2022. december 10., szombat

Legjobb krimik 2022

Legjobb krimik - 2022





                                                         




Meglepően érdekes év volt az idei. Mondom ezt annak ellenére, hogy az igazán nagy nevek közül többen hiányoztak. Sem Arne Dahl, sem a Kepler házaspár, vagy Yrsa Sigurdardóttir, Anders Roslund, de Peter Mohlin és Peter Nyström szerzőpárosától sem került ki újdonság, a norvég félisten, Jo Nesbø is csupán egy novelláskötettel jelentkezett év elején. Viszont ebből kiindulva, 2023 erős évnek ígérkezik... az már biztosan tudható, hogy Jo Nesbø hőse, Harry Hole visszatér!

Nyitott vagyok az új szerzők megismerésére, de a már bevált, megszokott, kedvelt ízekhez is ragaszkodnék. Talán ez is közrejátszott, hogy idén jelentősen kevesebb krimi került a kezembe, szám szerint kereken ötven (ez a szám 2021-ben 62 volt).  

    
Igazi meglepetést két szerző tudott okozni. A finn Max Seeck szerintem nagyot dobott a Harag című krimijével, ahogyan az izlandi Arnaldur Indriđason Konrád sorozatának első kötete, A mélység titka is remekül sikerült. Hamisítatlanul hozza a szerző kedvelt stílusjegyeit, mégis egészen más. Mindkét krimi atmoszférája végig fogva tart, izgalmas és kidolgozott, profi munka.







      


Stefan Ahnhem pörgős akcióval lezárta a Fabian Risk-sorozatot. A „nordic” hangulat végig feszült, a skandináv krimik minden jellegzetességét hozza a befejezés. Stefan Ahnhem egyenletesen tartja végig a színvonalat. Sorozata magasan kiemelkedik az átlagból. Stefan ősszel hazánkba látogatott az Animus meghívására. A Margó Irodalmi Fesztiválon találkozhattak vele az olvasók. 





                                                                                                 
A régóta várt Jussi Adler-Olsen is hozta a szokásos szintet. A Q ügyosztály 9. esetére két évet vártunk. A Nátrium klorid igényes és tartalmas krimi. A dán szerző egy rendkívül összetett történetet alkotott, harminc évet ölel fel a kellően sötét cselekmény. Kristina Ohlsson is remekelt a Viharjelzés krimivel, végig bizonytalanságban tartja az olvasót a legutolsó meglepő fordulatig.

Továbbra is kedvenc a fiatal, szintén izlandi Ragnar Jónasson. A Ború nem egyszerű eset, mégis tökéletes skandináv krimi. Különleges hangulatú sorozata nem tudom hová fut ki, de érdeklődéssel várom. 
Kifejezetten tetszett még Jørn Lier Horst: A barlanglakó krimije. Végig intenzív és idegtépő az első oldaltól az utolsóig, ahol már az alaptéma is elgondolkodtató. A 2022-es év utolsó olvasása is igazi meglepetés. A Läckberg- Fexeus páros A doboz című első közös krimijével levett a lábamról. Új színt hoztak alkotásukkal a skandináv krimi műfajába. Erről hamarosan bővebben is írok.

Magyar szerzőként Zajácz D. Zoltán már tavaly is listán volt, Véres Balaton retro-krimije jó múltidéző is egyben. A januárban megjelent Haragos Balaton a trilógia legerősebb része lett. Stina Jackson az Ezüstút után ismét meggyőzően és hitelesen fúrja bele magát az emberek lelkének sötét zugaiba. Az Összezárva egy különleges hangulatú lelki dráma.  

      
A nem skandináv szerzők közül egy hölgy, Cara Hunter is kitett magáért. Az Adam Fawley sorozat hatodik része kiemelkedő történet. Végig feszült, baljós hangulatú családi történet valós hátterű. Két férfiú, David Baldacci és Jeff Abbott tudott még bekerülni az éves listámra. Ők már rutinból hozzák a minőséget. Abbott lélektani krimije jól működik, míg Baldacci Decker sorozatának legjobbja lett a Pengeélen krimi. Valóban dermesztő ​és elsöprő erejű történet.

Összegzésnek: számomra olyan volt ez az év, mint a Ki mint vet című Hjorth & Rosenfeldt krimi. A közepesnek induló, panelekből épülő krimi csupán bevezetés, előjáték volt, egy hirtelen fordulattal akkor indul be a történet, amikor már úgy gondoljuk az ügy megoldódott... de akkor viszont nagyon! Ügyes húzás volt, a két szerző megmutatta tudása legjavát. Rendkívül meglepő fordulattal zárul, így izgatottan várom a folytatást.


Természetesen akadtak csalódások is, de azokat fedje jótékony homály... Meglepő, hogy sajnos néhány kedvenc csupán az egynek elmegy kategóriába jutott be. Szóval, jó év volt ez, hiszen érthetően a kiadók is év végére összpontosítva jöttek elő a legizgalmasabb krimikkel. Jó, hogy év közben volt azért egy Ahnhem, Olsson vagy éppen Hans Rosenfeldt első önálló krimije a Farkasok nyara is a szívem csücske lett. A nagyágyúk jól felhúzták ezt az évet. Nyomozzunk együtt jövőre is! 

Valóban nehéz is a választás... így az első helyre is öt krimit választottam, ahogyan a második és harmadik helyre is. Így kerekedett ki ez a tizenötös lista. Íme a 10 éves Gabó olvas blog legjobbjai krimi kategóriában.


                                  


Kiemelt köszönet az Animus, General Press, Jaffa és a 21. Század Kiadó csapatának, de minden kiadónak az izgalmas rejtélyekért és csodás borítókért! Az igényes fordításokért köszönet illeti: Patat Bence, Gömöri Péter, Torma Péter, Dobosi Beáta, Török Ábel, Erdődy Andrea, Huotari Olga, Sulyok Viktória, Holbok Zoltán, Fügedi Tímea és Kiskádár Tamás műfordítók munkáját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése