csak szórakoztató, de olvasmányos kaland is. Az írásból kikerekedő történet már-már banálisnak mondható, hétköznapi helyzetei nekem több helyen a norvég írót, Knausgard-ot idézte meg. Kun és családja, azaz Medardus a takarító férfi immár évek óta él a maguk teremtette boldogságban, Északon. Nem csupán ez az alaphelyzet, vagyis Norvégia adja a párhuzamot. Kun Árpád stílusa is pontosan olyan őszinte, szenvedélyes. (Magvető)

8: Kováts Judit: A Tátra gyermekei

„Nem könnyű túlélőnek lenni” – írja Kováts Judit, és ez számtalan bizonyítást is kap a történetben. A múlt képei ott vannak velünk. Új hazakeresés, menekülés, ahol megjelennek a társadalmi problémák, megismerjük hogy miként befolyásolja a történelem az egyén sorsát. (Magvető)

9: Benedek Szabolcs: Ez nem Amerika

Ezt nagyon szerettem, nem csak a zene miatt. A regényben egy család három generációjának cseppet sem tipikus életén keresztül élhetjük át sorsukat, nosztalgiázva 1945-től napjainkig. A stílus kiváló, lendületes, élettel teli. A cím több aspektusból, több helyen elhangzik, ügyesen van a cselekménybe építve, ami igen sommás és kifejező. Ez itt tényleg nem Amerika. Ezt naponta tapasztalhatjuk. (Helikon)

10: Bauer Barbara: Bíborbetűk

A 20. új regény cseppnyi romantikával meghintve a könyvnyomtatás körüli időkbe viszi vissza az olvasót. Ennek feltalálása igazi mérföldkő volt, a tudományok, az írás, a történelem eseményeinek feljegyzése és továbbadása szempontjából. A világot megváltoztató találmány születésén túl, hiteles és izgalmas képet nyújt a korszakról. (Jaffa)




11: Légrádi Gergely: Alkalomadtán

Fájón erős történet van a lapokon. Mesterien építi egymásra ezeket a rétegeket a szerző, minden mindennel összefügg. Tökéletes pontossággal tapint rá a problémák gyökerére. Leköt és megdöbbent, ahogyan a kényszerű összezártságban élő család sanyarú sorsával megismerkedünk. A négy szemszögből elmesélt családregény elgondolkodtat, a kapcsolatok mélyére viszi az olvasót. (Kalligram)

12: Moeskó Péter: Őszi hó

Igazi mai történet. Az Őszi hó egy különös kapcsolati háromszög története. A visszahúzódó Márton és nagy dumás Norbi a középiskolai kollégiumban ismerkednek meg, hozzájuk csapódik Kata. Olvashatunk a ’90-es évek elején született generáció tétova útkereséséről, az önállósodásról, a vidéki ritmust felváltó fővárosi nyüzsgésről, az első párkapcsolatokról, a kötelező kiábrándulásokról és az emberi viszonyok sokféleségéről. (Kalligram)

13: Kordos Szabolcs: Egy város titkai

Kordos Szabolcs egy budapesti sétára invitálja új könyvében az olvasót, ahol betekintést kapunk a főváros kultikus épületeinek és lakóinak titkaiba, sorsába. Végig részletgazdag, informatív és szórakoztató a kötet, amihez Huszár Dávid pazar fotói adnak valós hátteret. (21.Század)

14: Szöllősi Mátyás: Szabad

Az igényes kivitelű kötet versei egyszerre melankolikusak és szenvedélyesek, kócosan lendületesek, a lélek mélyére irányulnak. A versanyag (75 vers került a kötetbe) több mint 15 év terméséből ad merítést. A szövegek négy ciklusban olvashatóak, jól elkülönülnek. Főbb témák az élet nagy sorskérdései, traumái, az elmúlás, kapcsolatok törékenysége mellett a minket körülvevő természet nyugtató békéje, szépsége. (Helikon)

15: Cselenyák Imre: Hej, Tinódi!

Regényes narratívával kapjuk a cselekményt, miközben a magyar történelem számtalan fontos és meghatározó eseménye tárul fel. Az élmény hiteles, a régi kor és Tinódi kalandos élete eleven képekkel kel életre az olvasó előtt. Informatív és jól szórakoztatott, Cselenyák Imre igazi mesélő. (Szenzár)


Köszönet minden kiadónak, szerzőnek az élményekért. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése